29 februari 2008

Höj bensinpriset - värna miljön!


Under de senaste veckorna har vi kunnat se och höra hur allt flera organisationer kommer med förslag till höjning av bensinpriset.

Bra - höj bensinpriset - värna miljön!

Miljöfundamentalisterna pratar nu om en höjning på ytterligare sjuttio öre per liter,
vilket gör att bensinen kommer att kosta över tretton kronor per liter!

För något år sedan kunde man höra ett inslag i radion om ett par i Norrlands inland som var bekymrade över att bensinpriset hade gått upp.
Han jobbade på en industri ute vid kusten och hon arbetade som nattsköterska på ett lasarett, också ute vid kusten.
På grund av såväl arbetsplatsernas lokalisering som helt skiljda arbetstider, var man tvungen att ha två bilar, vilka man nu tyckte blev allt dyrare - allt för dyra - att tanka.

(Den ständigt återkommande uppmaningen att folk skall åka kollektivt var inte tillämplig, här fanns vare sig tunnelbana eller busslinjer - något som är vanligare än vad "folk i Stockholm" tror!)

I Sydafrika hade man för många år sedan en bra lösning på "Långpendlande" - man byggde s.k "Hometowns" där männen bodde. En gång i halvåret kunde de åka hem till byn och besöka familjen. (Inget onödigt bilåkande där inte!)
Vore inte det en bra lösning för alla långpendlare?

Mannen kan i exemplet ovan skulle kunna ju bo i någon form av kåkstad ute vid kusten.
Hustrun skulle ju kunna försörja sig med getuppfödning och genom att knyppla spetsar som hon säljer till de turister som kommer gående.
Gående?
Ja, för med en lyckosam höjning av bensinpriset, har som väl är, ingen längre råd att köra bil för nöjes skull!

Så - höj bensinpriset - värna miljön!

Ett annat exempel på onödig bilkörning är alla de mammor som skjutsar sina barn till dagis varje dag!
Man kan ju cykla!

OK, man skall måhända lämna tre, kanske rent av fyra barn?
Det finns ju barnsitsar som man fäster antingen på styret eller på pakethållaren. De barn som inte kan skjutsas så, kan mamman ta i en av de käcka cykelkärror som finns att köpa.
Om det sedan är långt till "Dagis" så är det ju bara att gå upp lite tidigare.

Så - höj bensinpriset - värna miljön!

Samma sak vad det gäller det stora helgnöjet - "Shoppingturen"
En massa onödig bilkörning som kan ersättas av en stärkande promenad till den lilla lokala butiken. Man kan ju ta en liten kärra eller skrinda om man skall handla mycket.
Om den butiken inte har vad man behöver så får man väl avstå från Belugakaviar den veckan.
Herregud, lite får man väl offra!

Så - höj bensinpriset - värna miljön!

Om allt går som man tänkt sig så kan vi kanske få en lyckosam reform som innebär att det till slut bara är partidignitärer och fackpampar som med sina chaufförskörda limousiner behöver belasta miljön, (om de nu inte flyger) medan vi andra står i diken eller på trottoarer med mössan i hand när de kör förbi - och väntar på den biogasdrivna bussen.

Så - höj bensinpriset - värna miljön!


Tack Lew!

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Nej, nu har du fel. Dem som huvudsakligen drabbas av höjda bensinpriser är storstadsbor med en villa i utkanten av staden och som arbetar på den andra sidan staden. Dom är jättemånga, dom kör absolut mest bil av alla grupper och dom måste bli färre. Kraftiga bensinprishöjningar är bra för att minska efterfrågan på att sprida ut bebyggelse med stora avstånd runtomkring storstäderna. Sedan kan jag hålla med om att man måste hålla den verkliga landsbygden levande, men det antalet människor och det antalet körda mil med bil och kostnaden skulle faktiskt vara rätt liten om man jämför med de välställda villförorterna runt storstäder.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.