23 april 2008

Avd. alla är jämlika, men vissa mer jämlika än andra


När kvinnor eller vissa kvinnor vill bada topless i simhallar används det könsneutrala argumentet: Män får bada topless, därför måste också kvinnor få det.

När folk vill polisanmäla Anne Lundgren för att hon slagit till Janne Josefsson i tv-sändning, eller när Micke Alonzo vill berätta att hans förra fru slog honom, så ses kraven på likabehandling som något misstänkt.

Attityden de möter kan formuleras så här:

”Visserligen är det fel att en kvinna slår en man, men si och så många kvinnor blir ihjälslagna varje år, därför kan man inte göra en affär av enstaka fall av mansmisshandel.”

Jag tror många ser uppmärksammandet av misshandel av män som dold misogyni, att män har hittat ett litet försumbart exempel på att samhället diskriminerar män, och att man använder det för att kunna angripa jämställdheten.

Men för att återgå till det första exemplet. Hur ofta används inte det könsneutrala argumentet i rimliga och orimliga sammanhang? Om man då i konsekvensens namn skall vika sig för det, så upphöjer man den absoluta konsekvensen till högsta jämställdhetsprincip och sätter likhetstecken mellan total könsneutralitet och jämställdhet.

Då kan man inte helt plötsligt falla tillbaka i traditionella könsroller och på oskrivna lagar med rötter i ett för-jämställt samhälle. Man kan inte till exempel acceptera att det ställs lägre fys-krav på kvinnliga polisaspiranter än på manliga. Vilket staten gör.

Man kan inte bagatellisera när män misshandlas av sina kvinnliga partners.

Tack och lov finns det intelligenta och välformulerade medborgare som signaturen ”Biståndsbedömare” i SvD:

Det kvinnliga våldet har länge framställts som något ofarligt, ja nästan gulligt. I hur många filmer har vi väl inte sett en man få en välförtjänt örfil? Tänk er det omvända förhållandet? Den slagne mannen har setts som antingen löjlig figur (lilla Fridolf till exempel) eller en man som förtjänar det.”

Läs mer här

Tyvärr finns det bland många män en machoattityd, förutom då en trötthet på jämställdhetstjatet, som gör att det här fenomenet aldrig tas upp till debatt.

När manliga jämställdhetsivrare som Pär Ström dissekerar samhällets dubbla budskap, så borde han applåderas av feminister. Istället vet indignationen inga gränser från just feministiskt håll.

För de uppväxande släktena är det viktigt att de principer man itutas verkligen gäller; att om man får lära sig att man inte skall behandla någon bättre eller sämre på grund av genus eller hudfärg, så skall man kunna lita på att samhället och lagstiftarna stöder den principen.

Då duger det inte att myndigheterna agerar passivare om Anne Lundberg misshandlar Janne Josefsson än de skulle göra om Janne Josefsson misshandlade Anne Lundberg.

Inte heller att hatbrott mot svenskar inte klassas som hatbrott, emedan hatbrott mot invandrare leder till några extra månaders fängelse.

Alla är väl lika mycket värda?

3 Kommentarer:

Jean Moulin sa...

"På tiden att killar pratar om det här"
"Skamlösa grepp äcklar unga män"
"Kvinnovåld mot män tystas ned"

Anna sa...

Jag håller med dig. Tänk bara på det våld som unga män utsätts för. Ibland konstateras det ju att det är farligare att vara en ung man än att vara en ung kvinna. Risken för att du ska utsättas för våld är mycket större. Men det tas liksom inte på allvar. Det är som folk tänker att han hade nog del i det, han var väl full eller han muckade gräl. En slagen man är aldrig lika oskyldig som en slagen kvinna. Har han dessutom blivit slagen av sin kvinna då är han löjlig dessutom.
En sak håller jag dock inte med dig om. Fys-kraven när man söker till polisutbildningen behöver inte vara lika för män och kvinnor. Poliser har så många andra uppgifter än att använda rent fysisk kraft. En poliskår utan kvinnor skulle vara en sämre poliskår. Däremot ska kraven för blivande brandmän vara lika för könen. Jag vill inte brinna inne för att en kvinnlig ”brandkvinna” inte orkade bära ut mig.

Berit sa...

Såg några "såpor" från japansk TV och hela deras sinne för humor tycks handla om att frun klipper till mannen med något tillhygge.

Vet inte hur det förhåller sig i Sverige men här i USA har man sänkt alla krav vid intagningen till Polisakademin för att göra det enklare för minoriteter. Det gäller såväl fysisk styrka som intelligens.
Varför kvinnor, som utgör mer än 50% av befolkningen. ska anses som minoritet kan man ju fråga sig?

Hur som... kvinnliga poliser ska utföra samma skitjobb som sina manliga kollegor; stoppa slagsmål bland stora karlar, dra in tunga fyllon och protesterande våldsverkare i bilar....
För att klara detta måste kvinnor ta till vapen mycket oftare än män vilket kan skapa onödigt tillspetsade situationer.
Det finns många manliga poliser i min familj och alla säger att när de har en kvinnlig partner kollar de alltid lite extra att hon inte befinner sig i fara innan de själva vidtar åtgärder.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.