26 april 2007

Fashion police in Iran

Landet är Iran. Man kan faktiskt se ganska mycket av flickans hår skymta fram. Det är därför hon är arresterad. Polismannen ser ut att gilla att hålla i henne, det är ju ett land där män och kvinnor inte får ge varandra handen när de hälsar. "Räcker man först män handen, griper de strax efter andra kroppsdelar." Enligt Hodja har den danska politikern Asmaa Abdol-Hamid sagt att "män tänker på sex 30 gånger i minuten, och kan helt enkelt inte styra sig om de får en skymt av kvinnors hårprakt."

Öst och Väst har tydligen helt olika syn på den erotiska laddningen i hår, hals och öron. Genom att kontrollera människors sexualitet får islam makt. Det är barbariskt. Hundra piskslag på ryggen. Kvinnor som stenas till döds. Jag saknar ord.

Genom hijab-kampanjen kan den iranska regimen trycka ner unga människor. Det är så närgånget och förödmjukande att ingen kommer sig för att protestera mot diktaturen. Läs här om svartklädda kvinnliga islamister som extremt brutalt förföljer iranska kvinnor.Men kvinnofrigörelsen är på gång i Iran. Iranska kvinnor gifter sig senare, därför att lagen ger män rätt att förbjuda sin fru att arbeta. På universiteten är 65 procent av de studerande nu kvinnor, men politiker har föreslagit lag om att antalet inte får överstiga 50 procent. Irans lagar fastställer åldern för giftermål till 9 år och ger tillåtelse till polygami, men nästan ingen följer lagarna trots att de är direkt härledda från koranen. Läs här och här.

Tillbaka till Sverige. Kanske slöjan inte har vunnit i alla fall. Hijab inte hett: "En stormarknad i Göteborgstrakten har retat upp Sveriges iranier inför nowroz. I en annons vill man önska gott nytt år, och på bilden sitter ett skrattande ungt par. Hon bär hijab. Det - enligt ett antal iranska föreningar - är inte ok.

Man menar att en förkrossande majoritet av iranska kvinnor i Sverige inte bär hijab. Att man alltid ansträngt sig för att integreras. Bilden bygger på en förenklad stereotyp av den muslimska kvinnan.

Mångkultur i all ära. Men gör vi inte oss av med stereotyperna, och ersätter dom med riktig kunskap om varandra, så är det nog inte så mycket värt."

Skönt att höra. Hittills har jag bara träffat trevliga iranier och fått den känslan att det inte är så viktigt det där budet i koranen att en muslim inte får bli vän med en icke-muslim. Och några slöjor har jag inte sett bland dem.

Det politiskt korrekta Sverige går till överdrift i sin vilja att vara islamisterna till lags. Och de tre vänsterpartierna borde dra lärdom av historien och tänka på vad som hände med deras partikamrater i Iran som hjälpte ayatollah Khomeini till makten.

3 Kommentarer:

Berit sa...

Kapitalismen kommer så småningom att besegra islam. Hur snabbt det går beror på inflyttningslandets politik och hur mycket PK-trams man ger vika för, hur mycket "utpressning" man kan stå emot när det gäller trycket från shariia-anhängare.
Man kan inte begära att de unga flickorna ensamma ska klara att stå upp emot uppfostran och familjens värderingar. Grabbarna har det inte mycket lättare när de lärs att förakta västerländska flickor.
Islam är inte en religion, det är politik, vi måste agera därefter.

Knute sa...

På pricken, just såna här synpunkter måste fram. Jag har föreslagit det tidigare till en annan exilsvensk och föreslår det igen, vad säger du Berit om att posta direkt på bloggen? Kommentarer är ju lite undangömda. Eller du kanske tycker det räcker med http://beritstwocents.blogspot.com/
och
http://fightingintheshade.blogspot.com/
mycket läsvärda bloggar för övrigt.
Gå gärna in på min profil och skriv ett mail.
Mvh Knute

Aryamehr sa...

Hejsan Knut (knute?),

Jattekul att en annan svensk laser min blogg. Tack for att du uppmarksammar dom Iranska kvinnornas kamp emot - om vi nu vill vara politiskt korrekta - "Islamisterna". Om du inte har nat emot det sa satter jag upp en lank till din blogg under mina "other blog links".

Berit, jag haller helt med dig.

MVH,

A.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.