16 februari 2008

Tänk om det är solen

Astrofysiker Dr. Sallie Baliunas har studerat hur solen aktivitet förhåller sig till temperaturen på jorden, och kan man tänka sig....solen har betydelse för hur varmt vi har det.

Tillsammans med en
astrofysiker från Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics , har hon kommit fram till att variationer i solaktiviteten påverkat temperaturen mer än koldioxid. Detta är helt emot vad som pumpas ut från media i allmänhet och jag kan satsa blusen på att det inte är förstasidenyheter någonstans.

Baliunas anser att ökningar och minskningar av solens strålning är anledningen till att det varit varmare och kallare under olika perioder i jordens historia.
Hon säger också att människan alltid har letat efter förklaringar till klimatförändringar.

Under 15- och 16 hundratalet i Europa avrättade man häxor, mest kvinnor, för att de manipulerade vädret.
Ungefär som man i dag i Saudiarabien
avrättar kvinnor därför att de anses vara häxor, vilket är förbjudet enligt Islam.

I Kanada har man inte kommit mycket längre.
Där föreslår man att de politiker som ignorerar den "globala uppvärmningen" ska kastas i fängelse.

8 Kommentarer:

Carl T sa...

(Bara inom parentes: på svenska heter "physicist" "fysiker".)

Anonym sa...

Intressant att Du tar upp detta. Klimatdebatten drivs av meterologer, och det är de som hävdar att vi fått en global uppvärmning pga den ökande koldioxidhalten i atmosfären. Det är ju visserligen så att koldioxid är en växthusgas - det är det ingen som ifrågasätter - men av det följer inte alls med självklarhet att det är koldioxidökningen som ligger bakom temperaturförändringarna. Vi har som Du påpekat haft avsevärda variationer i klimatet förr (under historisk tid). Det finns stora grupper forskare, fr.a. geologer, som motsätter sig växthusteorin, men de uppmärksammas ju, som Du riktigt påpekar, inte alls i debatten. Tyvärr är det så att det sk klimathotet är en gudagåva till de politiker som i detalj vill styra våra liv - något de inte är sena att utnyttja.

Anonym sa...

Att det är solen och den kosmiska strålningen som styr jordens temperatur, det kom ju ett gäng danska forskare fram till för en tre fyra år sedan. Tyvärr så har jag glömt vilka de var/är.
Kanske har Björn Lomborg någon ledtråd till dem.
Men eftersom deras slutsatser strider mot journalisternas och politikernas övertygelser så fick detta inget genomslag i debatten.

Berit sa...

Tack Aloysius, jag ska ändra.


Jag och Anita Ekberg......

magnus sa...

rune: Det är Svensmark/Christensen du tänker på, på Danish National Space Center.

En bok som just Henrik Svensmark samt vetenskapsjournalisten Nigel Calder gett ut och som på ett bra sätt behandlar denna teori är "The Chilling Stars".

Ett blogginlägg om teorin, där länkarna ger mest. (Läs de första länkarna, eller recensionslänkarna i gula rutan längst ned i bloggposten, om du är intresserad av teorins grunder.)

Björn Lomborg har inget med Svensmark att göra (möjligen att han är dansk och därför klok), utan är en ekonom som utifrån IPCC:s värstascenario, vilket han inte haft intresse av att motbevisa, visat att det är bättre att inte kraftigt minska fossil förbränning för att rädda klimatet, eftersom en minskning till enorma kostnader -- om nu CO2 är farligt som IPCC säger -- skulle fördröja klimateffekterna med några år, inte ta bort dem. Den minskade tillväxten skulle dock göra oss mycket sämre rustade att klara förändringen, varför det är bättre för oss att anpassa oss än att stoppa ekonomin.


En bra bok för barn/ungomar om klimatfrågan, med vettiga råd, lite ekonomi och en framtidsbejakande inställning är "The Sky is Not Falling" av Jeremy Zawodny. Borde öevrsättas till svenska, eller att något liknande skrivs!

magnus sa...

Rättelse. Boken för barn/ungdom heter "The Sky's Not Falling" och är skriven av Holly Fretwell.

Ingenting annat! :-)

Knute sa...

Tack för födelsdagspresentstipset!
"The Sky's Not Falling" av Holly Fretwell.

Carl T sa...

Tack! Och inte minst tack för bloggen!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.