29 februari 2008

Obamas hudfärg hans främsta merit


Hade Obama varit en seriös utmanare i de demokratiska primärvalen om han inte varit svart?

Nej, svarar en skribent i Salon.com, som själv ämnar röstar på honom. Hade han varit vit så hade han varit attraktiv för skribenten, men han hade inte haft en snöbolls chans i Helvetet att vinna demokraternas nominering.

Hade han varit vit, så hade det betraktats som rasistiskt att se hans hudfärg som hans främsta tillgång. Nu har den istället blivit ett sätt för vita amerikaner att visa att man inte är rasist.

Paradoxalt.

För principiellt är det tveksamt att alls ta hänsyn till någons hudfärg eller ras eller etnicitet, när man skall anställa någon eller rösta på en kandidat. I alla fall om man bekänner sig till alla människors lika värde och till ett färgblint samhälle.

Själv inspirerades jag av William F Buckley Jr:s gettoresa på tidigt 70-tal och hans åsikt att det var dags för USA att välja en svart president. En konservativ svart president. Ideologin var det viktiga, inte hudfärgen. Men ändå var den det. Som ett sätt att signalera till afro-amerikanerna, att ni är en lika stor del av Amerika och amerikansk kultur som vi vita.

När sedan Colin Powell fördes på tal inför presidentvalet 2000, så var jag lite ambivalent. Det skulle varit läckert med en svart konservativ president, men jag insåg också att det stred mot mina högerliberala principer, att resonera så.

Vilket kanske visar hur svårt det är att hävda liberala principer i verkligheten, på hur icke-liberal verkligheten är.

5 Kommentarer:

Berit sa...

och tror du att Hillary skulle vara på kandidatlistan om hon inte var kvinna och gift med Bill?
Presidentval är en underlig "skönhetstävling".

Robsten sa...

Kul att du är igång igen Jean;-)

Anonym sa...

Visst är det underbart med demokrati. Folk får göra sin röst hörd för att visa bakåtsträvare och idioter vem som egentligen bestämmer.

Jean Moulin sa...

Tack Robsten. Jag antar att du med "mitt varande igång" syftar på mina bildval. Man vill gärna dela med sig av sina upptäckter, sprida glädje, etc.

Jean Moulin sa...

Anonym,

Churchill sade att "demokrati är världens sämsta statsskick – om man bortser från alla andra."

Han sade också:

"En demokrati är en stat där fritt meningsutbyte inte slutar med begravning."

Wikiquote

Ja, ty demokratins kärna är yttrandefriheten, vilket många på vänsterkanten har svårt för att fatta (t ex lagen om hets mot folkgrupp).

Jag avstår hellre rösträtten än yttrandefriheten, men naturligtvis hänger de ihop som ler och långhalm.

Rösträtt utan yttrandefrihet är dock tämligen meningslöst.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.