07 april 2008

Färgfoton för hundra år sedan!(fotot taget i Bologneskogen 1910!)

Stora delar av andra världskriget (1939-1945) filmades i färg, men av försvarspsykologiska skäl visades de inte. Färgfoton påminner för mycket om verkligheten. Man fruktade att de skulle skrämma och underminera viljan att gå ut i kriget.

Sedan några år har filmerna visats i TV-serien "Krigets färger" och min upplevelse har varit ett slags förlust av tidsorientering. De amerikanska soldaterna har sett ut precis som på färgfilmerna från kriget i Vietnam. Deras ungdom har blivit smärtsamt tydlig, 21-åringar, som man vet aldrig skulle komma hem, gifta sig och få barn.

Men det har även funnits färgfoton och färgfilm från tiden före första världskriget (1914-1918).

"På Albert Kahn-muséet i Paris förvaras över 72 000 färgfotografier och hundra timmar filmmaterial - bilder från 50 länder tagna åren 1908 till 1930. Denna väldiga skatt är världens mest betydande samling av tidigt färgfoto. Vi har tidigare under säsongen visat de fem första avsnitten och under fyra fredagar sänds fortsättningen på BBC-serien Albert Kahns fantastiska värld."

SVT

Man inser på ett djupare plan än det intellektuella, att människor inte såg annorlunda än vi för hundra år sedan. Jag vet, jag vet, men det är en sak att förnuftsmässigt inse det, en annan att uppleva det.

Se programmet i Kunskapskanalen (se SVT-länken ovan!)!

2 Kommentarer:

Anonym sa...

På en gammal offentlig toalett i den, numer, utgrävda ruinstaden Pompeji hittade man ett väggklotter. Så här stog det: "Jag satt här och sket". Staden begravdes efter ett vulkanutbrott 79 e Kr och har först under modern tid grävts ut. Jag läste om klottret någon gång i tonåren (för en så där 40 år sedan) och fick en enastående AHA-upplevelse. De var alltså precis som vi, nuförtiden, tänkte jag. Jag antar att gamla färgbilder ger samma upplevelse.

Jean Moulin sa...

Ja, det är ett underbart exempel. :)

Men visst är det en kraft i foton och i brev samt dagböcker.

Det senare finns det omfattande citat ur på denna underbara amerikanska historiesajt.

EyeWitness to History

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.