22 februari 2008

Ensamkommande flyktingbarn - vad är sanningen?

Se på den här bilden föreställande ensamkommande flyktingbarn (enligt
Huddinge kommun ).

Så bilden föreställer verkligen ett par ensamkommande flyktingbarn?

Reportage i TV från boenden för ensamkommande flyktingbarn ger ofta bilden av förvånansvärt vuxna barn.

Även om enstaka av dessa asylsökande kan vara under arton, så är detta svårt att avgöra, om de saknar id-handlingar. Vilket över 90 procent av alla asylsökande gör.

I Radio Stockholm i morse var det ett inslag om Solnas mottagande av ensamkommande flyktingbarn och man valde då att intervjua en 18-årig palestinier som vistats här i sju månader. Möjligt att han fyllt arton under vistelsen i Sverige, men att intervjua en artonåring istället för ett barn ger en konstig bild.

Det hela påminner om apatiska flyktingbarn, som åt och gick på nätterna och som kom från
etniska grupper med väldigt stark sammanhållning. Bland annat den romska.

Är ensamkommande flyktingbarn ett nytt trick för att importera hela familjer eller släkter som anhöriginvandrare?

Vad händer när barnen får uppehållstillstånd? Får de då ta hit sina anhöriga? Men om de nu har anhöriga vid liv, varför kommer inte dessa hit med barnen?

Merit Wager frågade Migrationsverket:

Har Migrationsverket ändrat sin praxis som förr (för bara några år sedan) gick ut på att man noggrant prövade ensamkommande barns och ungdomars asylskäl. Om de inte hade skäl att stanna började man så snart det gick att leta efter föräldrarna eller någon annan släkting i hemlandet och skickade tillbaka dem som inte hade skäl att stanna för att återförenas med sina föräldrar/släktingar. Alltså: har Migrationsverkets praxis ändrats så att i princip alla ensamkommande som kommer hit, söker asyl och är - eller säger sig vara - under 18 år, mer eller mindre automatiskt får uppehållstillstånd i Sverige?

Migrationsverket svarade:

Svaret på din fråga är både ja och nej. Andelen barn/ungdomar utan vårdnadshavare som beviljas uppehållstillstånd har ökat de två senaste åren från drygt 46 procent till nästan 80 procent. Enligt barnansvariga beror det främst på vilka länder de kommer ifrån men också på det faktum att regeringen förväntar sig beslut inom tre månader.
Merits blogg

Ändå läser jag följande förljugna
kommentar från en "godhets"-människa på Robstens blogg:

Hej!

Det är verkligen otäckt att läsa en sån här diger samling osakliga och xenofobiska uttalanden om asylsökande människor- särskilt otäckt är påståendet att ensamkommande flyktingbarn skulle vara ankare åt familjer som senare kan komma hit. Jag har i flera år arbetat med dessa frågor och vet hur otroligt svårt det är att få stanna i Sverige, och har i närbild bevittnat den behandling som asylsökande får av myndigheter i Sverige trots att asyl inte är en nåd utan faktiskt en rättighet (Sverige har ju trots allt skrivit under konventioner som skyddar dessa rättigheter). Vad gäller familjeanknytning så har ni helt fel, det är i princip omöjligt för en sökande att få stanna om barnet som anknytningen gäller är över 18 år. Läs på lite mer, gå ut och träffa riktiga människor och möt de öden som ni så enkelt bortvisar med era dolt rasistiska 'politiska' inlägg, och sluta sprida falska rykten om Sveriges 'alltför generösa flyktingpolitik' för det är bara lögn! /Frida

Författaren till snyftet ovan har fel och vet det förmodligen. Visst låter det fint med "jag har i flera år arbetat med dessa frågor och vet hur otroligt svårt det är att få stanna i Sverige. . . "!

En uppenbart grotesk lögn med tanke på en invandring på nästan
hundratusen individer 2007.

Dessutom - hur kan det komma mellan 20 000 och 30 000 asylsökande ett normalår om det är så svårt att få stanna? Medvetet ljuger "Frida" och blandar antagligen samman de som ges asyl med de som får avslag, men som ändå stannar utan risk att bli haffade och utvisade.

SR Exilen Expressen Malmöperspektiv

Tipstack till Skymningszonen

2 Kommentarer:

lasse sa...

Frida påstår att "asyl inte är en nåd utan faktiskt en rättighet".

Hur kan man påstå något sådant? Vet inte människan att det är en rätt att söka asyl men att söka inte är samma sak som att få den?
Förmodligen ljuger hon då hon påstår att hon jobbar i asylbranschen för så djupt okunnig kan ingen vara som har minsta insyn i spelreglerna.

Storch sa...

Handläggarna på Migrationsverket är antingen före detta asylsökande eller kraftigt vänstervridna svenskar.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.