10 juli 2008

Följder

Den dramatiska fritagningen av gisslan i Colombia kommer att ha stor betydelse för framtiden. Inte enbart som uppslag till ett filmmanus utan för sin påverkan på det politiska läget i hela Sydamerika.

Colombia har underminerat FARC, eliminerat dess högsta ledare och infiltrerat organisationen.
När FARC var som störst kontrollerade de över 30% av landets yta och terroriserade hela nationen. Colombia håller på att avsluta sitt långvariga inbördeskrig och "de goda grabbarna vinner".


FARC startade som ett bihang till det
Moskva-allierade Colombian Communist Party och har förblivit allierade med Latinamerikas kommunister, inkluderande Hugo Chavez.
Och kom inte och säg att Chavez inte är kommunist!
Så sent som i jan. 2007 svor han "Socialismo o Muerte", samma uttryck som man ser på banderoller i Havanna.

Det går inte att blidka terrorister. Det enda som fungerar är outtröttlig, kalkylerad styrka. Operationen "Fritagning" kommer att ha stor påverkan också vad gäller kampen mot terrorister över hela världen.

Chavez dröm om ett kommunistiskt imperium faller samman nu när en av hans bundsförvanter,FARC har besegrats.
Chavez stöder skurkarna FARC, Hezbollah och Iran men "de goda grabbarna" har också stöttat varandra. USA har skänkt Colombia 600 miljoner dollar per år och Israel har hjälpt dem med träning vad gäller underrättelseverksamhet och koordinering mellan säkerhetsstyrkor.

Viktigt att understryka är emellertid att det var colombianerna själva som planerade, utförde och lyckades med denna månadslånga operation och att det är de själva som måste fortsätta kampen.

Kuppen mot FARC var ett nästan perfekt operation utförd av militär som man för bara några få år sedan knappt kunde lita på.
Detta markerar en ny punkt i Latinamerikas historia.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.