27 januari 2009

Folkhemmets balkanisering - Diskrimineringskulturens baksida

Rubriken på denna artikel har jag tagit rakt av från en alldeles färsk bok jag hörde om på radions P1-morgon idag. En av författarna, Håkan Eriksson, var inbjuden för att diskutera bokens påstående om att vi har en diskrimineringsinflation i dagens Sverige. Hans motpart var nya DO Katri Linna.

Tyvärr stod sig Eriksson inte särskilt bra mot Linna. När programledaren presenterade ämnet blev jag först mycket hoppfull, "Folkhemmets balkanisering - Diskrimineringskulturens baksida", det låter onekligen som om någon äntligen är på väg att våga säga något väsentligt om detta tabubelagda ämne. Men som sagt, Eriksson imponerade tyvärr inte.

Till hans försvar vill jag dock säga att inslaget var kort och han gavs knappast tid att utveckla sina tankar. Linna däremot, kunde enkelt peka på hur DO följer de lagar som politikerna stiftat, och hur domstolarna har att ta ställning till de fall DO tar sig an. Det blev inte någon ideologisk diskussion där man tex skulle kunnat diskutera om det är rättvist att de som omfattas av diskrimineringslagarna, helt riskfritt kan göra en anmälan till DO, och sedan luta sig tillbaka, medan en vanlig dödlig måste väcka enskilt åtal och ta en ekonomisk risk om han/hon anser sig vara illa behandlad.

Hur som helst, boken kommer ut nästan precis nu, och förhoppningsvis håller den sådan klass att den kan skaka om i PK-burken lite och skapa vidare debatt. Läs även författarnas artikel i Expressen ang boksläppet.

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Bra tips!

Blev just morhotad på min Youtubekanal. En "fredlig" muslim jag diskuterat med beträffande ett falskt citat han gav om en israelisk ledare skrev gästboksinlägget: "sådana som du måste dödas".

Jag tänkte att det måste jag anmälas så att personen straffas. Men min andra tanke, som nästan kändes värre än mordhotet, var tanken att om jag anmäler det kanske Youtube kollar in min kanal och anser att Palestinian Media Watch-filmerna samt islamismen avslöjande filmer är hate speech, och att de därför sätter mig på någon lista eller raderar mitt konto. Vill minnas att de t ex raderade Michelle Malkins filmer om Pim Fortyun.

Det är p g a islam en läskig tid vi lever i.

/MA

Anonym sa...

Gör en polisanmälan. Polisen kanske inte är särskilt nitisk og gör några vidare efterforskningar, men du har i alla fall en anmälan att stödja dig på om du senare vill gå vidare. Försök luska ut vilken dator och IP-nummer den använde som skrev det hotande inlägget.

LP sa...

Jag håller med Hjalbert, gör en polisanmälan. Om du senare blir skadad av dåren, är det mycket bra att ha anmälan i ryggen. Vad betyder det då om du blivit bannad från Youtube?

Att Youtube skulle anmäla dig för hatbrott förefaller mindre sannolikt. Däremot kan man ju tänka sig att den du anmäler gör en motanmälan för hatbrott. Den risken skulle jag nog trots allt ta.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Håller också med om att det bör polisanmälan även om dom lägger ner efter ett tag "i brist på spaningsuppslag" som det så vackert brukar heta.

F ö kolla gärna in Pat Condells hemsida. Han har lagt ut en massa hat-mejl han fått, från både mussar och kristna. Skrämmande hur så pass sjuka människor tillåts gå lösa.

Anonym sa...

Vad menar du med "vanlig dödlig"? Alla människor i Sverige omfattas av diskrimineringslagstiftningen och ifall man blir utsatta för diskriminering eller kränkning kan vem som helst anmäla detta till DO. På vilket sätt är detta orättvist? Dessutom är det viktigt att poängtera att alla falla som kommer in till DO utreds inte eftersom en hel del av dem inte handlar om diskriminering enligt lagens mening. Därför kan man inte heller hävda att denna "fria anmälningsrätt" belastar skattebetalarna.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.