10 februari 2008

Barn vill återförenas med sina föräldrarMinistern backar från sitt eget förslag, skriver Sydsvenskan. Innan Tobias Billström blev migrationsminister ville han ha ännu generösare regler för så kallade ensamstående flyktingbarn, men nu har han ändrat sig. Inte konstigt med tanke på att det förra året kom 1264 barn, och att var och en av dessa öppnar dörren för ett antal anhöriga. Om de nu verkligen är anhöriga?

Åldersgränsen för ensamstående flyktingbarn är 18 år. Eftersom en 17-åring med skäggväxt inte direkt är ett barn, borde det vara 15-årsgräns.

Hur ser det ut i våra grannländer? Om jag inte tar fel har Danmark 15-årsgräns. Och där är man noga med läkarundersökningar för att fastställa rätt ålder. Barnen måste dessutom ha anhöriga i landet.

Här ett vittnesmål om hur det går till i Sverige:

"Som anställd inom vården träffar jag ofta bl a ankarbarn. Man förvånas över att dessa barn nästan alltid har jämna födelsedata typ 900404, lätt att komma ihåg. Dessutom ser de ut att vara mellan 25 - 30 år. De är alltid det äldsta barnet som sett sin far föras bort. De har alltid bara ett fåtal familjemedlemmar kvar. De berättar aldrig hur de tagit sig till Sverige, de uppger nästan alltid psykiska besvär pga att de är oroliga för sina anhöriga osv. Det är slående hur likartade historierna är, nästan 100 % inom samma kultur eller språk. Inofficiellt är man medveten om tolkarnas roll i flyktinghanteringen.

Att man uppmanas söka psykiatrisk vård är för att man vill ha ett intyg på ohälsa för att påskynda anknytningsärendet för övriga i familjen. Att man från början endast uppger ett fåtal anhöriga är fördelaktigt då skapar en "sista länk situation", samtliga kan då få visum och PUT. Efter detta dyker de försvunna anhöriga upp och man får då en ny sista länk situation osv.

Vårt jobb är ju inte att utreda utan att vårda, men det känns inte bra att man ljuger oss rakt upp i ansiktet och vill att vi ska jobba utifrån detta."
länk

På tal om våra grannländer hade Finland en anhöriginvandring om 38 personer 2007 medan Sverige hade 29 280 personer. (Orsak: DNA-test! Läs kommentaren nedan av "En dag i kalifatet")

Men humanitärpopulisterna är inte nöjda utan tycker att Billström är hjärtlös som inte släpper in även de som fått avslag på asylansökningar i andra länder. Sydsvenskan beskriver ett ömmande fall, och självklart borde killen få stanna tycker man, han är handikappad och har svårt att försörja sig själv. Men alla de andra 1263 ensamkommande unga männen och deras tusentals släktingar? Börjar det inte bli fullt i Sverige nu?


bild: aftonbladet

8 Kommentarer:

I ett hörn av Kalifatet sa...

Du nämnde inte hur Finland "tappade" sina ensamkommande flyktingbarn.

Vilket märkligt och felassocierande ord, för lyckosökande ankarbarn.
Hur som..
Finland var så hemska så dom införde DNA test på anhöriga till ankar-ungarna..

Eftersom dom inte var i närheten av släkt, så förlorade själva vitsen med att betala en tonåring att åka till Finland.

Vitsen var ju att vara dörröppnare för 20-30 andra personer, så fenomenet praktiskt taget självdog, vilket siffrorna ochså visar.

I Sverige sätter vi en heder i att vara dumma i huvudet.
Ju mer vi blir lurade ju bättre verkar det kännas hos vissa.

Förslaget om att "flycktingar/lycksökare" ska ha jobb och lägenhet innan dom får ta hit 20-30 kompisar/betalande, visade sej bara vara ett försök att få lycksökarna att flytta från Malmö och Södertälje.
Förmodligen ett beställningsjobb från lokalpolitiker på orterna.

Det var inte ett försök att minska utnyttjandet av svenska skattemedel eller minska anhöriginvandringen.
Det kommer bara att resultera i ännu mer mygel om feakjobb och feakbostäder, som någon tjänar pengar på..
Det sker redan idag, för att få en köplats i t.ex. Malmös bostadskö.
Å sen kommer "släktingarna"

Jag undrar varför vi inte har råd med något försvar längre..
Eller varför våra vägarna blir underkända och livsfarliga..
Tänk, tänk..Hmmm
Fattigaste land i Europa, kommer som en tanke..

Myran sa...

Varför känna dig dum och lurad??? Är det verkligen så konstigt att vissa historier inte håller ihop- om man är på flykt och trots att man bär på upplevelser som andra aldrig skulle drömma om att få uppleva så vet du att det inte kommer att ge dig skäl nog att få rätt till lite trygghet och en fast tillvaro.

Är det verkligen så att någon ska ha makten att gradera en annan människas upplevelser för att avgöra om den personen ska komma att tillhöra den lilla privilegade klick som kan tillräkna sig ett stabilt liv, framtids planer och en möjlighet till utveckling.

Denna ekonomiska fattigdom Sverige är på väg emot känner jag inte igen - du kan ju någon gång försöka väga verkligheter emellan- jag tror jag vet vilken du skulle välja om du fick möjligheten. Framförallt är det inte så enkelt som att lämna allt och fly till Sverige, man lämnar familj, vänner, sociala kontaktnät, i många fall sin värdighet kvar i hemlandet eftersom målet är inte det "underbara" landet Sverige utan ett avbrott från våldet och en chans till ett liv.
Världsmedborgare med ett medborgaransvar för mina systrar och bröder oavsett härkomst, kön, religion, ögonfärg, utbildning, sexualitet osv.

Knute sa...

Hej Myran, det är rätt att ta emot en människa i nöd, men det ska vara frivilligt. Våra politiker släpper in hundratusentals människor som ska bli försörjda. Det börjar likna gökens beteende, när de blivit en miljon eller två riskerar vi att knuffas ur boet.

Kontemplerande kille sa...

Myran, då kan du väl ta ditt ansvar och inhysa en irakisk familj. Lev som du lär din självgoda fan. Om inte det verkar särskilt kul kanske du åtminstone kan flytta ut till en svensk förort. Alla dessa självgoda liberal och vänsterromantiker är alltid stora i orden, så länge som de själva inte påverkas. Sådant uppenbart hyckleri!

Anonym sa...

Till Platinaapa och Knute.
Om man känner rädsla och oro är den dagliga kiosk-massmedian inte det första stället man bör söka sin information ifrån. En fördom grundar sig oftast till största del eller helt på ogrundande eller falska faktan som någon valt att sprida på grund av rädsla, oförståelse, okunskap och som säger mer om den som för detta vidare än den fördomen riktas mot.

Och det är inte konstigt att bli rädd och tänka i termer som vi och dem men man bör inte låta det stanna där eftersom den rädslan/okunskapen ofta förlamar den som tänker dem och gör att man får en snävare världsbild.

När det gäller rädslan över att Sverige ska bli fattigt på grund av flyktingmottagning så mår för det första sveriges ekonomi bättre än någonsin. Om vi ser till sveriges migrationshistoria ligger dagens invandring på en mycket lägre nivå än den gjort tidigare i historien och dessutom behöver vi arbetskraftsinvandring för att fylla den framtida marknadens arbetskvot. Vi har ett stort gäng 40-talister som snart ska gå i pension vilket leder till att det kommer bli ett hålrum på arbetsmarknaden. Vår invandring är en stor del i det välstånd vi har i Sverige idag och kommer att ha stor betydelse för hur vi ska kunna behålla det här välståndet i framtiden.

Och för det sista så vill jag bara klargöra till platinaapa att jag är en av de som drar ett stort lass till stacken både i flyktingfrågan och inom andra sociala frågor i Sverige och i världen och som bor i en förort i en av sveriges 3 största städer så jag känner inte alls igen mig på din beskrivning och som hoppas att om vi någonsin möts i en diskussion igen ska kunna slippa dessa omskrivningar eftersom de inte bidrar till något produktivt. Med vänliga hälsningar. Myran

Knute sa...

Myran,

de många som går i pension nu är ofta högkvalificerade och har viktiga yrken som ingenjörer och sjuksköterskor. De lågutbildade invandrarna från Mellanöstern och Nordafrika kan inte ersätta dem. Enda lösningen vore att stoppa invandringen från dessa områden och i stället "handplocka" högutbildade, t ex från Kina.

Anonym sa...

Ursäkta - men jag tänker efter detta inlägg inte lämna någon mer kommentar med tanke på den nivån denna debatt förs på men jag undrar bara varför du skulle fått intrycket av att människor från vissa områden inte skulle vara högutbildade. För det första så har vi en historia som talar för att flera av världens första högkulturer ligger just i området kring Medelhavet, Svarta, Röda havet och vad är det som får dig att tro att det inte skulle komma högutbildade människor från dessa områden???? Återigen - sök fakta som du faktiskt kan grunda dina påståenden på utan att de kan bli ifrågasatta. Jag tycker också att det är ett ganska otäckt resonemang att välja och vraka och handplocka folk på det viset som du talar om - vad är det som talar för att dessa högutbildade kineserna som du talar om skulle vilja flytta till Sverige och vad är det som säger att du skulle få en plats i det elitiska samhället Sverige som du talar om - endast om vi arbetar tillsammans kan vi uträtta någonting bra och alla behövs på grund av deras egna unika kunskaper och erfarenheter. Det var allt för mig!

Knute sa...

Fakta Myran, fakta behövs om vi ska komma vidare i den här diskussionen. Gå in på några offentliga statistiksidor så kommer du att finna att en stor del av de utomeuropeiska invandrarna är lågutbildade.

Jag har väl aldrig påstått att det inte finns högutbildade araber.
Men vad ska resten syssla med i vårt högteknologiska samhälle?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.