11 februari 2008

Kusingiften och hedersrelaterat våld

Det är vanligt förekommande vid hedersrelaterade fall av våld att det har varit släktskap mellan gärningsman och offer. Kusingifte har också varit ganska vanligt förekommande.

Unga flickor tvingas ofta in i äktenskap med män som föräldrarna väljer, ibland kusiner.

Århundraden av kusingiften har skapat stark lojalitet till släkten man tillhör. Det kan vara fruktansvärt svårt att få lov att gifta sig med någon utanför släkten.

Var kommer våldet in i bilden? Det beror på problemet med att ligga med sin kusin. Du kan gå vidare från en ex-man eller ex-fru, men det finns inget sådant som en ex-kusin.

Det starkaste argumentet mot kusingiften är genetiskt:

Barn med ursprung i länder med hederskulturer är överrepresenterade bland mentalt handikappade. Ingifte kan vara en av förklaringarna.

swedewatch , slate, times online

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Detta är klankultur! För att upprätthålla klanen så måste man ha kontroll på kvinnorna. Om kvinnorna gifter sig med vem som helst som de får tycke för så upplöses ju klanen på sikt. Detta är ju själva kärnan i den sk hederskulturen.
Klaner kan upprätthållas i århundranden. Exempel på det är ju zigenarna eller tattarna. Om man så vill så är även adeln i Europa ett exempel på klankultur där det har varit mycket viktigt vem man gifter sig med.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.