25 april 2008

Håll koll på brottslingar


Med tanke på den ytterst tragiska händelsen, mordet på den lilla flickan Engla, har jag tittat på och jämför de olika lagar och regler som gäller publiceringen av brottslingars personuppgifter i Sverige och delstater i USA.

För några år sedan våldtogs och mördades flickan Jessica av en tidigare straffad sexförbrytare och det gav upphov till
Jessica's law.
Det innebär att en sexförbrytare som ger sig på ett barn döms till 25 års fängelse och livstids elektronisk övervakning med fotboja.
Alla som dömts för sexförbrytelser måste
registreras när de släpps. Man publicerar deras bild, namn och adress och i kommunen där jag bor ser listan ut så här


Förutom ett förbrytarfoto får man också namn, adress och brottsbeskrivning. Man kan även ta fram en karta över sin närmaste omgivning och se om något svin bor där.

Det finns sidor där man kan ta sig en titt på de personer som nyligen arresterats och många sidor över efterlysta personer i olika
delstater och av FBI

I Sverige är det tillåtet att publicera personuppgifter i löpande texter. Likaså att lagra texter med personuppgifter i en dator. Däremot kommer det vara förbjudet att lagra eller publicera känsliga personuppgifter. Hit hör exempelvis politiska åsikter, sexuell läggning och etnisk tillhörighet, såvida inte berörda personer lämnar samtycke.
Förtroendevalda behöver dock inte inte tillfrågas.

Det har varit och är fortfarande väldigt mycket diskussioner i media om vad som är rätt eller fel med publicering av namn, innan en person är dömd.
Medias "etiska regler" m.m. diskuteras stort och smått överallt i.o.m. Engla-fallet där 42-åringens namn och bild publicerades rätt snart efter gripandet.
Sveriges tolkning av bl.a.
personuppgiftslagen har snävat till det rätt bra så web.platser som de ovan beskrivna finns inte i landet.

Det gör att det också blir ganska meningslöst att skicka ut efterlysningar på människor när man inte kan visa en bild eller tala om vem de är.

8 Kommentarer:

Jean Moulin sa...

Minns vagt en artikel i Det Bästa om hur man framgångsrikt bekämpade ungdomsbrottslighet i Montana genom namn- och bildpublicering.

Men tyngre än namn-och bildfrågan väger påföljdsfrågan. Vikten av att ta en sexualförbrytares farlighet på allvar medför att man bör överväga internering på livstid, med möjlighet till frigivning om den dömde går med på kirurgisk kastrering.

Huruvida det bör ske vid första förseelsen eller den andra beror på
brottets art, offrets ålder och andra omständigheter. Men kirurgisk kastrering för att slippa livstid bör finnas med bland alternativen när vi diskuterar sexualbrott.

Kristina Axén-Ohlin (m) var för det och jag tror även att psykiatern Tomas Eriksson förespråkat det på DN debatt.

Tack för ännu en excellent artikel Berit. Mer, mer!!!

Jean Moulin sa...

P.S. "Förseelse" var fel ordval. "Brottet" eller "domen" borde det stå. Sexualbrott är brott och felparkering är en förseelse.

Anonym sa...

Vi måste inse att vi är precis som övriga varelse i naturen, inte perfekta. För att kunna leva tillsammans i samförstånd och frihet så måste vi plocka bort alla onda individer som existerar. På samma sätt som vi håller efter våra skogar och gallrar fram dom träd som har bäst förutsättningar bör vi hantera oss människor.

Arbetsläger, kastrering av grova narkomaner och associala etc.

Anonym sa...

Ja, låt oss följa det nötiga landet i väst där folk hängs ut, öga för öga mentaliteten florerar och där killar i vita huvor kan hälsa på ovälkomna element i samhället. Eller inte.

Ännu ett fall där USA är världens dåligaste exempel.

Berit sa...

Anonym, så som våldet och kriminaliteten ökat i Sverige vore det bra att ta lärdom av det "nötiga" landet i väst.
Sverige har mer våldsbrott än USA och övriga skandinaviska
länder

Vad gäller "vita huvor" måste du leva i ett annat århundrade än jag men ta dig en titt på vad vissa ungdomsligistgrupper har för sig i Sverige.

Dessutom, det heter sämsta inte dåligast, bara så du vet det.

Berit sa...

Jag ställer mig tveksam till kemisk kastrering av flera anledningar.
1. Hur försäkrar man sig om att mannen tar sin medicin? Många mentalsjuka upphör med medicinering när de själva tycker att de är friska.
2. Våldtäkter begås ofta inte pga. av sexdrift utan är ett uttryck för våld och dominans.
3. Enligt utsago har medicinen ingen effekt om personen i fråga är alkoholpåverkad. Våldsbrott begås ofta av berusade personer.

Verklig kastrering skulle hjälpa mycket bättre och dessutom säkert vara mer avskräckande.

Anonym sa...

Berit, jag pratar givetvis om verklig kastrering. För övrigt är det ohehört upplyftande att läsa vad du skriver.

Jag tror att lagarna kommer, vi ska bara först plågas några tiotal år till, sen sitter muslimerna och dömmer ut sina shariastraff.

Berit sa...

Såg efter det att jag lagt in kommentaren att den kunde missförstås. Många människor talar om kemisk kastrering i tron att det kan vara ett bra alternativ, jag ville bara ge min synpunkt på det.

Om man ska vara riktigt ärlig har sharia-lagarna sina plus-poäng ibland.
Tack för uppmuntrande ord!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.