17 april 2008

Mat och etanol


Matpriserna i USA går upp och regeringen vill inte tillstå att den ligger bakom höjningen.
För att stryka miljöaktivisterna medhårs begär man en femfaldig ökning av ethanol som kommer från majsodlingar. Man skyller de höga matpriserna på
höjda energikostnader och ger subventioner till ethanolindustrin.

Under tidigare år har matpriserna gått upp ca. 2,5% per år men under 2007 var höjningen 4 % vilket är den högsta på 17 år.
Om regeringen fortsätter att ge bidrag, så att man använder odlingsbar mark till ethanol-odling och andra bio-bränslen i stället för att använda marken till odling av mat, kommer priserna att gå upp ännu mer.

Ethanoltillverkare kommer att använda en fjärdedel av majsodlingen i år. Det påverkar naturligtvis den mängd som utgår för att föda upp kor, grisar och höns och därmed också mjölk och ägg.
För närvarande finns det Conservation Reserve Program på ungefär 35 miljoner acres (ca. lika många tunnland) vilket betyder att man betalar bönderna för att inte odla på dessa "miljökänsliga" områden. Även om man planterar majs på 5 miljoner av dessa acres kommer det bara att påverka priset med ungefär 20 cents.

Det behövs 232 kg majs att fylla en 50 liters tank
med ethanol. Den mängden majs är tillräcklig för att föda ett barn under ett år.

En stor mängd människor svälter och vi använder odlingsbar mark till ethanoltillverkning enbart för att tillfredsställa de vansinniga globala värmefanatikerna!

Vi kanske kan träna barnen att dricka ethanol!

Ta en titt på
denna sida som visar bidragen för ethanol och att den verkliga tillverkningskostnaden är högre för ethanol än för bensin.

Man skulle kunna tro att folk äter mindre om matpriserna går upp, och det vore ju bra med tanke på hur många tjockisar det finns. Men när maten blir dyrare äter man mer socker och stärkelserik föda och blir i stället ännu fetare.

svd

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Ethanol stavas etanol på svenska. Det torde gå alldeles utmärkt att lära ungarna dricka etanol, det är ju bara vanlig sprit :).

En sak jag undrar lite över är satsningen på just etanol. Om vi förbiser hela detta trams med jakt på koldioxid och påstådd skenande växthuseffekt och dylikt... Borde inte metanol vara bättre/enklare att framställa om man nu vill köra på "sprit"? Visserligen är det giftigt, men man dricker ju inte gärna bensin heller.
// NavierStokes

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.