14 mars 2008

Merit tar tillbaka - varför?Merit Wager har nu tagit bort sin postning om en antirasistisk kurs för enbart vita medelålders män, eftersom hon hävdar att hon missuppfattat det hela.

"Kursen hålls av två vita, medelålders, medelklass män som genom kursen tillsammans med kursdeltagarna rannsaka sig själva och ta en titt på den s.k. vardagsrasismen. Ett lovvärt initiativ och inte något negativt som jag förstod det som."

Så här står det folkhögskolans hemsida om kursen:

Vita män och rasism - sommarkurs 16 - 17/8

16-17/8 ordnar folkhögskolan en kurs med syfte att avskaffa rasismen. Vi tittar på hur vita medelålders män kan förändra sitt sätt att vara och fungera. Norra Botkyrkas invånare bidrar med berättelser och erfarenheter.
Eftersom det blivit en del frågor kring vår sommarkurs vill vi förklara några saker lite tydligare.


Kursen 'Vita män och rasism' vänder sig till alla som är intresserade av att samtala om hur rasistiska mönster kommer fram i relationen mellan människor. Den vänder sig inte till en viss kategori människor utan använder vita mäns förhållningssätt som studieområde. Alla är välkomna att delta.

I målen för folkbildningen i allmänhet och för Botkyrka folkhögskola i synnerhet står det mycket tydligt att skolans uppdrag är att motverka diskriminering och rasism. För att göra det på ett konkret och tydligt sätt har vi valt att använda oss själva, vita medelålders män, som studieområde för att få syn på mönster som kan förändras.

Välkommen med din anmälan före 13/6!"


Botkyrka Folkhögskola

Ja, men vad är skillnaden? Inte är väl kursen avsedd för mörkhyade invandrarmän som skall rannsaka sig själva och sina fördomar? Inte för att det inte skulle behövas. Se här och här.

Och framför allt borde feminister delta i kursen och rannsaka sina fördomar mot "vita medelålders män"! Och förresten, riktar sig kursen enbart till män?

Ja, det gör den. Slutsats: kvinnor kan inte vara fördomsfulla, bara vita medelålders män.

Dessutom kan man slå sig i backen på att rannsakningen kommer att utgå från teorier om strukturell rasism. Det vill säga, från utgångspunkten att det alltid är ett underläge att inte se ut som en vit europé. En av professor Masoud Kamalis favoritteser.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Hon backar nog på grund av att hon fått kritik och säkert har hon i detta sammanhang anklagats för att "springa de främlingsfientligas ärenden".
Jo, jag gissar bara men Wager kan ibland vara riktigt frän i sin kritik av den svenska politiska korrektheten och jag har ofta undrat hur länge hon får hålla på innan någon makthavare inom politik eller media beslutar sig för att "marginalisera" henne.

From Sweden with Grief sa...

Det gjorde väl ingen större skillnad då det kom mer information om kursen. Det handlar i grund och botten om ett synsätt att vita män är rasister. Kanske handlar det om en kurs som vissa själva har föreslagt att få anordna, och det vore intressant att se vad de själva tror om sin rasism.
Faktum kvarstår att föraktet mot svenskar är enormt, och det borde startas kurser för invandrare som köper det vita rasistsnacket och använder det emot oss. Forstättning kanske följer i denna märkliga händelse.

Jean Moulin sa...

Tack UltraV och Lasse för kommentarer. Jag läser alltid men har ofta för mycket omkring mig för att hinna skriva ett eftertänksamt och intressant svar.

Anonym sa...

lasse

Jag är övertgad om att ditt antagande är korrekt.

Den första kursbeskrivningen, som hon själv åtegav på sin blogg, kunde på intet sätt missförstås. Jag kan inte heller längre hitta den på Botkyrka Folhögskolas hemsida. Dessutom har den korta informationen på deras indexsida "snyggats till"!

Den här gången har hon av någon anledning fått mycket "kalla fötter"!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.