23 maj 2007

Ransoneringskort nästa!

Hugo Chavez har aldrig gjort någon hemlighet av att han planerade att utöka statlig makt och hindra fri konkurrens. Redan år 2000 började han infiltrera det statligt ägda oljekompaniet PdVSA och gjorde sig av med alla som inte politiskt stödde honom.
Därefter har han beslagtagit fabriker, farmer och hyreshus och när pengarna började sina, införde han priskontroll.
Utländska oljekompanier har tvingats lämna över sina företag, han har nationaliserat det största telefonbolaget och el-producenter och nu hotar han med att ta över bankerna.

När staten tar över privat ägande hämmar man produktionen och nyinvesteringar bromsas. Som en följd får man priskontroll, ökade statliga kostnader och inflation och den naturliga prismekanismen förstörs.

Producenter ser ingen anledning att sälja om de inte gör någon vinst. Uppfödare tar inte sina djur till slakt, man planterar inte åkrarna, investerar inte i ny utrustning.
Kyckling, ägg och toalettpapper är lyxvaror; ost, tuna, matolja, mjöl, bönor, socker, ris är bristvaror. En del av de bönder som producerar tar sina varor till Columbias svarta marknad.

När jag senast var i Venezuela, före Chavez tid, fick man 21 bolivares för en dollar. Den officiella kursen är i detta ögonblick 2150 bolivares / dollar. På svarta marknaden mellan 4 och 6000 bolivares.

Följden blir att man inte har råd att importera. Flygplan kan inte utrustas med reservdelar och 40% av planen står på marken. Bilindustrin saknar pengar till reservdelar, sjukhusen lider brist på utrustning och medicin.

Den största livsmedelskedjan Mercal har tomma hyllor men varorna finns att köpa på andra sidan Columbias gräns dit politikerna reser med US-dollar.

Avsikten med allt detta är att krossa privat ägande. Kapitalistiska producenter och importörer kommer att ersättas av socialister som genom cooperativ ska försörja landet.

Brist på kunskap, utrustning, initiativ och organisation gör att det inte fungerar.

Chavez skulle kunna stoppa allt detta genom att häva priskontrollen, men med den höga inflationen kommer det att resultera i prishöjningar, som han inte kan hantera, Då är det mycket säkrare att bevara diktatorskapet och tysta RCTV (Radio Caracas Television) den 28 maj.

2 Kommentarer:

Knute sa...

Iran, som är världens fjärde största oljeproducent, har beslutat om ransonering för att landet lider brist på bensin!

http://193.184.90.144/text/PSwebb/2007/5/19/d2322.php

Humle och Dumle sa...

Mycket bra inlägg. Det som mainstram media publicerar om Chavez liknar mest hyllningar. Som vanligt hittar man istället verkligheten i bloggvärlden.
/ Dumle

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.