29 april 2008

Beroende

Om vi nådde Peak Oil 2005 (vissa tror att vi gjorde det redan 1970) som många befarar betyder det inte automatiskt att all olja tar slut, men att efterfrågan är större än tillgången.

Vi ser nu just hur ekonomiska krafterna försöker balansera genom att priset på bränsle går upp.
Hur beroende är vi av olja?

Första tanken är naturligtvis, "Jag kör mindre så ordnar det sig", men det är långt mer komplicerat än så.
Låt oss ta en titt på mat.

Jordbruksredskap som traktorer och skördetröskor körs på diesel och kommersiella gödningsmedel görs från ammoniak som kommer från naturgas.

Kyl och fryssystem görs i fabriker som drivs med elektricitet som oftast kommer från olja och kol och transporteras med dieselbilar.

Tillverkningen av en bil kräver i genomsnitt olja motsvarande dubbla vikten av den färdiga bilen.

För tillverkning av en dator åtgår det tio gånger så mycket fossila bränslen som datorn väger och när vi sitter här och surfar konsumerar internet 10% av all elektricitet producerad i USA.

Det är i det närmaste omöjligt att föreställa sig hur mycket olja som åtgår till asfalt för att bygga gator och vägar. För ett ton cement behövs energi motsvarande 170 liter olja eller 180 kg kol.
För allt som vi tillverkar av metall krävs det olja eller gas för att driva fabrikerna. Aluminium är bland de mest energikrävande och det går åt tolv gånger så mycket att bearbeta aluminium som järn.
Om vi bygger kärnkraftverk behöver vi oljedrivna maskiner för att utvinna uran och transportera det.
De jordbruksprodukter som på ett så förkrossande sätt används till subventionerat biobränsle odlas under high-tech industriella metoder.

Nästan allt arbete som utförs, all tillverkning, konstruktion och transport görs med olja eller gas som energikälla. Det arbete numera som utförs med muskelkraft är minimalt.

Min avsikt är inte att låta som en domedagsprofet. Jag har ingen aning om oljan verkligen är på upphällningen men tycker det är nyttigt att vi alla tar oss en titt på hur beroende vi egentligen är inom områden som vi inte alltid tänker på.

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Och amrisarna har baserat sin ekonomi på olja. Då är det inte konstigt att de startar krig mot allt och alla pga. det svarta guldet.

Anonym sa...

Berit
Det där med Peak Oil är en lika stor hoax som resten av koldioxid svamlet.
Några fakta är att MAN VET att dom fyndigheter man har hittat till idag, räcker i minst 100 år. Att sedan Brasilien går och hittar en ny fyndighet som är större än allt dom hittat innan, faller utanför beräkningarna.
Nu är jag inte ”på plats” och kan verifiera med länkar men några andra fakta som undanhålls eller tjatas ihjäl med lögner.
U.S.A handlar, idag, lika mycket olja från Mexiko som från hela mellan östern.
Det är fakta som går att verifiera.
Lika mycket olja köps från Canada vilket gör att t.ex U.S.A tar in mindre en en tredjedel av sin olja från arabländerna.

Peak Oil är ingenting som stöds från vetenskapligt håll utan man börjar snarare förundras över dom fynd man hittar på djup, som Brasiliens senaste fynd, som ger en tveksamhet i teorin att olja enbart skulle vara gamla växtdelar som omvandlats till den energirika oljan. Men att forska om oljan, är ett NO GO…
// Leif

Anonym sa...

Jag föreslår att ni som tvekar om Peak Oils existens går in och pratar med folk på det här forumet:

http://oljepris.se/

Där finns en uppsjö av folk som tror på Peak Oil som kan mycket mer än jag.

Anonym sa...

Kära Daniel Eriksson
Försök, gärna på ett lättbegripligt sätt, förklara för mej varför en webbsida helt driven av en besatt människa vid namn , Marcus Hjelm, på något, ens litet, sätt skulle ha något värde i den debatt som skulle vara meningen att hållas utifrån vad Berit skrev.
För att den är gjord för att se ut som en sida som får ruskigt mycket skattemedel?
För att den är gjord så att man ska tro att den tillhör en större organisation?
För att den gör ALLT för att verka ”oberoende?

Precis så här jobbar varenda liten, jävla tomte, som har som slutmål att vi ska sitta i en grotta och knapra baljväxer och förbanna civilisationen.
Enda anledningen till att dom får spelrum beror på att den s.k. nya skolan skapat sådana hål i kunskapsinlärande att man snart kan lura skjortan av varenda 20 åring med precis vad som helst, för dom har ingen historia. Ingen allmän samhällskunskap eller vet någonting om politiska eller ekonomiska faktorer. Inte ens demokrati är mer än ett ord utan mening för dagens motsats till kunskapstörstande individer.
Jag blir så jävla trött..
//Leif

Anonym sa...

Leif/ Tycker du på allvar att det där är ett rationellt sätt att förhålla sig? Sätt dig in i argumenten och avfärda dom ett och ett med dom på den sajten istället för att komma med svepande generaliseringar om saker du inte har en susning om.

"Enda anledningen till att dom får spelrum beror på att den s.k. nya skolan skapat sådana hål i kunskapsinlärande att man snart kan lura skjortan av varenda 20 åring med precis vad som helst, för dom har ingen historia. Ingen allmän samhällskunskap eller vet någonting om politiska eller ekonomiska faktorer. Inte ens demokrati är mer än ett ord utan mening för dagens motsats till kunskapstörstande individer."

Det där är så gränslöst korkat att det inte förtjänar att kommenteras.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.