15 april 2008

Danmark som förebild


När jag läste Zarembas artikel om Sandelin, så kom jag att tänka på vad Snaphanen skrev om Danmark förra året.

"I 2006 steg det samlede antal meddelte opholdstilladelser mv. på udlændingeområdet for tredje år i træk og udgjorde 46.543 tilladelser."

Snaphanen

Trots Dansk Folkepartis förmenta inflytande över dansk asyl- och invandringspolitik, så ökade alltså invandringen till Danmark 2006!

Detta säger mig att vi inte heller kan förvänta oss en minskad invandring till Sverige, även om Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen 2010.

Det påstås om och om igen att Ny Demokrati hade ett avgörande inflytande på svensk invandringspolitik. Men det är som så mycket annat som upprepas av experter och politiker inte sant.

Vad som skulle behövas är en politisk och värderingsmässig kulturrevolution, vars verkningar skulle genomsyra politiken och journalistiken.

Men egentligen kanske allt är för sent.

19 Kommentarer:

Anonym sa...

Jo, men det beror (tror jag) på att många EU-medborgare, främst från Öst, flyttat till DK för att jobba. "Icke-västliga" invandrare var ju bara 17 000 vilket är väldigt mycket mindre än i Sverige.

Anonym sa...

En motsägelsefull kommentar till Gunnar Sandelins artikel av DNs Mats Bergstrand:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2828&a=760906

Jean Moulin sa...

Glasnost i Sverige?

Ja, Bergstrands lite uppkäftiga text, fast den försöker skydda upphovsmannen med att Sandelins text inte är något unikt, som Thomas Heines kommentar i Jyllands-Posten vill göra gällande, är kryptisk som ett uttalande från Kreml under kalla kriget rörande nyutnämningar i Kreml. Man måste som svensk vara en motsvarighet till kremlolog (kremlologi = benämning på studiet av Sovjetunionens politiska ledning med särskild betoning på den inbördes maktkampen mellan nyckelpersonerna) för att kunna avkryptera den.

Är Bergstrands artikel i kombination med Sandelins ett tecken på en "islossning"/glasnost (öppenhet)?

Bergstrand om Sandelins artikel: "Att döma av den formliga flod av läsarreaktioner som vält över oss, och som fortsätter att strömma in, har han rätt. 'Äntligen någon som törs säga sanningen, äntligen en tidning som törs publicera.' Minst 95 procent av reaktionerna har varit positiva. Bland dem finns förstås en mer utstuderat främlingsfientlig svans, men lejonparten är sannolikt vanliga läsare runt om i landet som uttrycker sin uppriktiga åsikt och känsla: medierna talar inte om sanningen om invandringens konsekvenser [. . .]

Samtidigt är det fortfarande i 2000-talets Sverige så att regeringens integrationsutredare i radio kan kalla mig 'rasist' när jag publicerar en artikel av forskaren Jan Ekberg om invandringens kostnader. "

länk

Lärdom: när försvararna av status quo i invandringspolitiskt hänseende saknar argument, utnämner de obekväma personer till "rasister".

Anonym sa...

Sannolikheten att hela svenska befolkningen får hjärnsläpp och sänker sin iq med 80 är jävligt osannolikt...

Steen sa...

Jyllands Postens artikel er her (log in)

http://exilen.eu/showthread.php?tid=2684&pid=38310#pid38310


hej från DK

John Berg sa...

Off topic:

Jean Moulin:

Du påpekade att du inte kände till Sahlins samröre med Marklund i ett kommentarsinlägg på min blogg härförleden. Marklund torde vara god vän med Sahlin. Marklund deltog på Sahlins 50-årskalas, munpussades med Sahlin på Gaygalan med mera. Marklund skrev även åtminstone en krönika i vilken hon lovordade Sahlin som ny ordförande i Socialdemokraterna, se länk till Expressen nedan.

Expressen:

"Hon ska vara klok och lyssnande. Hon ska vara tydlig och kunna fatta och driva beslut. Hon ska vara mjuk och älskvärd och vinna debatter över Reinfeldt. Hon ska ha erfarenhet och pondus - och hon ska palla trycket. Det enda som är konstigt är att hon faktiskt finns."

http://www.expressen.se/1.525951

Aftonbladet:

"Liza Marklund och Mona Sahlin – ”Årets hetero” ska vara mer hetero än jag och Mona, sa Liza och kysste Mona Sahlin mitt på munnen."

http://www.aftonbladet.se/karleksex/article349799.ab
http://gfx.aftonbladet.se/multimedia/archive/00237/NYHETER-ELs00-mona-_237192w.jpg

Aftonbladet:

"Många hungriga nattsuddare höjde på ögonbrynen när de köade på McDonalds vid Slussen i Stockholm för en godnattburgare vid tretiden i går natt."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article411726.ab
http://gfx.aftonbladet.se/multimedia/archive/00235/Burgarbracka__235936w.jpg

John Berg
Artikel 19:
http://artikel19.blogspot.com/

Jean Moulin sa...

Tusen tack för skvallret.

Vet du om MS och LM utbytte franska kyssar på Gaygalan?

Mona innehar som bekant knullborgarmärket, så hon är nog en vandrande Kama Sutra.
Wikipedia

Anonym sa...

"Trots Dansk Folkepartis förmenta inflytande över dansk asyl- och invandringspolitik, så ökade alltså invandringen till Danmark 2006!"

Vore det inte rätt tragiskt om du skulle ha svalt svenska medias vrångbild av Danmark som ett "främlingsfientligt" land som isolerar sig? Vad Danmark har gjort är en mycket lyckad omläggning av invandringspolitiken, där man gått från den problematiska asylsökar- och anhöriginvandringen till arbetskraftsinvandring. Att bara stirra sig blind på antalet uppehållstillstånd är mot den bakgrunden inte särskilt givande då det inte säger någonting om invandringens effekter. Som du kanske vet hade Sverige massinvandring även under 60-talet, men då av arbetskraft som efterfrågades varför den invandringen var en tillgång för Sverige. I bästa fall kan SD:s eventuella riksdagsinträde innebära en liknande utveckling som i Danmark på invandringsområdet, men det kommer onekligen att bli mycket svårare med tanke på hur avvikande och annorlunda Sverige är på det här området jämfört med de flesta andra länder och där etablissemanget investerat oerhörd prestige i behovet av att omvandla Sverige till ett "mångkulturellt samhälle".

Jean Moulin sa...

Eftersom jag vill ha ett moratorium på all invandring, och absolut ingen arbetskraftsinvandring, plus gå ur EU (och FN), så tror jag inte att man kan utmåla mig som en vänsterliberal som oroar mig för massmediernas svammel om Danmark som främlingsfientligt.

Enligt journalistkårens definition av orden "främlingsfientlig" och "islamofob", så är jag bådadera.

Med andra ord ligger jag "till höger om" Sd i invandringsfrågan.

Anonym sa...

"så tror jag inte att man kan utmåla mig som en vänsterliberal som oroar mig för massmediernas svammel om Danmark som främlingsfientligt"

Nej, men du tycks vara förvånad över att den totala invandringen till Danmark inte reducerats på ett påtagligt sätt, när det aldrig har varit aktuellt, och skriver om DF:s "förmenta inflytande över dansk asyl- och invandringspolitik". DF:s inflytande har varit stort och möjliggjort en i Västeuropa unik omläggning av invandringspolitiken. Inte illa för ett knappt 10-procentsparti men det kommer självfallet inte vara tillräckligt för somliga som t ex inte vill ha någon som helst invandring.

"Med andra ord ligger jag "till höger om" Sd i invandringsfrågan."

Onekligen. Jag antar dock att du inte är någon helt verklighetsfrånvänd extremist som tror att den mycket radikala agenda du förespråkar är särskilt realistisk (i sådana fall hade du väl stött någon obskyr extremistsekt från den avgrund som existerar "till höger" om SD). Det du vill se genomfört skulle kräva egen majoritet för ett parti en bra bit "till höger" om SD och sannolikheten för ett sådant scenario torde vara försvinnande liten.

Jean Moulin sa...

Kollade åter min Snaphanen-källa, dvs. Conservative Swede (jag har svårt med danskan):

"I do not know if the news have reached the English speaking world, but Muslim immigration has increased in Denmark the last five years (as reported by Snaphanen). Yes, the 'extreme far-right' near 'Nazi' immigration laws of Denmark inspired by the Danish People's Party has lead to more Turks and Pakistanis. This is the way it goes in the world of liberals/Christians. It's their world. I can do nothing but sit on the side and laugh at it. They are too stuck in their inner fears and hang-ups to be able to do anything useful. They will do what they are programmed to do: demise."

Conservative Swede
Med andra ord har den muslimska invandringen ökat. Om Conservative Swede har rätt, så har Lars fel.
Snaphanen: "17.000 mennesker kommer fra ikke vestlige lande om året, ikke mindst kinesere , pakistanere, afrikanere og tyrkere."

Jean Moulin sa...

P.S. Jag minns en tv-dokumentär om folkpartiet och Venstre våren 2006.

I den fick vi se hur Anders Fogh Rasmusen (stavning?) i ett öppningsanförande i folketinget (rätt beteckning?) deklarerade att "den här regeringens målsättning är att minska invandringen med fyra femtedelar".

Med reservation för att mitt minne sviker mig i vissa detaljer.

Anonym sa...

"Med andra ord har den muslimska invandringen ökat. Om Conservative Swede har rätt, så har Lars fel."

På vilket sätt har jag fel? Det är ju inte jag som har fått muslimer på hjärnan. Jag har bara påpekat att det Danmark gjort, till det svenska etablissemangets stora förtret (här är ju den s k generösa flyktingpolitiken en helig ko), är en mycket lyckad omläggning av invandringspolitiken, där man gått från den problematiska asylsökar- och anhöriginvandringen arbetskraftsinvandring.

Anonym sa...

"I den fick vi se hur Anders Fogh Rasmusen (stavning?) i ett öppningsanförande i folketinget (rätt beteckning?) deklarerade att "den här regeringens målsättning är att minska invandringen med fyra femtedelar".

Med reservation för att mitt minne sviker mig i vissa detaljer."

Det som då avsågs var som sagt asylsökar- och anhöriginvandringen. Det är åtstramningar gällande denna som regeringen och DF förhandlade sig fram till.

Jean Moulin sa...

Skall jag tolka ditt svar som att Snaphanen och Conservative Swede "fått muslimer på hjärnan"?

Jag skriver mindre om muslimer än dem och Knute och Berit.

Därmed inte sagt att jag tar mindre allvarligt på islamiseringen av EU.

All massinvandring är ett problem, men den mest problematiska massinvandringen är den muslimska.

Jag undrar hur du ställer dig till det påståendet.

Beträffande min "mycket radikala agenda", som inte "är särskilt realistisk", så är den inte radikalare än det som Fjordman slutligen klämde ur sig, när han slutligen författade ett invandringspolitiskt program.

Snarare är mitt program mer moderat.

För några år sedan skrev en turkisk invandrare i Aftonbladet och krävde ett invandringsstopp.
länk

Men att han är turk innebär förstås inte att han är mer realistisk och mindre radikal än vad jag är.

Jämfört med vad Sd kräver kanske hans krav är radikalt och "orealistiskt". (Hur då?)

Fast å andra sidan är signalerna från Sd väldigt blandade.

Ibland verka man förespråka mitt program, ibland ett mildrare med inslag av arbetskraftsinvandring.

Min agenda är i alla fall "till vänster om" nationaldemokraterna, som till skillnad från mig är emot assimilering och istället vill ha en mer hårdför repatrieringspolitik (antar jag).

Om jag nu missuppfattat detta, så kan eventuella nationaldemokrater som läser detta lugnt och sansat förklara på vilket sätt jag gjort det. Tack på förhand.

Jean Moulin sa...

P.S. Vad jag verkligen oroar mig för är att man tror, att man måste snacka om "samma invandringspolitik som våra grannländer" för att det låter mindre extremt.

Nu är det så att det som hade varit tillräckligt för tio år sedan inte längre är det.

Det är som med en sjukdom som man dras med för länge.

Ju längre man väntar med att söka läkare, desto större risk för en mer omfattande operation.

Jean Moulin sa...

P.P.S. Det är mer orealistiskt att tro att man kan få gehör för enbart ett stopp för muslimsk invandring istället för ett stopp för all invandring (med dispenser i enskilda fall).

Att bara vända udden mot muslimer skulle upplevas som för diskriminerande, emedan ett stopp för i princip all invandring skulle kunna motiveras både med islamiseringshot, hederskultur, stigande brottslighet, samhällsekonomisk förlust.

Knute sa...

Jean, inte kan du ha svårt med skriven danska (eller norska), det är ju så likt svenska! Däremot är förstås det talade tungomålet väldigt olikt.

Anonym sa...

"Skall jag tolka ditt svar som att Snaphanen och Conservative Swede "fått muslimer på hjärnan"?"

Han tycks ju verkligen ha fäst sig vid islam och dess trosutövare, inte sant? Upptäckten att Danmark inte stängt gränserna för människor med muslimsk bakgrund framkallade också en mycket stark reaktion hos honom, där hopplöshet och domedagsprofetior avlöste varandra.

"All massinvandring är ett problem, men den mest problematiska massinvandringen är den muslimska."

Jaså? Arbetskraftsinvandringen till Sverige under 60-talet var alltså ett problem enligt dig?

"Min agenda är i alla fall "till vänster om" nationaldemokraterna, som till skillnad från mig är emot assimilering och istället vill ha en mer hårdför repatrieringspolitik (antar jag)."

Visst. Och det hedrar dig, men invandringsstopp, utträdande ur FN etc. är knappast särskilt realistiska krav. Något parlamentariskt stöd för sådana krav finns inte och kommer inte att finnas om det parti du röstade på -06 kommer in i riksdagen vid nästa val.

"Vad jag verkligen oroar mig för är att man tror, att man måste snacka om "samma invandringspolitik som våra grannländer" för att det låter mindre extremt."

Du behöver inte oroa dig. I SD:s fall är det ju faktiskt vad man vill och inte bara tom retorik. Partiet har kopierat stora delar av den danska regeringspolitiken.

"Det är mer orealistiskt att tro att man kan få gehör för enbart ett stopp för muslimsk invandring istället för ett stopp för all invandring (med dispenser i enskilda fall)."

Båda kraven är helt orealistiska, så vilket som är mest orealistiskt är väl av underordnad betydelse.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.