01 oktober 2007

Invandrare studerar gratis i Sverige”Idag berättar Blekinge Läns Tidning att 300 muslimer ska demonstrera på Stortorget i Karlskrona, på måndag den 1 oktober, vid lunchtid. Demonstrationens syfte är att få oss svenskar att förstå att vi inte får avbilda Muhammed som rondellhund. Muslimerna blir ju kränkta av detta. Ansvarig för demonstrationen är 24-årige studenten vid Blekinge Tekniska Högskola, Junaid Naseem från Pakistan, boende i Ronneby sedan ett år.

Av de ca 3500 studenterna vid BTH är inte mindre än 80 % av utländsk härkomst. Hur kan det vara så? Jo, av det enkla skälet att utländska studenter studerar gratis i Sverige. Vem står då för deras kostnader? De svenska skattebetalarna belastas, naturligtvis. Sverige är unikt i världen i att bjuda utlänningar på denna förmån.” Skriver Per Björklund.

Inte en enda kvinna på bilden


Carl-Herbert kommenterar: ”Läser din text om utbildning. Jag har nu i augusti valt att ombilda mig. Jag åker tio mil till skolan och lika långt tillbaka, vi är fyra från min ort, en svensk och tre utländska. Jag tar lån genom CSN och betalar alla skolböcker och olika behörigheter, jag får låna 4800 kr/mån. En av invandrarna har också CSN men han får ersättning för milersättning och alla steg i utbildningen betald. Två är muslimer och kommer från Tyskland för att få gratis utbildning, något som dom inte fick i Tyskland. Efter utbildningen ska dom flytta till Tyskland igen för att löner mm är högre där, även får dessa båda 9000 kr/mån i bidrag från Introduktionsverket plus betald hyra från kommunen. Deras utbildning kommer jag också att gå för att bli klar för svenska arbetsmarknaden och det kommer att kosta mig 20 000 kr att vidareutbilda mig till detta.

Vi fyra samåker och pratar en hel del och dom tycker att Sverige är skitbra, det tycker inte jag, efter utbildningen har jag en skuld på ca 50 000 kr och mina kurskamrater har flyttat till Tyskland utan en krona i skuld, visst är det härligt.
Inför återbetalningskrav på alla som utbildar sig i Sverige om de inte kommer att vara yrkesverksamma här, ska gälla alla även dom som utvandrar från landet. Hur stor budget har Introduktionsverket? Kan du ta reda på det och lägga ut fakta och hur vi kan lägga ner den verksamheten? Gör era röster hörda. Dom får allt gratis och jag får betala.”

Detta är inte ett fall av den klassiska svenska avundsjukan, långt ifrån, utan ett fall av myndigheternas rasism. De är besatta av att kvotera in olika grupper till utbildningar och yrken. Alla är inte längre lika inför statens lagar och bestämmelser, demokratin är i fara.

Sverige har världens mest generösa system. Hittills i år har det kommit dubbelt så många invandrare som under samma tid under förra året, då det i sin tur kom nära dubbelt så många som året innan. Men det kommer inte att hålla, varken ekonomiskt eller socialt. Vad kommer att hända när lågkonjunkturen kommer? Ska skatterna höjas i landet med världens i förväg högsta skatter?

Nej, skattehöjningar blir det inte, däremot nedskärningar. I år har vuxenutbildningen skurits ner med nästan 12000 platser. Ungdomar som missat gymnasiet får svårare att komma igen. "Nu skäller sossarna som bandhundar för att vi gör samma sak som de har gjort i åratal. Det är skrattretande." Säger skolminister Jan Björklund.

Bortsett från det partipolitiska käbblet, en retorisk fråga: varför nedskärningar när staten har fördubblat sina inkomster sedan år 1990? Varför hade man råd då, men inte nu?

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Några saker är fel i texten i detta inlägg, t.ex. att BTH skulle ha så mycket som 80% studenter från utlandet. Och vad jag vet får inte dessa studenter några pengar alls från Sverige under studietiden (men utbildningen är gratis), utan de lever på egna pengar (som de måste visa upp för att få visum under studietiden). En del, kanske 5-10 per år , har fått någon form av stipendium. Förhoppningsvis lockas några stanna kvar i Sverige och jobba efter studierna, och vi får på det sättet ett mycket billigt tillskott av utbildad arbetskraft i områden där det idag råder stor brist. Tråkigt nog är det ytterst få svenska ungdomar som väljer att utbilda sig inom det tekniska området, de räcker inte alls till i antal.

Knute sa...

En knepig fråga, om studenterna på Blekinge Tekniska Högskola ska betala avgifter eller inte.

http://www.sydostran.se/index.57306---1.html

En annan sak är skillnaden mellan dem som finansierar sina studier med studielån eller med pengar från Introduktionsverket.

Pengar till studier är billigare på lång sikt än socialbidrag, eftersom fler kan tänkas övergå till arbetsförsörjning. Men i så fall borde även infödda svenskar få sina studier betalade?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.