29 mars 2008

EU motsätter sig yttrandefrihet

Bruxelles: Den holländske utrikesministern, Maxine Verhagen, reste till EU-toppmötet för att söka en gemensam uppbackning för yttrandefriheten. Från Berlingske Tidene i fredags:

" Holland vill inte riskera att som Danmark tidigare, 2006, stå ensam när regeringen plötsligt ställs inför protester från stora delar av den muslimska världen på grund av Muhammed-teckningarna"
Det säger premiärminister Jan Peter Balkenende, och därför arbetar regeringen i Haag nu aktivt på att samla stöd för en gemensam position angående offentliggörandet av den holländske populisten Geert Wilders anti-koranfilm "Fitna".
Enligt utrikesminister Maxine Verhagen har Frankrike, Spanien, Sverige och Slovenien gett sitt löfte om stöd till den holländska regeringen. Verhagen har klargjort att Holland önskar stöd från ett samlat EU i saken, som knappast kan undgå att komma upp när EUs utrikesministrar träffas i Bruxelles på måndag.
(Berlingske)

Mötet gick dock inte som förväntats... Innan Verhagen kunde komma till tals, blev hon verbalt angripen av EUs ordförande Dimitrij Rupel.
Enligt ögonvittnen stormade EU-ordföranden in i lokalen, ansiktet rött av vrede. Svetten rann från hans ärriga ansikte och flera av de närvarande var uppenbart skrämda. Han kastade papper omkring sig, dunkade hårt i bordet och skrek så att saliven stänkte:

"Konfrontationer bör undvikas. Jag förstår inte varför man vill ta politiska poäng med sådana provokationer som påverkar så många människor, kanske miljoner människor. Så låt oss vara mycket försiktiga."
(Jyllandsposten)

Dimitrij knep därefter ihop ögonen, pekade på Verhagen och anbefallde att EU:

"tar kraftigt avstånd från holländsk anti-koranfilm och förklarar att den är en provokation som kan kränka miljoner människor och därför bör undvikas. I stället bör alla visa försiktighet. " (
Berlingske )

Därmed var diskussionen slut. Rupel bestämde att det var inte mer att prata om. Verhagen fick aldrig möjlighet att fråga de andra EU-länderna om stöd.

Yttrandefriheten var avgjord på högsta ort.

Detta verkar vara ett typiskt sätt för européer att reagera. Att inte debattera och resonera utan i stället skrämma andra och agera översittare.
Jag har ofta undrat hur Hitler med anhang kunde få sin vilja fram när det gällde alldeles ofattbara beslut men jag förstår det bättre nu. Det är den européeiska andan.

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Lad os alle frie mennesker holde et vågent øje med Dimitrij Rupel og hænge den idiot ud så ofte, der viser sig en lejlighed til det.

Han er ikke folkeviljen og skal heller ikke have lov til at optræde som sådan.

falkeøje

Anonym sa...

"tar kraftigt avstånd från holländsk anti-koranfilm och förklarar att den är en provokation som kan kränka miljoner människor och därför bör undvikas. I stället bör alla visa försiktighet. "

Ja, genom EU-ordförandens agarende har han kränkt mig och miljarder andra EU-medborgare!!! GE F-N I ATT BEGRÄNSA VÅR YTTRANDEFRIHET.

Om fortsatta försök görs för att föra tillbaka oss till 600-talet, så bör EU-ordföranden in bli förvånad om vi också börjar uppföra oss på samma sätt som våra förfäder gjorde på 600-talet.
--------------
Tor är stor!!!
--------------

Anonym sa...

Har någon mer noterat att - enligt Världen idag, som stöder sig på EU Observer - "EU ska bilda en ny Medelhavsunion, där länder i Nordafrika och runt Medelhavet ska ingå, tillsammans med alla EU-länder. Det har EU-ländernas ledare enats om vid ett toppmöte i Bryssel nyligen."

The Malta Independent har skrivit om detta, och Xinhuanet i Beijing är rätt utförliga om denna 'Union for the Mediterranean': "... 'The Barcelona Process' inleddes 1965 för att skapa dialog mellan EU och länder söder och öster om Medelhavet, däribland Arabstaterna (även palestinierna, men inte Libyen), Israel, Cypern och Turkiet. Det primära syftet var att stödja demokratisering, säkerhet och ekonomisk tillväxt i länderna söder och öster om Europa." -- EUrabia har man också talat om i detta sammanhang.

Sökning i news.google.se på Medelhavsunion ger länkar till GP, som har en liten stump 14 mars, och DN som i huvudledaren 13 mars säger att avtalet är "lagom luddigt för att ingen ska känna sig utestängd". -- Lagom luddigt för att ingen ska börja bråka om den här nya Unionen, alltså.

Berit sa...

Steve om du går lite tillbaka i vår blog hittar du en del som vi skrivit om Barcelona Process och Eurabia.

Barcelona
Barcelona II
Shariaunionen
Shariaunionen II
Vid randen till avgrunden

Jean Moulin sa...

Sd teg om ramlagen mot rasism och främlingsfientlighet (samt förintelseförnekelse) när EU:s ministerråd antog den i maj 2007.

Fruktar även att Sd i riksdagen skulle stödja lag mot "sexistisk reklam".

Med andra ord är jag väldigt skeptisk till Sd:s vurm för yttrandefriheten. Att protestera när den kränks för egen del eller
för Geert Wilders är en sak, en helt annan är att stå upp för den -helt oombett - när det kan misstolkas och användas emot en, t ex att försvara förintelseförnekares yttrandefrihet.

Sedan misstänker jag att de inom nationalistiska kretsar finns en sympati för feministisk censuriver när det gäller H&M-reklam och dyl.
Säg mig att jag har fel!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.