17 april 2008

Gåsapågen

När jag nyligen åkte runt i Centraleuropa upptäckte jag att alla kor som brukade beta på alpsluttningarna var försvunna. Förr hade en familj fem grisar årligen, tre åts upp och två såldes. De hade höns, veterinären kom och vaccinerade både hönsen och grisarna.

En liten nostalgisk parentes; på grund av industrialiseringen av jordbruket har vi fått mer att äta sen dess, men nu har det vänt på grund av alla nya miljarder människor som tillkommit.

Matpriserna går upp i hela världen. 400 kr dyrare per månad för en svensk barnfamilj blev det förra året. Tidigare fanns ett stort matöverskott i Europa men så är det inte längre. Smör- och fläskbergen är försvunna.

EUs planekonomi är ett misslyckande. Först ger man pengar till bönderna för att producera, sen förbjuder man dem att producera mer än en viss kvot. Tysklands mjölkkvot ligger fast ända till 2015, fast man skulle kunna procucera mycket mer mejerivaror.

Och Sverige? Kanske dags att skaffa höns och gris och gås igen? Om kommunbyråkraterna tillåter. Och grannen kanske inte gillar att bli väckt av tuppen.

Erixon, Corren, SvD

1 Kommentarer:

Die Dumme Schwede!!!! sa...

Annars kan man skaffa sig mat som våra "importerade" vänner från Kosovo!
Det ser ut att vara dessa från Mona Sahlin, så omtalade "lekare/hjärnkirurger", "kärnfysiker" och "raketforskare" i farten, i bostadsområdets "sandlåda"!!!!
Se;www.youtube.com/watch?v=etttvK...feature=related.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.