04 juli 2008

“Vi hoppas befolkningen stabiliserar sig på 100 miljoner”Häromdagen kunde svenskarna glädja sig åt en tillfällig nedgång i asylansökningarna. Men nästa våg är på väg och varje våg kommer sannolikt att bli större. I Norge förväntas ansökningarna fördubblas i år. Hur mycket längre tror EU att de kan undvika att ta tag i nässlans rot och säga upp eller omförhandla den orealistiska, självmordiska konventionen från 1951, ett “rättskrav” på Europas upplösning?

Egypten kämpar för att hejda befolkningstillväxten:

Röda och vita banderoller längs Nilens broar och Kairos gator denna månad var Egyptens senaste försök att stävja ett allt mer akut problem: en befolkning som växer snabbare än ekonomin kan stödja. Sedan president Hosni Mubarak tillträdde 1981 har befolkningen nästan fördubblats. Men de flesta av landets 76 miljoner människor är inklämda i stadsområden nära Nilen, i ett område ungefär lika stort som Schweiz, som är hem för bara 7,5 miljoner.

Enligt Förenta nationerna är de fattiga inriktade på att bli fler och fler fram till 2050 och många kommer att leva i städer samtidigt som världens befolkning klättrar till totalt 9,2 miljarder. I huvudsak hela tillväxten kommer att ske i mindre utvecklade länder.

Omkring 38 procent av egyptierna är yngre än 15, och enligt Världsbanken utgör kvinnor endast cirka 22 procent av arbetskraften, så incitamentet för födelsekontroll är svag.

"Befolkningsexplosionen är en kris regeringen inte kan hantera", säger Milad Hanna, en före detta parlamentsledamot och kolumnist i den statsägda tidningen al-Ahram. Om tillväxten inte saktar ner, säger Mubarak, kommer Egyptens befolkning att fördubblas till 160 miljoner år 2050. Men Egyptens regering hoppas att den kan stabiliseras på 100 miljoner, Osman sade: "Mer än det kommer att bli svårt."
2 Kommentarer:

Hasse sa...

Varför ska Europa betala för arabvärldens tillkortakommanden? Muslimsk utvandring tycks ses som något av en universallösning i den muslimska världen. Man slipper ta itu med överbefolkningens problem själv och man sprider islam. Win-win ur de muslimska politikernas perspektiv.

Men varför är det alltid rikare länder som är målet? Och vad tjänar vi i väst på denna muslimska invandring?

Ann-Marie sa...

@ Hasse: Som svar på din sista fråga; såvitt jag kan kan se, inte ett enda j-a dugg!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.