10 juli 2008

Är det främlingsfientligt att vilja minska invandringen?Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund går till attack mot Sverigedemokraterna, och kallar dem främlingsfientliga.

Tankeexperiment:

Skulle han kallat t ex folkpartiet främlingsfientligt om partiet krävde minskad invandring?

I en intervju i tv 2006 höll Lars Leijonborg dörren på glänt för ett sådant krav i framtiden, om Sverige skulle få lika stora problem som Danmark med sin invandring.

Skulle Göran Hägglund beskriva Danmarks regering som främlingsfientlig?

Sanningen om det nya folkpartiet

Skulle han beskriva danske statsministern Anders Fogh Rasmussen som främlingsfientlig, för att denne i sitt jungfrutal som statsminister sade att hans regerings avsikt var att drastiskt minska invandringen?

Nej, givetvis skulle inte Hägglund göra det. Det handlar trots allt om relation till främmande makt.

Men alla svenskar som vill minska invandringen, är de lika ”främlingsfientliga” som Sverigedemokraterna när de kräver samma sak?

Är det överhuvudtaget tillåtet att kräva minskad invandring i Sverige?

Hägglund sade att det inte bör få finnas ett främlingsfientligt parti i Sveriges riksdag.

Menar han att det inte bör få finnas en motsvarighet till danska Venstre i vår riksdag?

Om svaret är ja, är inte det väldigt odemokratiskt att tycka så, med tanke på att nästan hälften av svenska folket i en SOM-undersökning ställt sig positiva till frågan om vi bör minska flyktinginvandringen?

Flyktingmotståndet minskar, ökar, ökar, minskar
En undersökning som för övrigt visade att över 60 procent av de som röstade på moderaterna var - med undersökningens ordval -
”flyktingnegativa”.

Bör inte en så stor grupp väljare ha något inflytande över invandrings- och flyktingpolitiken?

Är förresten den turkiske invandraren Suat Cicek, som i en debattartikel i Aftonbladet 2004 krävde invandringsstopp med motiveringen att Rosengårdsproblem är hela Sveriges , är han ”främlingsfientlig”? Eller är han realist?

Jag har ställt den frågan massor med gånger till invandringsentusiaster, men aldrig fått svar. Det kanske är svar nog.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Skillnaden på att vara främlingsfientlig och invandringskritisk är stor. Det beror på varför man är det. Sverigedemokraternas grund är nasseorganisationer som försöker bli mer rumsrena. Det är lögner och skitsnack och enbart missnöje de bidrar med. Om SD skulle få makten så skulle det gå åt helvete med Sverige.

Anonym sa...

Länken till Ciceks artikel funkar inte. Vore skoj att läsa!

Intressant inlägg - du sätter fingret på en öm punkt för svenska tokpolitiker, man skulle dock kunna dra det ännu längre genom att jämföra med ännu fler länders politik. Man skulle då finna att nästan hela världen är "främligsfientlig"...

Jean Moulin sa...

Anonym,

Så det är okej att vilja minska invandringen och motivera det med
att vi inte är i samhällsekonomiskt behov av arbetskraftsinvandring?

Är det också okej att motivera det med rädsla för islamisering och särlagstiftning för olika grupper?

Och med att massinvandringen hittills lett till ökad brottslighet?

Abortmotståndare drivs också av olika motiv. Alla är inte religiösa eller sexualfientliga.

Och alla som kräver stopp för judisk omskärelse på småpojkar är inte antisemiter, fast en del säkert är det. Etc.

Men jag är säker på att alla svenskar som kräver minskad invandring eller ett invandringsstopp, kommer att bli beskyllda för främlingsfientlighet oavsett attityd till människor med ett annat etniskt ursprung.

Det är knappast Sd:s fel att det blivit så eller Ny demokratis.

Snarare är det häpnadsväckande att inget parti i riksdagen har vågat ventilera tanken om restriktivare invandring. Där har vi orsaken till de blygsamma framgångarna för Sd, som dock kan ge dem ett eller par riksdagsmandat i nästa val.

Med andra ord: främlingsfientlig är ett ord som invandringsentusiaster missbrukar när de inte vill gå in i en sakdebatt med någon som vill minska invandringen.

Om du läser ingressen till Expressen-artikeln om ”Det nya folkpartiet”, så kallas Danmarks regeringsparti Liberala Venstre för ”främlingsfientliga danska partiet Liberala Venstre”.

Är det en åsikt du delar?

Jean Moulin sa...

Erik,

nu fungerar länken.

Många nyliberaler menar att alla restriktioner i fråga om invandring är omoraliska.

Vad de inte säger är att de först vill slopa hela välfärdsstaten, så att alla invandrare liksom svenskar får klara sig helt själva.

Moderata Ungdomsförbundet försöker posera som invandringsliberaler utifrån en libertariansk ideologi, men i och med att de inte vill helt slopa alla bidrag, utan till och med behålla det statliga ebo-stödet som möjliggör för invandrare att bosätta sig var de vill, så är de pseudo-liberaler och de facto ett slags socialdemokrater - i alla fall visavi invandrare.

Förresten, för att kunna ha rätt att motivera fri invandring utifrån libertariansk ideologi, så
vore de i konsekvensens namn tvungna att kräva legalisering av alla droger och skjutvapen.

Det gör de förstås inte, eftersom det vore för kontroversiellt - precis som att kräva minskad invandring eller sänkt övre abortgräns.

Vissa politiska frågor omgärdas av tabun i vårt land.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.