14 april 2008

Kränkthet och inskränkthetVem bär ansvaret för islamisternas förväntade ilska över Wilders muhammedfilm? Några nederländska företag tänker stämma Wilders inför domstol om de blir föremål för bojkott från muslimska konsumenter. Juristen Paulina Neuding reder ut begreppen i SvD:

"När de gör en europeisk debattör ansvarig för muslimska konsumenters val, reduceras muslimer från moraliska subjekt till småsyskon. Ansvaret för deras handlingar förskjuts från dem själva till icke-muslimer i väst."

Beteendet att skylla ifrån sig är inte unikt för muslimer, men det unika är att deras religion uppmuntrar det. I vår kristna kultur får man lära sig att be om ursäkt, sådant är sällsynt i islam. Ett exempel: en liten muslimsk pojke spiller ut ett glas mjölk på dagis och säger omedelbart "det var inte jag" fast alla har sett det hända. Beteendet har han fått hemifrån. Om man insisterar att han har gjort det känner han sig kränkt.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas alla muslimer bojkottar allt som är holländskt. Det är ju deras fira rätt att göra det.

Knute sa...

Wilders har också sin fria rätt att göra en film om Koranen utan att behöva dras inför domstol.

Anonym sa...

Inte om den är rasistisk...

Anonym sa...

Nej, men den var inte rasistisk såvida man inte ser till muslimernas rasism mot oss. Men det kan man knappast stämma Wilders för.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.