28 april 2008

Sverigedemokrat: "Arbetskraftsbristen en myt"


På sd-blogg:

"I debatten framförs ofta bilden av det åldrande Sverige, med stora framtida problem att klara bemanningen i äldrevård och sjukvård. Sanningen är ju att andelen pensionärer minskat de senaste tio åren, från 17,8 % till 17,5 %. Då skall vi komma ihåg att nära hälften av 40-talisterna redan gått i pension. Att många inlandskommuner, inte minst Jämtlands län, har en åldrande befolkning måste lösas solidariskt via skatteutjämningssystemet."

Läs mer här!

Sd-kritikern Tobias Struck instämmer:

"Inte för att jag stödjer Sverigedemokraterna, det vet väl alla vid det här laget, men detta var ju ett lustigt symptom på att Expressen utestänger en seriös debatt om invandrinsgpolitiken. Varför? Naturligtvis för att massinvandringen av icke-flyktingar från Nordafrika och Västasien gynnar de rika familjer som äger medierna: Ett ökat arbetarutbud håller lönerna i schack - och fler fattiga konsumenter/skattebetalare/bidragstagare ökar tillväxten utan att priserna stiger alltför mycket, vilket ju skulle sänka värdet på de rikastes kära, kära vinster. Men, invänder någon, förlorar inte staten på att få fler sjuka och deprimerade svenskar att ta hand om? Nej, statens största intäkter är från företag som de inom läkemedelsbranschen, som omsätter miljarder varje år. Tänk vad mycket det blir i skattepengar med rådande skattetryck!"
Läs mer här!

- - -

Hade jag inte haft internet och inte läst engelskspråkiga tidningar, så hade jag inte vetat att många ekonomer och demografer utanför Sverige avfärdar behovet av arbetskraftsinvandring.

En invändning är att arbetskraftsinvandring inte löser pensionskrisen (att fler och fler går i pension), något som aldrig nämns i svensk debatt.

Visserligen har jag och andra invandringskritiska bloggare tagit upp saken, men det är inget som de flesta människor får höra om. Utan de flesta får dagarna i ända höra: "Vi behöver fler invandrare på grund av vår åldrande befolkning."

En afrikansk invandrare, en artikulerad och välklädd medelålders man, frågade i en tv-debatt dåvarande chefen för Integrationsverket, Andreas Carlgren, hur Sverige kunde behöva arbetskraftsinvandring med tanke på att hundratusenstals människor går arbetslösa. Carlgren, som förmodligen inte hade väntat sig mothugg från det hållet, kunde inget annat än svara att det ändå var så.

Logik bet tydligen inte på honom! (Komma här och ställa logiska frågor - vet hut!)

Eller så här: de som vi hittills importerat och försörjer har inte de kvalifikationer som krävs, och kommer aldrig att få det.

En annan logisk fundering. I varje nyhetssändning sedan massor med år är det alltid något företag på en mindre ort som flyttar verksamheten utomlands. Så hur kan det finnas en sådan stor arbetskraftsbrist?

Vad vi vet däremot är att invandringen de senaste femton åren medfört en förlust mot tidigare en vinst för folkhushållet, enligt nationalekonomen Bo Södersten.

Alltså samma slutsats som en tvärpolitisk arbetsgrupp i brittiska överhuset kom fram till rörande Storbritannien, trots den brittiska regeringens påstående om motsatsen.

Även samma slutsats som skattebetalarnas förening i Frankrike kom fram till, för Frankrikes del, när de räknade på saken.

Mer här

Ja, även i USA är ekonomer eniga: arbetskraftsinvandringen driver ned löner och de flesta arbetskraftsinvandrare betalar mindre i skatt än vad de får igen i sociala förmåner, eftersom de flesta är lågutbildade.

I Kanada medgav en professor i demografi att invandringen inte handlade om behov av arbetskraftsinvandring för att täcka befolkningsminskning utan om landets självbild av att vara ett öppet och tolerant samhälle.


Mer här! och Och här!

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Det var bättre förr. Då kunde filantroperna skänka pengar till fallna kvinnor eller till hednamissionen i Övre Volta och på så sätt känna sig ädla.
Problemet är att skatterna är så höga att filantroperna inte längre känner sig så filantropiska. På något sätt känner de att staten borde få sköta det ädla givandet, staten tar ju ändå det mesta de tjänar om man räknar med moms och alla andra skatter inkl inkomstskatten.
Men vissa ädla människor har kommit på att det går att vara storsint med andras pengar. De kallas politiker och tycker att det svenska folket arbetar ihop kan till stor del fördelas till människor som aldrig tidigare bott här och aldrig bidragit med en enda krona till det gemensamma.
De kallar det "solidaritet" och det är det finaste som finns. Teoretiskt kan man vara solidarisk med etniska svenskar men det är inte lika fint.
De sover gott om natten och vaknar varje morgon med en obändig lust att ånyo vara "solidarisk" med andras pengar.
De tror att solidariteten ökar med avståndet. Att skänka en slant till tant Anna på närmaste ålderdomshem inbringar inga solidaritetspoäng och dessutom riskerar de att behöva ta dem ur egen ficka. Någon måtta får det vara.
De är ett pack som åker taxi på folkets bekostnad och tror att varje invandrad taxiförare är raketforskare och hjärnkirurg. De har totalt tappat kontakt med verkligheten och är bara värda förakt.
Herre Gud vad jag är trött på dem....

magnus sa...

Ursäkta att jag klipper in en egen text... men jag skrev vid två-tiden i dag denna kommentar på Maria Ferms bloggpost om debatten i Vellinge, men det tas eventuellt inte in... Det är iofs fortfarande möjligt hon tar in det (och jag lovar att fortsatt bidra med bättre kommentarer på denna blogg).


Alltså, till Maria Ferm skrev jag:

Att länder behöver invandring för arbetskraftens skull torde vara en myt, även för länder som minskar i befolkning. Sverige har f ö Europas högsta nativitet (även om den är lite under 2 barn per kvinna).

Många länder har och har haft minskad befolkning och starka växande ekonomier.

Sveriges befolkning ökar alltså rekordartat, där från 1980-talets 8 miljoner ökar till 11 miljoner om ett par årtionden.

I Sverige är arbetslösheten bland invandrare från arabländer, Mellanöstern och Afrika långt över 50 procent (genomsnittet bland invandrare är 50 procent(*)), och de är hälften av dem som invandrar till Sverige.

Snacket om att Sverige behöver invandrare är alltså inte grundat på fakta, men jag anser också att det rymmer en überattityd, där man säger att vi behöver invandrare för att torka gamla i stjärten. En überattityd både gentemot ickesvenskar och gamla kanske?

Men det mångkulturella problemet dominerar. Du, Maria Ferm, talade om att lära känna invandrare, men har du själv diskuterat ditt favoritprojekt "Bara bröst" med muslimer från arabländer Mellanöstern och Afrika? Fann ni något gemensamt?

(*) ~50 procent enligt dokument (pdf), sida 14, från Länstyrelsens Livsmiljöenhet i Västmanland.

Jean Moulin sa...

Magnus,

Totalt avämnes, men när jag kollade vem du var, upptäckte jag att du också är ett Woody Allen-fan.

Vilken är din favoritfilm av honom?

Vet. Jättesvårt. "Zelig" är given, liksom "Annie Hall". Bästa insatsen där: Christopher Walken.

Jag älskar och innehar "Zelig" (plus "Kulor över Broadway").

Andra favoriter?

"Manhattan Murder Mystery" (heter den så?), och "A Midsummer Night's Dream".

Och "Match Point" och den där andra inspelad i England.Med han från tv-serien "Deadwood".

Jean Moulin sa...

Lasse,

det här är så bra:

"Problemet är att skatterna är så höga att filantroperna inte längre känner sig så filantropiska. På något sätt känner de att staten borde få sköta det ädla givandet, staten tar ju ändå det mesta de tjänar om man räknar med moms och alla andra skatter inkl inkomstskatten.
Men vissa ädla människor har kommit på att det går att vara storsint med andras pengar."

Signalera om du vill bli (återkommande) gästskribent här.

Anonym sa...

Vad det aldrig pratas om från de här invandringsentusiasterna,är att de som kommer hit för att "rädda våra pensioner och vårda oss" -en dag själva blir gamla.
Får de dessutom ta hit sina äldre anhöriga kommer de att vara upptagna med att vårda dessa under sina arbetsverksamma år,med statlig lön, istället för att vårda "den åldrande svenska befolkningen".
Det föddes ca,20.000 barn mindre under 80-talet i förhållande till antalen på 40-talet. Ca, 60.000 av fyrtio-talisterna har avlidit så där är ett överskott på unga arbetssugna personer på ca,40.000 st.Detta är siffror som bör betänkas.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.