13 februari 2008

Multikulturens lakejerMånga stora författare är politiska idioter. Norges Knut Hamsum skrev underbara romaner men inte desto mindre sympatiserade han med nazisterna i Tyskland. I Sverige har vi Jan Myrdal och Jan Guillou som drar åt de totalitära snarorna runt vår hals, läror som kommunism och islamism. Huruvida de är stora författare får eftervärlden avgöra, de är mycket kreativa i vilket fall.

Den författare som mest av alla bidragit till att forma den svenska mentaliteten misstänker jag är August Strindberg. Han var en mästare på det svenska språket och kunde därför prägla oss med sin sjuka världsbild i vilket bland annat ingick förakt för den svenska kulturen. Citat från år 1886:

”Om ett bolag är en förening av intressen, då är Sverige ett bolag. Verkställande direktören, kungen, är fransman, stundom också norrman, och i vardagslag svensk… Direktrisen tyska. (talar hon svenska verkligen?) Sveriges störste man är finne (Nordenskiöld). Sveriges rikaste man är skotte (Dickson). Sveriges främste statsman är wallon (Louis de Geer). Sveriges förste skald är polack (Snoilsky). Sveriges finaste historieskrivare är österrikare (Geijer)."

Så nu vet vi varifrån Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt och den samlade svenska journalistkåren hämtar sina floskler.

Tack för tipset UltraV: Svenska medier är som hundtidningar

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Inte nog med att Sahlin o Guillo är islamister. De är fullfjädrade "Quislingar" också. Dags att tillverka en ny stämpel i motsats till rasiststämpeln.

måsen

Anonym sa...

Hamsun och Myrdal är goda författare. Guillou, nja...

Jean Moulin sa...

Instämmer med Grue. Speciellt Myrdals barndomsskildringar är fantastiska dokument.

magnus sa...

Ja, Strinbergs Hemsöborna är verkligen förakt för den svenska kulturen!

Hur vet du att Strindberg hyllade de länder han räknar upp där? Han är vanligen satiriker i såna texter. Jag vill påstå att Strindberg hyllade det svenska, och även kristendomen kom han att hylla. (Karl XII däremot...)

Strindberg var väl konservativ samhällskritisk vänster. Gillade rättfaramhet och avskydde feghet.

Knute sa...

Erkänner att jag förenklade Strindberg mer än lovligt.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.