22 april 2008

Kortsiktigt tänkande


Är nyss hemkommen efter en bilresa fram och tillbaka över den amerikanska kontinenten, 1100 mil (svenska).
Samtalsämnet vid motell och restauranger tycks vara det höga priset på bensin och diesel som för ovanlighetens skulle kostar mer än bensin.
Medelpriset för en gallon bensin ligger runt 3 dollar och 50 cents; med dagens kurs blir det 5,50 kronor per liter.

Oljepriset är nu uppe i rekordhöga 117 dollar per fat och Saudiarabien vägrar att öka produktionen och använder sig av den makt de har över konsumenterna.

Det är oerhört viktigt att vi anstränger oss att eliminera energiberoendet från arabländerna och att använda de resurser vi har inom landet.

Vi kan börja med att borra i ANWAR,
Alaska i det område som tidigare undantagits just för olja och gas. Projektet beräknas ta minst 10 år så det är dags att börja nu.

Borra också utanför Floridas kust för att nå de enorma reserver av gas och olja som finns där och som Kuba planerar att borra efter.
Miljöaktivisterna gömmer sig bakom turistindustrin och påstår att oljeriggarna som placeras 4 mil ut i havet skrämmer bort turister. Har någon sett de små öarna som byggts utanför Kaliforniens kust?

Ta till vara de stora mängder oljeskiffer som finns i västra delen av landet.

Utveckla tekniken att omvandla kol till gas.

Bygg fler raffinaderier och fler kärnkraftverk.

I stället fortsätter vi att subventionera jordbrukare som odlar etanolväxter i stället för människoföda.
Nästan all
ökning av majsodling mellan 2004 och 2007 används till bio-bränsle samtidigt som befolkningsmängden ökar framför allt i länder med lite mat.
I Haiti äter man lera bara för att fylla magen.

Slagord som "Inget Blod för Olja!" låter så präktigt och omtänksamt när man protesterar mot vad USA gör, men det är acceptabelt att låta människor i tredje världen svälta ihjäl därför att vi ägnar oss åt vanvettiga experiment bara för att "det känns bra"

Om anledningen till invasionen av Irak var "bara för olja" hur kommer det sig att USA inte har lagt beslag på det svarta guldet?

Människor dör av brist på spannmål!
Det har redan förekommit mat-upplopp i nio länder och områden som Burkina Faso, Cameroon, Egypt, Indonesia, Ivory Coast, Mauritania, Mozambique och Senegal har också visat tecken på oroligheter.

Energioberoende är livsviktigt för västerlandet men bio-bränsle har ytterligt begränsad betydelse. Hela världens spannmålsskörd skulle behövas bara för att ersätta USAs årliga behov av bensin.

Bilderna: En "olje-ö" utanför Long Beach och en gammal bensinstation i Scipio.

svd

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Nej, det är riktigt att etanol inte är vägen att gå. Jag ser gärna mer oljeborrning, men det kommer inte lösa problemen. Oljepriset har ökat med nära 90 % på ett år. Sker samma utveckling under det kommande året kommer vi se ett oljepris på en bra bit över 200 dollar/fatet, och då kommer bensinpriset ligga på helt andra nivåer. Oljepriset driver också matpriserna, nåt som kan skapa oerhörda problem.

Vi måste göra oss mer oberoende av olja helt enkelt, och det snabbt.

Berit sa...

Jag tror inte heller att bensinpriset kommer att gå ner även om vi borrar.
Matpriset påverkas naturligtvis av transportkostnaderna men subventionering av majs skapar direkt svält i världen. Subventioner hindrar dessutom den fria konkurrensen vilket betyder att nya idéer inte har förutsättningar att hamna på marknaden för att testas.

mohammed sa...

borra till mer olja...frågan är om det finns olja kvar att borra i...för det andra man kan inte borra var som helst för oljan finns bara på vissa områden på jorden..o det kostar jätte mycket att forska olje fält..de mest områden som finns olja är saudiarabien . irak och emirate ,och oljan där kommer snart tar slut, för oljan har viss nivå.. och geologi forskare har räknat att produktion kommer stanna för eller senare...och det kommer bli ännu värre för världen..mer svält för de fattiga..vill bara säga att de som bär ansvaren som gör världen dyrare och människor dör av svält..är idioten Geroge bush ,och usa och israels dumma styrande sen 100 år tillbaka... och de arab Diktaturer som lyssnar på usa bär också ansvaret och israel dumma politik...de har snott oljan för gott och skaffat sig världena största företagen o låtit oskyldiga människor dö ..och med deras styrande kommer bara världen vara aldrig trygg...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.