28 april 2007

Slaget om Baghdad.

I förra veckan dödade självmordsbombare 170 civila i Baghdad. Om detta skett i Europa eller USA skulle det ha orsakat enorm ilska och krav på att bestraffa de grupper som ligger bakom. När det sker i Irak ser amerikanska demokrater det som bevis på att USA har misslyckats och bör lämna landet.

Under de senaste två månaderna har USA haft förhållandevis stora framgångar i Irak. Man har avsevärt dämpat det Shiite-ledda våldet som lamslog Baghdad och dessutom inhämtat stöd från Sunnis i Anbar, en provins som nyligen ansågs som fullständigt hopplös.

De bombdåd vi nu ser är planerade försök att vända framgångstrenden och de är främst ledda av al-Qaeda, samma nätverk som leder attacker i Kenya, Indonesien, Turkiet, New York och Washington.

AL-Qaeda ser "Slaget om Baghdad" som enormt viktigt. Dess strategi är att döda så många oskyldiga som möjligt i hopp om att uppmuntra Shiites att terrorisera Sunnis till eftergivenhet. När politiker reagerar med att säga att förra veckans bombande bevisar att irakkriget är förlorat och kräver en tidpunkt för reträtt går man al-Qaedas ärenden även om man inte menar det.

Även om Sunnis, Shiites och Kurder skulle komma fram till en politisk lösning i morgon skulle inte al-Qaedas hot försvinna.

Al-Qaeda organiserar inte massmord i Baghdad för att etablera en mer "rättvis fördelning av oljan" eller för att få in ett par medlemmar runt det politiska bordet.

De vill spränga hela hela bordet och alla som sitter där.

Om majoriteten av irakier samtycker till en politisk lösning kommer det alltid att finnas en fraktion av extremister som inte kan övertalas med ord. De måste besegras!

Om USA svarar på al-Qaedas barbariska beteende genom att fly överger vi Iraks framtid och vår egen framtida säkerhet. Som jag ser det är vårt enda val att stanna, kämpa och vinna. Efter gårdagens arrest i Saudiarabien kan man dessutom anta att kravet därifrån också ökar.


Som ett litet PS. kan tilläggas att Shiites och Sunnis blir inte såta vänner i ett annat land bara för att de flyr från Irak.

5 Kommentarer:

Knute sa...

Hej Berit!

Suveränt! Din röst behöver höras! Alldeles för många har fallit för propagandan att terroristerna är frihetskämpar.

Det är befriande att läsa på svenska sådant som man annars mest bara hör på engelska.

Knute sa...

I Saudiarabien greps 172 islamister för försök till terrordåd. Några av de gripna höll på att utbilda sig till piloter i syfte att angripa oljeanläggningar och militärbaser.

Miljöpartisterna Yvonne Ruwaida och Mehmet Kaplan klagar på att SÄPO underblåser islamofobi.

Vem underblåser vad?

magnus sa...

Kul att se ytterligare en vettig röst i denna blogg. Mycket insiktsfull analys! (Denna blogg kommer säkert att få många fler läsare vad det lider.)

Anonym sa...

Jag läser denna blogg minst en gång i veckan och tycker att den är helt utmärkt. Och jag har tippsat många bekanta om den finns också,och dom tycker alla att den tillför en massa. Tack för en massa utmärkta komentarer och fakta som man aldrig får läsa och höra om annars.....

Knute sa...

Vi tackar för berömmet!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.