14 april 2008

Ett par dvd-tips


Som ett välbehövligt avbrott i den syndaflod av dåliga nyheter som vi har för vana att meddela här, vill jag tipsa om en förtjusande liten film som jag nyss såg på dvd.

Den heter kort och gott "Miss Potter".

Renée Zellweger (alias Bridget Jones) gör ett trovärdigt porträtt av den engelska barnboksförfattaren Beatrix Potter.

En film garanterat utan en naken häl. Så helt fri från de ingredienser som anses oundvikliga i andra moderna filmer, att atmosfären av saga och sagolikt liv aldrig förflyktigas. Till och med stolsbenen - för att inte tala om välsvarda flygelben - är sedesamt iklädda kjolar. (Nej, okej, jag behagar skämta, men inte mycket.)

Och fast Miss Potter är trettiotvå och ungmö samt boende hos sina förmögna föräldrar, när filmen börjar, så åtföljs hon av en gammal trotjännarinna (Wiggins) som har ett uttryck av ogillande och misstänksamhet fastklistrad i ansiktet filmen igenom och vars enda yrke är att vakta på Miss Potters heder.

Tillfällen till des liaisons dangereuses är synnerligen begränsade, och torde om Miss Potter hade önskat sådana, krävt en genialisk uppfinningsrikedom. Inte för att inte Miss Potter är utrustad med fantasi, men. . . ja, hon är som ett barn nästan filmen igenom. Givetvis inget ont i det. Hon äger ett rent och oskuldsfullt sinne som jag sannerligen avundas.

Naturligtvis har vi det viktorianska samhället att tacka för detta (blunda och tänk på England). Brist på bombardimang av naken hud och sexualia, satte naturligtvis sina spår. Många övre ståndsdamer drabbades av galopperande neurasteni. Och så fick vi Oscar Wilde. Men på det stora hela. . . nåja, sedan kom förstås Freud och Havelock Ellis.

Förlåt den raljanta tonen, som egentligen inte alls markerar något avståndstagande visavi den viktorianska eran. Tvärtom. Jag skulle inte vara en sådan ivrig konsument (o hemska ord) av filmatiseringar av romaner av Henry James och E M Forster om jag ansåg att vår tid var så mycket mer överlägsen. Och om jag inte haft detta dagliga behov av semester från verkligheten. Jag menar förstås verkligheten i journalistkårens och politikernas tappning!

En annan film av helt annan kaliber, dock av stort filosofiskt värde, enligt mitt ödmjuka förmenande, är "Lady Chatterleys älskare". Den är också den - trots nudism - kemiskt fri från dagens koketta pornografi. Naturligtvis är bara det en bedrift, med tanke på det rikliga uppvisandet av nakna lemmar - jag menar inte enbart den manlige skådespelarens blygsamma bidrag.

Fast vad den skildrar är förstås efterverkningarna av första världskriget, som slog den viktorianska civilisationen i spillror. Lämnade åt sitt öde gick människorna vilse.

D H Lawrence var förresten en av de författare under mellankrigstiden, som med rätt eller fel uppfattades som fascistiska eller fascistoida.

BBC, Columbia University

Andra i den kategorin är T S Eliot, Ezra Pound, William Butler Yeats, Knut Hamsun, Wyndham Lewis, Pierre Drieu la Rochelle, Ferdinand Celine, Ernst Jünger, Gabriele D'Annunzio.

3 Kommentarer:

Carl T sa...

Filmtips gillar jag. Minns du förresten det tips du gav mig om en engelsk filmserie tillägnad en engelsk konservativ politiker? Jag har förlagt min lilla anteckning om titeln... Kan jag få uppgigften på nytt?

Jean Moulin sa...

Jo, jag minns. Alan Clark Diaries -både böckerna och tv-serien - ingår i mitt andliga medicinskåp.

Här lite länkar:
Wikipedia

Wikipedia

BBC

Carl T sa...

Varmt tack, Jean!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.