14 januari 2009

Ett definitivt kanske


Obama gjorde sig populär under sin kampanjtid genom att lova att han omedelbart skulle stänga krigsfångelägret Guantanamo om han blev vald.
Nu närmar sig verkligheten med stormsteg och han försöker backa ur genom att säga att "det kommer att ta tid; minst två år."
Obama säger också att "han först vill veta vad som pågår" hellre än att "döma på basis av ofullständig information eller kampanjretorik."
Han kan väl ursäktas med att han i alla fall nu medger att det bara var tomt prat.
Han har nu bestämt sig för att börjar sin presidentperiod med att bestämma sig.
Ett typiskt exempel på när liberala pratkvarnar drabbas av realiteten.

Pentagon meddelade i tisdags att 61 frisläppta fångar verkar ha återgått till terroristverksamhet igen efter att de släppts. Det är bekräftat att 18 av dem har återvänt till striderna och man är misstänksam mot ytterligare 43.
Det finns nu 255 fångar kvar i lägret och av dessa är det 110 som aldrig bör släppas eftersom de utgör en potentiell fara för USAs intressen,
50 fångar kan inte återföras till sina hemländer därför att de riskerar att bli arresterade och torterade där men inget land vill ha dem. Man kan undra varför?
Pentagon säger också att man ser ett större återfall nu än tidigare när 37 frisläppta fångar återgick till striderna.


"Gitmo" började användas som slagträ av de människor som stöder terrorister och till varje pris letade efter något att kritisera USA för.
Fångarna var i lägret därför att de dödat eller planerade att döda alla amerikaner som kom i deras väg men en förhörsmetod som benämns "waterboarding" kallades för tortyr.
Metoden går ut på att man häller vatten över fångens huvud och får honom att tro att han håller på att drunkna.

Detta har visat sig mycket effektivt och har gett CIA 70-75% av all information som gjort det möjligt att stoppa terrorister och krossa al-Qaeda. Khalid Sheikh Mohammad har bidragit med mycket värdefull upplysning tack vare waterboarding och i Filippinerna kunde man stoppa tex. Bojinka plot därför att metoden användes. Bojinka plot gick ut på att nio flygplan skulle sänkas i Stilla Havet.

Alla ni som förfasar er över waterboarding, föreställ er för ett ögonblick att er egen mamma eller era egna barn varit ombord på någon av dessa flygplan.

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Bloggen kanske gör misstaget att döma alla fångar som skyldiga.
Jag tror att även någon som suttit där oskyldig och blivit utsatt för CIA mfl förhörsmetoder gärna skulle vilja hämnas.

Berit sa...

KurtN, varken du eller jag vet vem som är "oskyldig" eller inte. Vad vi vet är att samtliga fångar sitter där därför att de befunnit sig i hotfulla situationer.
Man kan också utgå ifrån att de som släpptes tidigare bedömdes som minst farliga och minst benägna för återfall och därför släpptes.

Anonym sa...

Vi vet följande:
* En fånge var 12 år gammal vid tillfångatagandet.
* En fånge var chaufför åt bin Ladin i Afghanistan (detta var skälet till att han klassades som illegal stridande)

Är dessa två tillräckligt farliga för att låsas in på obestämd tid, och är bevisen mot dem så samhällsfarliga att man inte kan ha en rättegång?

Berit du glömmer att dessa brottslingarna inte får någon rättegång för att bevisen inte är tillräckligt starka?

Att övergrepp begås av de som har auktoritet och makt är vida känt, ta bara mannen som blev inlåst i mentalsjukhus för att han påstod sig vara homo-älskare till kungen. Det var han men det tog 10 år innan han blev frisläppt. Det hände i Sverige.

Berit sa...

Vi talar om ett KRIGSfånge läger och inte ClubMed eller sommarkollo. Vi talar om människor, som om de fick en chans skulle döda sina vakter.
Stridande i krig tas till fånga därför att de vill döda dig. Antingen skjuts de på plats eller tas till fånga tills kriget är över.
De har ingen rätt till civil rättegång.
Det krig som förs mot terrorister är annorlunda än de krig vi varit vana att se tidigare. Terroristgrupperna har inte soldater som representerar ett land vilket gör problemet med fångar mer komplicerat. Egentligen faller deras rättigheter inte ens under Geneve-konventionen av den anledningen.

Vad gäller 12-åringen kan jag förstå att du är upprörd över att terroristerna rekryterar så unga grabbar. Det strider verkligen både mot mänskliga rättigheter och ev. sådana som ett barn borde ha.
Vad gäller chauffören kan han ju liknas vid den som kör bilen vid ett bankrån, Han är också medskyldig.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Dom som sitter där sitter där av en anledning. Dom är alla farliga sen kvittar det vad kramarna säger. Detta handlar om människor som inte skulle tveka en sekund över att såga av ditt huvud och lägga det på ryggen skrikandes allahu akbar. Blir dom verkligen frigivna så hoppas jag amerikanerna slänger ut dom över havet - utan fallskärm!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.