22 februari 2008

USA:s Kosovo-politik ifrågasatt


I Chronicles läser jag Srdja Trifkovics analys om Kosovo. Han citerar en skribent i den annars interventionistiska Wall Street Journal, som kritiserar USA:s erkännande av Kosovo, och tre amerikanska diplomater, vilka i en artikel i konservativa Washington Times också intar en kritisk hållning.

Problemet är att USA:s erkännande river upp en FN-medlems (Serbiens) nationella gränser och skapar ett prejudikat för andra separatiströrelser. Redan nu har den baskiska separatiströrelsen fått vatten på kvarnen. Och skalven från Kosovo kommer att fortplanta sig runt hela vår jord.

Den annars så USA-vänlige Kurt Lundgren tror att det amerikanska agerandet handlar om den gamla romerska härskartekniken:

"
Divide et impere. Söndra och härska.

Med en total nationalistisk röra i Kosovo/Serbien under evig tid, med ett försörjningsansvar för två miljoner kosovaner och med den inre splittring och motsättning som detta medför inom EU kommer EU aldrig att växa ut och bli ett hot mot USA
."

Men kanske, som Trifkovic skriver, erkännandet av Kosovo är "a blessing in disguise". För Serbien åtminstone.

Serbien kommer nu eventuellt att vända EU ryggen och knyta starkare ekonomiska och militära band med Ryssland:

"Endast genom att inte ansluta sig till EU kan Serbien bevara sin identitet, sina traditioner och sin tro. Endast genom att inte ansluta sig till USA-dominerade militära allianser kan hon undvika att utsätta sin ungdom för fara i sterila, fientliga länder långt borta."

Det senare är orsaken till att jag inte vill att Sverige närmar sig Nato utan istället rustar upp. Det är också orsaken till att jag är emot ett europeiskt gemensamt försvar, eftersom det medför risk att mina barnbarn skickas till militära konflikter långt från fäderneslandets gränser.

Avslutningsord från Kurt Lundgren:

"Varför är albansk nationalism berömvärd och serbisk dito förkastlig, varför anses svensk nationalism vara detsamma som nazism när samma nationalism i Kosovo är det finaste som finns."
Östra Ölands Fria Horisont

* * *
Post scriptum

I kväll demonstrerar serberna på Sergels torg mot Kosovo. Min serbiska arbetskamrat sade att hon trodde att kosovoalbaner kommer att störa demonstrationen, trots att serberna inte störde "kosovanernas" glädjeyttringar.

My heart goes out till alla serber. Det är ett stolt folk som har mycket att lära ett sådant etno-masochistiskt folk som svenskarna!

Med min serbiska arbetskamrat kan jag utan att väcka ont blod köra samma race som här. Klaga på invandrarbrottsligheten och islamisering samt säga att jag proteströstade på Sverigedemokraterna. Hon håller med hela tiden!

19 Kommentarer:

Berit sa...

USAs hållning kan mycket väl bero på att man tycker det är bra med ett oenigt Europa. Det ligger i Amerikas nationella intresse eftersom attityden i Europa under senaste år blivit mer och mer USA-fientlig.

Knute sa...

Nu borde det vara fritt fram för Belgiens delning, vilket vore bra eftersom flamländarna missgynnas av konstitutionen.

Anonym sa...

Det avslutande citatet från Kurt Lundgren säger det mesta om det självhat och den feghet som präglar svensken av idag. All svaghet är inte värd förakt, men svenskarnas inställning till sin egen nationella identitet är en svaghet värd all förakt.

Anonym sa...

Allt för många har glömt (okunskap eller glömska) att det var just serberna som kämpade mot först Ottomanerna (turkarna) och sedan mot Hitler. Få se nu, vilka stödde Hitler: Usjtasja (kroaterna), turkarna och albanerna. Dessa stred på Hitlers sida mot serberna och mot reseten av världen.

Ett självständigt Kosovo... - Är detta tacken nu serberna får? De var den fronten mot dessa blodtörstiga barbarer. Utan serberna hade Europa troligen lytt under Kalifatet (läs om slaget vid Kosovo Polje och vilket pris de betalade) och Hitlers fascismen i Balkan. Men det har man idag valt att glömma.

Ropa inte hej förrän albaner är över bäcken.

Anonym sa...

Serbien har alltid varit Europas naturliga vakthund mot islam !!!
Dags att vakna, innan al-Qaida står utanför Wiens stadsmurar.

Withingall sa...

Jag blev förvånad över att Serbiens inträde i EU ska läggas på is nu då det har varit upplopp. Det var visserligen inte "ett så farligt och alarmerande" besked, enligt en journalist, men det är lite komiskt mot bakgrund av att det är viktigt att tala med muslimer. Med serber slutar man tala om ett samarbete med, för att ett litet antal människor protesterat mot Kosovos självständighet.

From Sweden with Grief sa...

Hoppsan, jag lånade sonens dator då kom hans skolprojektsblogg som avsändare. Det är Ultrav, inte min grabb "withingall", ber om ursäkt!

Jean Moulin sa...

Sån't händer, Ultra. Ibland har jag varit inloggad på min kladdblogg som "kritisk tänkaere" när jag kommenterat här.

Beträffande serbiskt EU-medlemskap. Jag tror som Trifkovic att det är bra för serbiska nationen om landet står utanför.

Kanske serberna skulle gynnas ekonomiskt av en panslavistisk union med Ryssland.

Jean Moulin sa...

Gates of Vienna om Kosovo.

Tipstack Beska Droppar!

Anonym sa...

hur många muslimer finnes i eu idag varför är man rädd för de som är utanför vilket jävla nollor...föresten vet ni vem som tillätt kristendomen i eu för itiden var det seber...ni kanske skulle ville säga :::))) men då var inga serber i balkan stackas er ni läser om romar greker i själva verket det är albaner som är bakom det alltihopp 1500år me romariker 600 mer ottomaner 100 med serber kunnde ingen av de assimilera albaner...vi har varit från början i balkan vi kommer att vara där tills slutet...godd bless USA(UNITED STATE OFF ALBANIA)

Knute sa...

Skanderbeg levde på 1400-talet och på den tiden var nordborna ingalunda vikingar, vill jag upplysa den kommentator vars kommentar jag tyvärr av misstag råkade radera.

kastro sa...

hej många av er pratar med ilska inget fakta men talar om en viss tid men verkligheten är att albanerna har funnits i ballkan och levd under grekiska tiden,under romerska tiden har varit koloniserat flera gånger bland annat turkiet(osmanli)italen,tyskland,slaver typ majoritetn av serber,albanerna haft ett helvete sen det byggdes nya staten jugoslavien då tog man halva av albanien och delade i flera republiken än idag bor flera miljoner utanför moderlandets gränser detta som blev ett stat kosovo dom förtjänar verkligen se hur många slaviska stater blev av ett jugoslavien slovenia,kroacia,bosna,montenegro,makedonien,vad skall man vara rädd eller tycka fel att albaner har eget republik det är fobi av en del folk allt detta är fakta det finns dokumenter när dom delade albanien alla får bestämma själv idag det är så bara.ha det så bra allihopa.

Anonym sa...

Albanerna lever förskingrade i Balkan så ett självständigt Kosovo ökar stabiliteten för att krig mellan etniska grupper i olika delar av Balkan inte ska urarta. Men framförallt så är Kosovo belägen i centrala europa och i förmån av det så har USA anknutit sig till Kosovo för att etablera baser och placera raketer.

Anonym sa...

Ett självständigt Kosovo ökar stabiliteten i Balkan. Majoriteten i Kosovo är albaner. Kosovos historia ligger bakom självtändigheten.

Anonym sa...

Kolla den här videon; http://www.kosovaevidence.com/, så kommer du själv att förstå vilken skit du skriver. Ingen har sagt att det är fel på svensk nationalism utan att när det går ut över andra icke-svenskar som det blir problem. så vitt jag vet så har svenskarna aldrig blivit förtryckta av något annat folk, så som albanerna blivit förtryckta av serber. Tycker bara att du ska tänka om lite.

Knute sa...

Anonym 11 februari, jag tvivlar på att du läst inlägget särskilt noga när du använder ordet "skit". Författaren skrev ju att det var bra för Serbien att bli av med Kosovo.

Frågan är om det omvända gäller. Vad ska ett sådant litet land leva av, EU-bidrag och ljusskygga affärer?

Anonym sa...

Kosovos självständighet är ett faktum som inte går att ta tillbaka,enligt den internationella domstolen var Kosovos ensidiga självständighetsförklaring ytterst legitim och stred inte gentemot internationell lag. Nu har serbien antagit en ny resolution, vilket ökar förutssättningarna för en dialog mellan Serbien och Kosovo som två självständiga länder.

Serbien tycks ha gett upp hoppet och förlorat tron om att landet utgör en del av dess territorium vilket jag bejakar i stor utsträckning eftersom att det både gynnar serber och kosovaner.

Anonym sa...

Internationella domstolens utlåtande kring Kosovos självständighetsförfattning sänder ett tydligt budskap om att agressioner och kränkning inte är några godtagbara medel som bör användas i praktiken.

Deras beslut lär därför få en positiv påverkan och förhoppningsviss kommer länder bestående av aunotoma områden och delrepubliker inte misshandla dem när det gäller demokrati, tankar och åsikter.

Anonym sa...

Nu har det gått några år sen kriget..ni ser allting har blivit bättre..Serbien har tom erkänt Kosovos gränser..USA och EU gjorde rätt..Slobo va dum i huvud, han fattade 0.800 000 flyktingar 20 000 civila döda. Sverige ska va med i NATO dem måste kriga för att andra människor ska få demokrati..Jag är glad att jag bor i Sverige. och blev ännu gladare när dem acpt Kosovo. TACK SVERIGE

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.