11 april 2008

"Bon weekend"


En hälsning som begagnades när jag bodde i Bryssel i början på 70-talet.

Detta blir den sista postningen denna vecka. Om ni visste vad man stjäl tid från annat - i andras ögon mer angelägna göromål (t ex städning) -
för att sitta här framför datorn och blogga. Så tills nästa vecka, un bon weekend à tous! (Kommer dock att övervaka kommentarerna och svara på dem.)

Detta är då ett slags avrundning på denna vecka. Knute (alias chefen) är i Cortina och härjar och Berit har lämnat sin plantage (antar jag) i Scarlett O'Haras hemstad Atlanta för att invadera Kalifornien med sin amerikanske man, Allen. Så jag är tämligen ensam på "redaktionen". He, he. När katten är borta. . .

Nå, till dagordningen.

Min dotter ringde på förmiddagen och beställde Piggelin till barnbarnen (som har feber och flunsa) och en cola light till sig själv. Berättade att jag gått upp halvtio f.m. för att jag suttit och sett film hela natten. Närmare bestämt "Giliap" med Thommy Berggren, en häpnadsväckande intagande Mona Seilitz (var hon så vacker som ung!?!), en mycket ung Pernilla August (fortfarande vacker som mogen dam), Willie Andréasson, med flera. Väldigt bra film av Roy Andersson från 1975.

Den tar slut men jag kan inte stilla mitt behov av mer svenskt, så jag plockar fram min box med "Hedbyborna", och kollar Ingvar Kjellsson som "mon cousin", Per Myrberg som baron Urse, Kent Andersson (bror till Roy väl?), Tor Isedal, John Harrysson, Willie Andréasson igen, Ingvar Hedwall, med flera. Tänk att en dramaserie, svensk sådan, kan vara så in i helsicke bra!

Törnar in efter några sidor Dorothy Sayers, "Naturlig död?", ca halvtre med en hund i sängen. Den andra drar skrattretande timmerstockar i fåtöljen i tv-rummet.

Nå, åter till min dotter och vårt samtal. Hon berättade att hon kollat på Al Jazeera om arabiska barnprogram, där fem-, sexåringar får lära sig hur man skär halsen av folk och hur man förbereder sig för Jihad. Jag suckade och sade att vissa vuxna i arabiska samhällen påminner om fjortonåringar som går i OBS-klass. Alltså bara en sådan sak som att skjuta i luften för att uttrycka glädje, något som amerikanerna i Irak sagt åt sina allierade att sluta med, eftersom kulorna ramlar ner ur luften och skadar folk.

Berättade om en artikel i DN som en arbetskamrat läst ur på jobbet. Kan dock inte hitta den på nätet igen. Hur som helst, han skulle visa mig framstegen i det kurdiska samhället. Artikeln handlade om kvinnliga poliser i Kurdistan. Medan han läste högt i snabbt takt, avtog takten snart när han kom till stycken i texten som handlade om manliga polisaspiranter.

De var negativa till kvinnliga poliser, men den listige läraren frågade dem.

- Om din kamrat Kurdo skulle kroppsvisitera din mamma, vad skulle du göra?

- Döda honom.

- Om han skulle kroppsvisitera din syster, vad skulle du göra?

- Döda honom.

- Men om Songül skulle göra det, skulle du döda henne?

- Nej, det vore bättre.

På så sätt insåg, enligt artikeln, de manliga polisaspiranterna hur bra det var med kvinnliga poliser.

"Och sådana invandrar hit," sade min dotter.

Ur SvD 21 mars 2008:

"I irakiska Kurdistan jämställs hedersmord med vanliga mord, men det brister i tillämpningen av lagen. Bara i staden Suleimania kom över 800 kvinnor in till akuten med svåra brännskador förra året. Men vem som egentligen har tänt på - och varför - är oftast väl bevarade hemligheter [. . .]

Pakhshan Zangana, parlamentsledamot för kommunistpartiet i Kurdistan, medger att denna självstyrande region ligger före Irak i stort genom att ha slopat de förmildrande omständigheterna för hedersmord, något som inte skett i Bagdad.

– Det kan se positivt ut för Kurdistan, men problemet är att lagen inte tillämpas, betonar Pakhshan Zangana.

– Jag tror inte att majoriteten i Kurdistans nya parlament stöder reformen. Utvecklingen går bakåt, särskilt när det gäller kvinnornas ställning. Men Kurdistans premiärminister Nechirvan Barzani stöder oss
. "

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.