15 februari 2008

Mångkulturalism dåligt för jämställdheten


En fråga som jag började ställa för flera år sedan:

Skulle feminister välkomna massinvandring av antiabortsympatisörer från amerikanska södern? Knappast. Men att välkomna massinvandring av män från kvinnofientliga samhällen i Mellanöstern och Afrika ses som progressivt.

Det är dags att Europas kvinnor inser att förtrycket av kvinnor inom invandrargrupper utgör ett hot mot dem själva. Det är ett hot som växer i takt med att antalet utövare av hederskulturer ökar genom fortsatt invandring och genom att dessa hederskulturer får ett allt starkare fotfäste i väst.

Samhällets förmåga att tvinga nya medborgare till acceptans av rådande normer hänger intimt samman med de demografiska proportionerna.

Antropologiprofessor Unni Wikan i Oslo, som i Sverige anlitats som expert på hederskultur, uppmanade 2001 norska kvinnor att inse att de lever i ett mångkulturellt samhälle och att de inte längre kunde klä sig och uppträda som de ville. Är detta verkligen det pris som feminister anser att kvinnor skall betala för fortsatt massinvandring?

Det är märkligt i så fall. Samtidigt som man anser att domstolar inte skall ta hänsyn till våldtagna kvinnors klädsel och beteende, så har man inte haft något att anföra mot Unni Wikans uttalande, trots att det är ganska välkänt nuförtiden.

Precis som Rädda Barnen utvecklat en speciellt sorts "finkänslighet" när det gäller misshandel av invandrarbarn och hederskultur (det vill säga man tiger om det), så har feminister tydligen bestämt sig för att tiga om massinvandringens negativa följder för jämställdheten.

Eller anser man inte att oavbruten import av hederskultur via invandring är ett hot mot kvinnofriden? Vad tror man det får för följder för svenska tonårsflickor? Vad tror man det skapar för förebilder för svenska killar?

Vdare, Gates of Vienna, Islam in Europe

* * *

När jag letade bilder att illustrera detta inlägg med fann jag sådana som var så obehagliga, att jag inte kunde använda dem.

I stället låter jag er titta på dem på länkarna inunder (obs. fruktansvärda bilder):

Baltimore Reporter

Könsstympning av sjuårig flicka

Daily Mail

2 Kommentarer:

From Sweden with Grief sa...

Svenska kvinnojourer, Roks och SKR, tar avstånd från könsstympning, det vet jag eftersom jag intervjuade dem inför en debattartikel.
För den intresserade finns tidningen "Kvinnotryck" även på nätet där man diskuterar synen på nyare fenomen som dessa, som barngifte osv.
Idag finns inget större medieintresse för feminismen, och den tystades i samband med Evin Rubar fanatiska och märkliga serie "Könskriget" och sedan kom F! ...ridå!

Jean Moulin sa...

Självklart tar ROKs - ja, till och med Margareta Winberg och Gudrun och Måna - avstånd från könsstympning. Har aldrig tvivlat på det.

Vad jag tvivlar på är allvaret i det avståndstagandet om man välkomnar massinvandring av människor från hederskulturer.

Det leder ju även till ökade överfallsvåldtäkter och sexuella trakasserier mot kvinnor ur vår ursprungsbefolkning.

Det är som med alla andra grupper i vårt samhälle, även många islamistkritiker, man kritiserar de kulturkrockar och den brottslighet som invandringen leder till, men vill ändå inte stoppa massinvandringen.

Ingen risk att man i så fall
hamnar i en situation där man inte längre förmår hävda demokratins och jämställdhetens värderingar?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.