05 januari 2009

Ett ljus i mörkret?

Ibland blir jag glad. Senast idag hände det då jag ögnade igenom DN:s kultursidor 2009-01-05. Jag behöver väl inte nämna att sveriges största(?) morgontidning DN, brukar hålla sig ganska väl till den politiskt korrekta mallen (ge och ta några småsvängar hit och dit) då det gäller känsliga frågor som t.ex handlar om invandring, integration, mångkulturalism och islamism. Då och då kan man dock läsa ovanligt rättframma och klartänkta artiklar även om dessa glödheta ämnen.

Jag fick alltså på DN kultur, s 4-5 under "IDÉ OCH KRITIK", syn på en artikel med rubriken "Historien slår tillbaka" av Torbjörn Elensky. Artikeln handlar om en bok jag länge avsett läsa, men fortfarande inte läst, nämligen Samuel P Huntingtons "The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order".

Elensky redogör för hur bespottad Huntington blev av bl.a Noam Chomsky men framförallt Edward Said, då han 1993 publicerade essän "The Clash och civilizations?" i Foreign Affairs (han utökade den till boken "The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order", då med borttaget frågetecken, gavs ut -96, på svenska -05). Huntingtons tes gick ut på att Sovjetunionens fall inte innebar att den liberala demokratin segrat och att allt nu var gott och väl. Jag citerar Elensky från DN:

"...gamla identiteter, med rötter långt djupare än både kapitalism, liberalism och demokrati på de flesta håll i världen bland annat skulle komma att vända hela folk, regioner och världsdelar mot det västerländska modernitetsprojektet. I en polemiskt svepande sammanfattning ringade han också in ett antal civilisationer som riskerade att hamna i konflikt med varandra."

Jag har många gånger läst hur islamkritiker, bl.a Wafa Sultan om jag minns rätt, hänvisar till Huntingtons idéer då de varnar för den uppgörelse vi står inför. Lika ofta har jag läst hur den politiskt korrekta maffian (där Said med Elenskys påstående i minnet kanske kan ses som Al Capone) tillbakavisar detta. Jag citerar Elensky från hans DN-artikel igen:

"Med samma typ av felslut som man likställer "islamofobi" med rasism har hans idéer också kallats rasistiska.
---
Han
(Huntington, min anm) var mycket noga med att diagnosen var kulturell och icke rasistisk.
---
Låt oss säga att exempelvis de mänskliga rättigheterna faktist är västerländska och att det är fel att kräva att andra civilisationer ska respektera dem. Vad ska i så fall gälla när personer emigrerar till västerländska samhällen? Ska de tillåtas avskriva de mänskliga rättigheterna för medlemmar i den egna gruppen?
---
Ska man få aga barn, också om man är bosatt i Sverige, om man har sitt ursprung i en kultur där detta anses riktigt?
---
Huntington skrev om verkliga problem, som inte löser sig automatiskt med hjälp av tystnad och inbillad snällhet."


Elensky gör mig glad eftersom han är en av de (alltför få) personerna med makt (i detta fall mediemakt, men det gäller även de med politisk och ekonomisk makt) i Sverige som vågar beröra dessa frågor. Istället för att öda energi på att utveckla strategier för hur SD skall tillintetgöras och frysas ut, borde man ägna sig åt sakfrågorna som SD belyser. Det går inte att förneka att de behöver lösas längre, och det går inte heller att hejda kravet på att detta måste ske snarast. Länge har de etablerade ljugit, mörkat och försökt släta över, men proppen är förhoppningsvis på väg ur nu. Om de etablerade inte tar tag i frågorna, gör andra det. SD är bara början.

Tyvärr ligger Elenskys artikel inte på DN:s hemsida när jag skriver detta. Om den inte läggs ut senare, leta upp papperstidningen (DN 2009-01-05) och läs artikeln! Kanske kommer ni liksom jag, förhoppningsvis snart också få tid att läsa boken han skriver om: "The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order" ("Civilisationernas kamp")

Ytterligare ett par läsvärda artiklar i ämnet av Elensky:

"Islamofobi" är ett skrämselord

Individer måste gå föreBilden visar Samuel P Huntington.
Han dog 2008-12-24 vid 81 års ålder
.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har netop bestilt Huntingtons Clash of Civilizations fra Amazon UK (og den komplette Mrs. Marple på DVD - hehe). Glæder mig til at læse den - det er jo et must. Men jeg har haft travlt med bl.s. Ibn Warraq, Ayaan Hirsi Ali og flere af Trykkefrihedsselskabets bøger.

Anonym sa...

Jag rekommenderar starkt Huntingtons The Clash of Civilizations. Den är synnerligen insiktsfull. De svenska PK-skribenter som reflexmässigt fördömt den har säkert inte ens läst boken./Norbergssonen

Berit sa...

LN, din länk fungerar inte.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.