12 februari 2008

Oförenliga principer


Via CNN nås jag av nyheten att polis avslöjat en plan att mörda en av personerna bakom Muhammedkarikatyrerna.

Den kvinnliga reportern Paula Newton understryker att detta visar att islams principer och yttrandefrihetens principer är oförenliga.

Det spelar ingen roll om de flesta muslimska invandrare aldrig skulle stödja de som mördar i Islams namn; faktum är att de som gör det ökar om invandringen fortsätter.

Dessutom vet vi inte hur många som vill inskränka yttrandefriheten.

Det finns gott om svenskar som vill det.

På DN kultur pläderade medarbetaren Stefan Jonsson för inskränkt yttrandefrihet för att inte kränka muslimer.

"Vad jag tröttnat på är pratet om yttrandefriheten, det falska värnandet om den. När någon invänder mot tvivelaktiga budskap eller föreslår en begränsning av uppenbart skadliga bilder och ord händer det allt oftare att någon ryter till om att yttrandefriheten är i fara. Genast blir diskussionen djupfryst. Ingen diskussion i sak, ingen debatt om vad som är meningsfullt och angeläget att säga, om vad som ska stödjas och vad som ska motas bort eller i värsta fall förbjudas för att samhället ska bestå."

Många är tillräckligt korkade för att finna åsikterna i citatet vettiga. Det gör mig rädd. Jag tror att islamistiska attacker på yttrandefriheten kommer att få samma följder som när Hitler-tyskland protesterade mot kritik i svenska tidningar - man viker sig, och inför censur.

Men den som anser att vi bör inskränka yttrandefriheten förtjänar inte att få tala eller skriva fritt.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Specielt nordafrikanerne er meget udfarende mod al kritik af Islam.

De tre, som netop er fængslede i Danmark, kommer fra hhv. Marokko og Algier.

Hvorfor er man så aggressiv netop derfra?

falkeøje

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.