09 januari 2008

Outbildade

En tredjedel av alla i den arabiska världen är analfabeter.
Nästan hälften av alla deras kvinnor kan varken läsa eller skriva.

Undersökningen är gjord i 21 arabländer av ALECSO ( Arab League Educational Cultural and Scientific Organisation ) som pekar ut Egypten, Sudan, Algeriet och Marocko som de länder där problemet är störst.

Om det inte finns någon tradition i hemmet vad gäller vikten av att kunna läsa och skriva, hur kan man då begära att barnen ska ha intresse av att lära sig?
Bränn skolan!


* * *
Tillägg av Knute: Nu brinner det på en skola i Rosengård i Malmö igen. Sydsvenskan, Snaphanen

2 Kommentarer:

From Sweden with Grief sa...

De unga män som flydde från dessa länder under -80-talet var ibland välutbildade, men inte alla. En del flydde från Saddam Hussein som rensade universiteten från folk som protesterade mot honom. De skaffade sig en svensk utbildning och gifte sig med svenska kvinnor och smälte in på ett annat sätt än de som kommer nu. Hela familjer med kommer idag med krav på att kunna få leva med sin lagstiftning runt familjen och som skiljer sig mycket från den svenska.

Jag vet en del som påstår att de flytt från demokratin i dessa länder för att kunna skapa en teokrati i Sverige, det är deras mål med flytten till Sverige. Det är från flera håll jag både hört och läst dessa människors idé om att skapa teokratin. De ser en möjlighet att kunna påverka genom omröstningar och opinion som finns i en demokrati som Sverige. Det är inte bara i Sverige muslimer har dessa ideér och nej, jag har inte läst dem på rasistiska bloggar, utan i helt andra sammanhang så jag undanber mig föraktfulla kommentarer om det dessa människor förmedlat som om det vore mina ord!

Detta skrämmer mig mycket eftersom den våldsbenägenhet och den tolerans för våld och aggressivitet som finns i dessa familjer redan ger svenska kvinnojourer problem.
Unga män fostras att vara ute i samhället och flickorna är det som familjens heder hänger på och då fostras hon på det viset. Det är obehagliga tendenser och jag accepterar inte denna back-lash för rättssäkerheten som detta för med mig.
Jag accepterar inte sharia-lagarna och deras funktion och moskéernas hanterande av familjernas liv och problem.

Kan man inte tala ett lands språk, inte förstå det man läser och ser på tv och i tidningar eller ens en instruktion på en vårdcentral av en läkare, vad blir det för en typ av liv? Moderna länder är informationsamhällen där det krävs läskunnighet. Ska vi skapa annorlunda samhällen nu bara för att dessa inte kan läsa?

Det är knappast vi svenskar som sätter käppar i hjulen för dessa människor, de jobbar friskt själva på att isolera sig i sina egna kretsar och vägrar att släppa in det obehagliga svenska samhället! Inte alla, men de problem som redan finns är något att arbeta med, men jag ser mest hån från politiker om att det är rasism att ens diskutera dessa frågor.

Knute sa...

I Kina galopperar den postkommunistiska kapitalismen.
Indien förfogar över ett gångbart världsspråk — engelska.
I Sydkorea skapades 16 000 patent under åren 1980-2000.

Men i en väsentlig del av världen råder stiltje. För när använde du en i arabvärlden konstruerad mobiltelefon eller dator senast? Under de senaste 20 åren anmäldes här endast 370 patent...

skriver Helsingborgs Dagblad
http://hd.se/ledare/2008/01/09/tala-om-global-obalans/

Jag tror att förklaringen är religionen. Det är en stor merit att kunna Koranen utantill:

"Det är över miljoner muslimer idag, som kan memorera hela Koranen. Denna ambition ligger hos varje Muslim. Inte några, utan varje. Hur många Kristna har du mött i ditt liv som har memorerat hela Bibeln? Ingen."

Kommentar av "Trebbie" till inlägget Platt fall för islamisk moral:

http://everykindapeople.blogspot.com/2007/12/platt-fall-fr-islamisk-moral.html

Jag svarade:

Inte behöver man lära sig en bok utantill, det finns mycket annat som är viktigare, till exempel vetenskap. Att folk memorerade på det där sättet förr i tiden berodde ju mest på att man inte kunde trycka böckerna i massupplagor.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.