26 april 2008

En amerikansk valkampanj


Mark Twain skrev "Running for governor" 1870. Det är en satir om det som fortfarande kännertecknar amerikansk politik: det ohämmade smutskastandet av en politisk motkandidat.

Vi kan se det nu i kampen mellan Hillary Clinton och Barack Obama.

Inget av deras smutkastning kommer dock i närheten av den hemska tv-annons ("Daisy"), som demokraterna använde mot republikanen Barry Goldwater i presidentvalet 1964. En liten flicka som plockar blommor mot bakgrunden av ett kärnvapenmoln.

Twain är i berättelsen en naiv och godtrogen kandidat, som aldrig skulle sänka sig till att beljuga sina motståndare.

Dessa har emellertid inte några skrupler alls på det området, inte heller de tidningar som stödjer dem, utan dagarna i ända trycker man de mest fasansfulla lögner om den oberoende kandidaten Twain.

De flesta handlar om hans påstådda alkoholism, besök på bordeller, mordbränder för att få ut försäkringspengar, vräkningar av gamla änkor och faderslösa barn.

En tidningsledare avslutar uppräkningen med att man inte ville uppmana läsarna till våldsdåd, men att man hade förståelse för om de inte kunde besinna sig, varvid Twains hem attackeras och han tvingas fly hals över huvud undan en uppretad mobb.

Det som slutligen får honom att kasta in handduken är när de infama motståndarna skickar fram en skock unga av alla kulörer på ett valmöte, som samtliga ropar "pappa, pappa".

Hela texten på engelska

Living room candidate

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.