01 mars 2008

Gapa älskling

Flera apotekskedjor i USA säljer testpaket så att man själv testa vem som är, eller inte är, pappa till barnet därhemma.

För 20 dollar kan man
köpa de prylar som behövs för att ta salivprov på barn och vuxna som sedan skickas till ett laboratorium och för ytterligare 120 dollar får man veta resultatet inom 5 dagar.

Resultatet godkänns inte av domstol, det behövs ytterligare bevis där, men denna möjlighet till test kommer säkert att leda till rättegångar.

Förfarandet kritiseras starkt av vissa grupper som vet med sig att svaren kan dramatiskt förändra familjesituationer.
60 procent av dem som köper testet är kvinnor.

Det
har visat sig att nästan en tredjedel av de som testas inte är pappa till barnet i fråga.
Med 4 miljoner barn födda i USA skulle det innebära att 1.2 miljoner barn har en annan far än den som mamman uppger.
Siffran är säkert något hög eftersom jag misstänker att de som testar sig redan har en gnagande känsla av att allt inte står rätt till. Men ändå....30%!

9 Kommentarer:

Jean Moulin sa...

Emedan man i andra länder intar en öppnare attityd i denna fråga, så är man i statsfeministiska Sverige emot sådana tester, om inte kvinnan godkänner dem.

Det är att likna vid att man inte skulle kunna ta fingeravtryck på en brottsling om inte denne är med på det.

Samtidigt visar det på slagsidan i jämställdhetsdebatten, som enbart uppehåller sig vid kvinnans rättigheter, på ett närmast narcissistiskt sätt. Mannens rättigheter tycks inte ingå i jämställdhetssträvandena, utan denne skall förbli i sin gamla
gentlemannaroll, trots att gentlemannaskap (överseende med kvinnliga nycker och koketteri)
är antites till jämställdhetens ideologins könsneutrala perspektiv.
På allt. När det passar.

Bra att du tar upp detta, Berit, eftersom det är så tabu.

Varför inte göra rutinmässiga DNA-tester på BB?

Anonym sa...

Njae ... statistik är lurigt; en tredjedel av de som SKICKAR IN TESTEN (förmodligen personer som verkligen anar oråd) får sina misstankar bekräftade. Två tredjedelar, alltså en klar majoritet, har matchat barnet med fadern.
Att detta förhållande skulle innebära att en tredjedel av alla födda barn skulle ha en annan far än förmodad/uppgiven är gripet ur ingenting.
Som man säger om statistik; att stå med ena foten i isvatten och andra i kokhett ... och påstå det är ljummet.

Jean Moulin sa...

Visst är statistik tveksam - utom när den stöder våra egna åsikter.

Innan DNA avslöjades bedrägerierna vid blodstransfusioner och när man jämförde rekryters blodgrupper med föräldrarnas. Som Jan Myrdal påpekat så visar de senare att ca tio procent av rekryterna hade en annan biologisk far än den de trodde. En brittisk undersökning visade att 8 procent inom överklassen hade det under det att nästan tjugo procent inom arbetarklassen hade. Omoralen är alltså en klassfråga. Det är därför etablissemanget är emot faderskapstester generellt och för aborter, eftersom de flesta aborter utförs på lågutbildade kvinnor vars barn skulle ligga samhället till last. Alltså ren cynism istället för "feminism".

Läs Myrdals artikel om ett nationellt DNA-register i Aftonbladet

Berit sa...

Som jag antydde är 1 utav 3 naturligtvis en hög siffra eftersom de som testar säkert har anledning att misstänka att faderskapet inte är riktigt fastställt.
Men om man tittar på det verkliga antalet testades 310,490 barn i USA år 2001. Det innebär att 100,000 män ovetande försörjde barn som de inte är biologisk pappa till.

Nu när testmöjligheterna gjorts enklare kommer antalet tester också att öka, dvs. fler som är osäkra kommer att vilja veta säkert.
I Storbritannien har efterfrågan på tester ökat 10 gånger och bara det är alarmerande att så många inte med säkerhet vet vem som är barnets far.

Anonym sa...

Det är inget brott att knulla med andra och abort är en rättighet.

Berit sa...

Det var det absolut enfaldigaste jag hört på mycket länge men helt i klass med den anonym som brukar kläcka ur sig dumheter här.
Det är sorgligt att så många barn avlas i förhållanden som är så dåliga att man inte ens kan lita på vem som är far. Men kommentarer som Anonyms får mig att inse att det tyvärr är så.

Anonym sa...

Enfaldig? Att läsa den här bloggen gör en enfaldig.

Jean Moulin sa...

Jag tror inte den här bloggen kan lastas för din enfaldighet. Sök en annan förklaring!

Jean Moulin sa...

Ur Jared Diamonds "Varför är sex så kul?" sid 86:

". . . varför döljer vi [människor]vår ägglossning och har sex för nöjes skull vilken dag som helst i månaden? Istället för ett enkelt svar har jag kommit fram till att svaret är mer komplicerat och innefattar två steg.

Summan av kardemumman är att dold ägglossning utvecklats upprepade gånger och ibland också försvunnit under evolutionshistorien. Den uppkom vid en tid då våra förfäder var promiskuösa eller haremslevande. Då gjorde den dolda ägglossningen det möjligt för förfaderhonan att fördela sina sexuella tjänster mellan flera hannar. Ingen av dessa kunde svära på att han var far till hennes barn, men alla visste de kunde vara det. Resultatet blev att ingen av dessa potentiellt mordiska hannar ville skada honans barn och en del kan till och med ha hjälpt till att ta hand om det.
När honan väl utvecklat dold ägglossning i detta syfte använde hon den till att lura eller tvinga en bra grottman att stanna med henne och ge henne och hennes unge gott om skydd och hjälp - trygg i förvissning om att det också var hans barn."

Tja, ingen tilltalande hypotes direkt, och inte heller nödvändigtvis riktig, men jag råkade se den i anslutning till att jag skrivit mina tidigare kommentarer, så jag tänkte att någon kanske skulle finna den relevant.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.