09 januari 2009

Gaza: galningar i spetsen för en armé av barnsoldater

Naturligtvis är det sorgligt att civila dödas i Gaza. Men vi borde akta oss för att instämma i hatkören mot israelerna. Ska det vara så svårt att begripa att de inte kan sitta med armarna i kors. I själva verket har de haft ett stort tålamod med de unga gazanernas fyrverkerier (medelåldern i Gaza är strax under 16 år - i Sverige 41 år). Hur skulle du själv reagera om det i åratal skutits tusentals raketer mot dig från grannkommunen?

Gaza är en inte större än en fjärdedel av Öland. Även Israel har svensk kommunstorlek. Gazas befolkningsökning är ovanlig: på 60 år har befolkningen tiodubblats från ca 150 000 till ca 1,5 miljon. Detta hade inte varit möjligt om gazanerna hade varit tvungna att försörja sig själva utan bidrag från EU och inte minst Sverige. Nu väntar de sig att Israel ska ta hand om deras sårade samtidigt som de beskjuter israelerna.

Det handlar om omogna ungdomar med livsfarliga raketer som de fått från Iran och utan en tanke på att ta något ansvar för sig själva eller sin omgivning. Galningar som skickar ut barn i krig finns även i Afrika, i ännu större skala, men det skrivs det sällan om.

61 Kommentarer:

Anonym sa...

Och för att folk ska förstå lite mer så är detta hamas: http://www.youtube.com/watch?v=I1M4eH9Kk7I&eurl=&feature=player_embedded

Knute sa...

Arabisk krigskunst

Ifølge medierne skyldes civile tab i Gaza de onde, onde jøøøøder. Anden forklaring kan ikke tænkes, vel?

Det viser sig, at når de tossegode Israelere ringer til en kendt HamaSS-høvding og beordrer ham til at få sin familie og andre ud af sit hus idet det vil blive bombet om 5 minutter, så rundspredes øjeblikkeligt en ordre til de nærmestboende om at samle børn, kvinder og gamle på taget af den udpegede bygning. Det kaldes “Et Menneskeligt Skjold”. Sådan!

http://hodja.wordpress.com/2009/01/09/arabisk-krigskunst/

Anonym sa...

Kan vi få en ljusmanifestation för offren i Israel också ?
De "Svenskar" som har valt att flytta hem till Gaza,en plats där 70% av befolkningen har valt Hamas till ledare,dessa sk Svenskar tycker jag borde stanna där nere eftersom dom har gjort det valet istället för tryggheten i Sverige!

Anonym sa...

Hamas terroristerna gömmer sig bakom en armé av barnsoldater, kvinnor och gamligar. Samt de gömmer den dödliga arsenalen i skolor, sjukhus, moskeer och i civila områderna. Hittils har Hamas har beskjutit Israel i 8 år. Det er nog! Storbritannien inte tolererade V raketer från Nazi Tyskland. Varför skulle Israel tolerera Kassam raketerna från Hamas? Israel bör avsluta kriget mot Hamas som de Allierade avslutade kriget mot Nazi Tyskland.

Anonym sa...

här är en bra bild. häromdan det var ett kort klipp i en av de bloggarna visar en man med en död bebis i handen och frågar på hebreiska “varför varför barak?” typ, kolla i den här länken på bilden av mannen med barnen, tack och lov de lever, jag mådde så illa av den här klipp men nu det visar sig att det var bara ett falsk en. förresten ni kan kolla på “pallywood” också, inte dåligt.

http://wisemanswisdoms.blogspot.com/2009/01/media-och-gaza.html

Anonym sa...

Alla ni som demonstrerar mot Israel på möllan
Åk ner ok hjälp era vänner och släktingar
Jag tycker själv att Israel gör fel , judarna gör nu mot palestinierna det samma som Hitler gjorde mot dem under andra världskriget .
Men jag tycker bara att det är så meningslöst med att demonstrera i ett annat land , varför belasta ett samhälle till med problem , varken Israeler eller Palestinier bryr sig . Dom kommer alltid att föra krig mot varann , det har blivet en livsstil för dem båda .

Knute sa...

Anonym, har du inget bättre att komma med än att jämföra judar med Hitler? Men å andra sidan förs ju samma bedrövliga resonemang i TV och tidningar.

Anonym sa...

Jämföra palestinierna med nazister verkar vara okej... Men det är ett ghetto som de lever i och de får på pälsen av en övermäktig fiende. Warzawa någon? Bodycounten är en israel på 80 palestinier. 200 barn har blivit dödade.

FN kommer förhoppningsvis köra en fet känga i röven på Israelerna och döma några i militärdomstol.

/Jonson

Berit sa...

Om de inte gillar de ghetton de skapat sig kan de åka tillbaka till Jordan och Egypten.

Anonym sa...

Ja, de är ju inte från området från början då...

/Jonson

Berit sa...

On May 14, 1948 the "Palestinian" Jews finally declared their own State of Israel and became "Israelis." On the next day, seven neighboring Arab armies... Egypt, Jordan, Syria, Lebanon, Saudi Arabia, Iraq and Yemen... invaded Israel. Most of the Arabs living within the boundaries of the newly declared "ISRAEL" were encouraged to leave by the invading Arab armies to facilitate the slaughter of the Jews and were promised to be given all Jewish property after the victorious Arab armies won the war. The truth is that 70% of the Arab Palestinians who left in 1948 – perhaps 300,000 to 400,000 of them – never saw an Israeli soldier! They did not flee because they feared Jewish thugs, but because of a rational and reasonable calculus: the Jews will be exterminated; we will get out of the way while that messy and dangerous business goes forward, and we will return afterwards to reclaim our homes, and to inherit those nice Jewish properties as well. They guessed wrong; and the Arab Palestinians are still tortured by the residual shame of their flight. Their shame is so great because in their eyes running from Jews was like running from women. So much for the blatant lie about Jews throwing out all the [Palestinian] Arabs!

Berit sa...

Kom med ngt. sakligt Jonson i stället för bara "Goddag yxskaft" Är du kapabel till det?

Anonym sa...

"Hur skulle du själv reagera om det i åratal skutits tusentals raketer mot dig från grannkommunen?"

Inte fan skulle jag kräva att grannkommunen bombades till småsmulor. Snarare försöka få reda på vad man ville uppnå med dessa raketer.

Berit sa...

Och sedan Jerry... när du får veta att invånarna i grannkommunen har som mål att utrota dig och alla runtomkring dig ...vad skulle du göra då?

Anonym sa...

Berit, det är just det som är problemet. Att den ena sidan inte litar på den andra. Istället för att blanda människor och skapa ett ömsesidigt beroende, skapar man murar.

Människorna på Gazaremsan har isolerats och blivit fråntagna sina mänskliga rättigheter. Bästa sättet att lösa konflikten hade varit att öppna gränsen och låta palestinier komma in och jobba i Israel. Samtidigt stötta de palestinier som verkar för fred. Det enda man lyckats åstadkomma är att ge hatet näring.

Berit sa...

Efter sexdagarskriget i juni 1967, tog Israel över förvaltningen av Västbanken och Gaza från Jordanien och Egypten. Från 1968 till 1986 följde en period av ekonomisk tillväxt och snabb förbättring av levnadsstandarden för de arabiska invånarna på Västbanken och Gaza .
Fram till 1986 hade BNP per capita fördubblats, och den palestinska ekonomins tillväxttakt var högre än till och med den snabbt växande israeliska ekonomin. Araberna på Västbanken och i Gaza hade en högre levnadsstandard än sina närmaste grannar i Jordanien och Egypten. Trots senaste tidens bakslag i den palestinska ekonomin,
ligger palestinierna fortfarande över det regionala genomsnittet vad gäller hälsa och utbildning. Palestinska läskunnighet är störst bland arabiska stater och deras livslängd, barndödligheten, immunizations, tillgång till rent vatten och skola är alla bland de högsta i regionen, tack vare att de arbetade tillsammans med israelerna.

Bättre välfärd stoppade inte palestinier från att lansera en kampanj för våld 1987. Det är ett märkligt faktum att både den första och andra Intifadas lanserades under ekonomiska uppsving. Den första intifadan bröt ut i strax efter den högsta årliga tillväxttakten på 12 år. Detta tyder på att ekonomisk utveckling och politiska framsteg inte är kopplade till varandra. Vad Hamas vill är att utrota alla judar!

Vilka mänskliga rättigheter talar du om Jerry, och finns det ngt. som kallas mänskliga skyldigheter som palestinierna ska leva upp till?

Anonym sa...

"Gazas befolkningsökning är ovanlig: på 60 år har befolkningen tiodubblats från ca 150 000 till ca 1,5 miljon."

Anledningen till befolkningsökningen är att alla palestinier tryckts ihop i gaza eftersom israel fortsätter ockupera palestinsk mark. det är skrämmande hur lätt somliga sväljer propagande.
jag läser ihärdigt om israel-palestina och dubbelkollar mina källor men ni tror ju inte på någon.

när till och med amerikansk mainstream media, som i alla år bedrivit en mer partisk diskussion än israeliska medier, börjar ifråga sätta israels handlingar.

Britt, var kommer artikeln om 1948 ifrån? källa tack.

Knute sa...

Kristoffer skryter om att han dubbelkollar, men knappast detta. 5,5 barn föder varje kvinna i Gaza. Det är förklaringen till befolkningsökningen.

Berit sa...

Källan är
här Kristoffer

Anonym sa...

The reason for Gaza’s endless youth bulge is that a large majority of its population does not have to provide for its offspring. Most babies are fed, clothed, vaccinated and educated by UNRWA, UNRWA is benevolently funded by the U.S. (31%) and the European Union (nearly 50%) — only 7% of the funds come from Muslim sources.

http://www.israpundit.com/2008/?p=7870

Anonym sa...

Det stämmer att palestinierna får bidrag från EU,men vad är felet med det Knut? Israel får bidrag från USA,ett bidrag som i mångt och mycket hjälper landet att överleva. Hur kommer det sig att "israel vänner" alltid väljer att kalla palestinska organisationer oavsett om det är Hamas,Fatah eller PLO för terrorister men förbiser den statsterrorism som staten Israel utövar på den palestinska befolkningen? Det är en fråga riktad till Knut och Berit.

Berit sa...

Den hjälp Israel får går mestadels till militären för att användas emot de palestinska terroristerna. En tredjedel av all ekonomisk hjälp som betalas ut av USA går till Israel och Egypten.
(U.S. Foreign Aid Summary)


Att vi kallar Hamas, Fatah och PLO för terroristorganisationer är enkelt och självklart: De attackerar utan urskiljning civila mål vilket är definition av terrorism.
När såg du israeler bomba en pizzeria eller en buss?
Araberna väljer att utföra sina operationer från befolkade områden och att skicka iväg tusentals raketer som innehåller spikar, kullagerkulor och råttgift, utan urskiljning mot tättbebyggda israeliska områden. Att antyda att det skulle vara någon sorts moralisk balans här är verkligen att ta i. Är det bara Israel som ska följa "internationella lagar"?

Anonym sa...

Ja det är ingen nyhet att Egypten har blivit mutade,tyvärr. Man använde sig helt enkelt av hård makt med morotsaspekt. Jag har aldrig hört talas om att israeler har bombat sönder pizzerior eller bussar men däremot sjukhus,röda korsets hjälpleveranser, bostadsområden osv. Och kom inte och snacka om att Hamas gömmer sig bland civila, dem är en del av civilbefolkningen. "Är det bara Israel som ska följa internationella lagar?"...När har Israel följt internationella lagar? Råttgift vs Vit Fosfor,vilket är egentligen värst Berit? Återigen, Israel utövar statsterrorism.

Berit sa...

"Ja det är ingen nyhet att Egypten har blivit mutade,tyvärr"
Du tycker tydligen att det är tråkigt att Egypten inte lägger sig i!

Vad gäller fosfor är du felaktigt informerad. Det är en del av de försvarsvapen som planen är utrustade med för att avleda värmesökande missiler. När planen flyger lågt händer det ofta att dessa inte brinner ut fullständigt innan de når marken.

Om det är som du säger att civilbefolkningen är Hamas är de ju alla terrorister.

Anonym sa...

sidorna ni båda länkar som källor är allt annat än objektiva.
med andra ord inte pålitliga.
föreställ dig att jag skulle hävda att ufo:n finns och hänvisa "ufo sverige" som min källa, eller leta efter kritik mot mångkulturen i "info 14".
sidorna ni länkar till kokar över av förakt för araber och ni verkar totalt inkapabla att känna igen propaganda.

Berit sa...

Men du är objektiv, Kristoffer????

Vad gäller förakt så hyser jag stort sådant för vissa arabgruppers uppträdande; likaså för de människor som urskuldar dem.

Anonym sa...

Skitsnack Berit,jag är inte ett dugg felinformerad! Israel förnekar ju inte ens användandet av fosfor i vapen och ursäktar sig själva med att nyttjandet av detta ämne i vapen är okej under internationell rätt om det inte används mot civila mål vilket man ändå gör. Är alla dessa oskyldiga män,kvinnor och barn i Gaza terrorister? Hamas är en DEL av civilbefolkningen,det gör inte hela civilbefolkningen en del av Hamas. På samma sätt är inte alla israeler terrorister bara för att deras stat utövar terrorism. Ser du! Jag dömer inte alla israeler på samma sätt som du dömmer ut alla palestinier. Och ang "vissa arabgruppers uppträdande", kan du snälla vara lite mer specifik? Byt ut arabgrupper mot jude och du skulle få ett klassiskt anti-semitiskt uttalande som taget ur Mein Kempf (okej araber är också semiter men du fattar nog Berit). Jag förespråkar en enstatslösning, mao en gemensam stat för araber och judar. Jag är jättenyfiken på hur du ser på den lösningen Berit. Har du haft några tankar om detta någongång?

Berit sa...

Och hur har du tänkt dig att en enstatslösning praktiskt ska gå till.
Om Hamas och Hezbollah lägger ner vapnen blir det fred, om judarna lägger ner vapnen dödas de.

detta skriver du:"Och kom inte och snacka om att Hamas gömmer sig bland civila, dem är en del av civilbefolkningen."
Okej, då är de terrorister

Fakta om att israelerna sägher att de använder fosfor!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Knute sa...

Chomsky Fans senaste kommentar var på gränsen till oförskämd och därför publiceras den inte. Försök läsa innantill vad vi skriver och pådyvla oss inte åsikter som vi inte har.

Anonym sa...

Ja, Berit jag är objektiv. jag vet inte vad du vill understryka med dom där tre extra frågetecknen. men varsågod, motbevisa mig.

jag har inget ideologiskt, politisk eller nationellt motiv till att säga det jg säger. jag läser där emot på och gör så gott jag kan för att förstå vad som händer runt om i världen. som jag sa så dubbel kollar jag allt som tåls att ifråga sättas, det vill säga jag kollar vilka källor som uppger samma uppgift .

personligen hyser jag bara förakt mot ignoranta människor som är så ivriga att få hata att dom sväljer minsta påstående som passar in i deras kategori som en sanning, och inte ens kan tänka sig att ifrågasätta detta.
det pratas mycket på den bloggen om att europisk media lurats av någon form av palestinsk propaganda. berätta gärna för mig vilka dessa förmögna, inflytelserika och mäktiga palestinska lobbygrupper är.


berätta för mig vad araber som grupp är skyldiga till och var ditt förakt ligger.

trots alla vidriga brott mot mänskligheten som israel begått under dess existens så skulle jag aldrig, någonsin, vara så närsynt att jag skulle hysa ett förakt mot judar. några av mina närmsta vänner är judar. men, även, om jag aldrig träffat en jude i hela mitt liv skulle jag sänka mig till den nivån att jag skulle börja beskylla ett folk för något en minoritet av den gruppen begått.

att du ens yttrar meningen "Är det bara Israel som ska följa 'internationella lagar'?" bevisar vilken otroligt smal verklighetsuppfattning du har. men än en gång, du får hemskt gärna bevisa mig fel. det är ingen hemlighet att israel konstant brutit mot internationella lagar enda sedan dess uppkomst. det är ingenting du behöver leta länge efter för att hitta.

om vi ska prata bidrag, där uppfattning här tydligen är att palestinierna skor sig, kan glida fram och skaffa massor med barn tack vare detta (om det nu skulle vara den lyxen man valde avvara sig). israeliska staten erbjuder ett bidrag på över 20 000 US Dollar till israeler som kan tänka sig att flytta till ett av dom ockuperade områdena. om jag inte misstar mig gäller detta endast judiska israeler.

vad beträffar vit fosfor har detta bekräftats av vapen experter, amnesty, samt FN som själva fick sitt huvudkvarter i Gaza bombat av vit fosfor. självklart av misstag, precis som FNs huvudkvarter i Libanon också av misstag blev bombat 1996.

Anonym sa...

På vilket sätt var det oförskämt Knut? Jag länkade till två källor,jag använde inga personangrepp,jag skrev bara att diskussionen om enstatslösning är en djup sådan och att den inte kan drivas med perosner med en så uppenbar subjektiv syn på konflikten. "Det handlar om omogna ungdomar med livsfarliga raketer som de fått från Iran"...Källa på att Iran tillförser Hamas med vapen. Och en fråga på det! Varför skulle Iran med en relativt hyffsat avancerad vapenarsenal förse Hamas med vapen inneållandes råttgift? Hamas och Iranska mullorna står fö varandra lika nära ideologiskt som Ohly och Reinfeldt. Iran är ärkefiender med Sunniorienterade grupper som Hamas och Al Qaeda. Ett ganska känt faktum faktiskt. Såg att nån av er (tror det var Berit) skrev att hon ej läst Huntingtons Clash of Civ. Läs Den! Mycket intressant läsning.

Berit sa...

Kristoffer, lär dig läsa innantill.
Jag skrev: "Jag hyser förakt för vissa arabgruppers uppträdande."
Tilläggas, mest de som använder sina barn som självmordsbombare. Det betyder INTE alla araber.

Comsky fan, den ena länken var från en händelse i Lebanon 2006, den andra säger "came close to acknowledging " Artikeln från Times handlar om militära mål där Hamas placerar civila.

Det är ju bekvämt att urskulda sig med att "jag inte är kapabel till en diskussion" när du inte klarar av att redovisa en praktisk möjlighet.

Till er båda:Var finns avståndstagandet när det gäller raketer fyllda med råttgift?

Anonym sa...

Varför kan inte Libanon konflikten 2006 implementeras i den här diskussionen? Det användes då coh kan användas idag. Och den andra länken handlade om Gaza. Och det här med enstatslösning,det är ett ideal jag anser att man ska sträva efter. Min åsikt är att en gemensam stat mellan dessa två starka grupper skulle stärka interdependensen folken emellan.detta skriver du:"Och kom inte och snacka om att Hamas gömmer sig bland civila, dem är en del av civilbefolkningen."
Okej, då är de terrorister...hur kan hela Gazas befolkning dömas till att vara terrorister bara för att Hamas är det? Jag dömer inte ut,och skulle aldrig i hela mitt liv döma ut alla israeler som terrorister bara för att staten Israel utövar statsterrorism eller hela Irans befolkning som islamister bara för att denna nations korrupta ledning består av dessa. Det är inte rättvist! Jag tar fö avstånd mot all terrorism,trodde att det var ganska självklart i mina inlägg? Detta gäller även Hamas skjutande av raketer mot israeliska (fd palestinska,tex Sderot) byar.

Anonym sa...

jag läser innantill, men eftersom du överhuvudtaget drar in araber i sammanhanget måste dom som grupp vara relevanta för diskussionen.
att dessutom säga " mest de som använder sina barn som självmordsbombare" är en sådan självklarhet att det inte ens behöver tas upp. vi kan säga att den som inte tycker detta är en förskräcklig handling räcker upp en hand, annars utgår vi hädan efter att ingen frisk människa stödjer sådant beteende.
jag utgår från att du inte tycker att det är ok om en norrman skickar ut sitt barn som självmordsbombare, vilket gör det totalt irrelevant att överhuvudtaget ta upp araber.

exempel, jag tycker inte om mögliga mandariner. om jag uttalar mig om att jag hyser en stark avsky för smaken av vissa citrusfrukter, och människorna som påstår motsatsen, kommer människorna runt omkring mig omedelbart utgå från att jag verkligen inte gillar citrusfrukter och inte att det just är dom mögliga jag inte gillar.
eftersom det ses som en sådan självklarhet att jag aldrig någonsin skulle behöva yttra det, för troligtvis kommer ingen medvetet bjuda mig på en möglig mandarin, det är en norm att inte gör som så.

nu är det så berit att min kommentar bestod av en hel uppsjö legitima frågor och du har hittills svara på en. skulle bli hemskt tacksam om du kunde upplysa mig i dom övriga. personligen så ser jag det som något positivt om du lyckas motbevisa mig, för det innebär att jag lärt mig någon nytt och fått en bredare världsbild.

jag känner inte att jag behöver ta avstånd till råttgiftsrakter när motsatsen är världens fjärde största militärmakt backat av världens enda supermakt. lika lite som jag känner att jag behöver ta avstånd till en käftsmäll från en ensam människa som blir sparkad på av 20 fullvuxna män.
där emot, och jag kan inte säga detta nog, går min sympati ut till de civila som dödats israeler som palestinier, ingen av dessa valde det här och ett liv är alltid ett liv.

dock utgör döda civila palestinier ett sådant övertag att det finns ingen relevans i att ta upp döda civila israeler i denna diskussion då dessa inte ens uppnår ett tiotal, medan den stundande siffran (fler och fler grävs upp under bombade och över bulldozrade byggnader) för civila palestinier är 1099.

Anonym sa...

Målet med striderna är uppnått:

"Det senaste dygnet har det inte kommit några rapporter om missiler från Gaza in över israeliska befolkningen. Ett besked som inte ens kunde ges under den så kallade vapenvilan under hösten. Hamas attackerade ständigt via luften.

Men nu är det lugnt.

Några slutsatser av de senaste veckornas strider är för tidigt att dra, men Hamas borde nu ha förstått att Israel inte accepterar att bli attackerat dag ut och dag in. Det var just den slutsatsen Hizbollah tvingades dra efter kriget 2006. Det blev ett slut på ständiga attacker över gränsen. Befolkningen i södra Libanon gjorde klart för Hizbollah att man inte är beredd att förlora sina hem och liv för raketangrepp mot Israel.

Förhoppningsvis säger nu Gazaborna samma sak till Hamas: Sluta anfalla Israel!

Isåfall har målet med striderna uppnått."

http://erixon.com/blogg/?p=2124

Knute sa...

Kristoffer, anledningen till att dödandet inte varit "proportionellt" är solklart:

Efter att larmet går har israelerna 30 sekunder på sig att skynda sig ner i skyddsrummen. Medan HamaSS gör precis tvärtom och skickar fram civila till martyrdöden.

Anonym sa...

knute, vad har vi sagt om källorna.
du refererar till en blogg(!) som din källa.
dessutom en blogg med tydligt politiskt ställningstagande.

jag skulle vilja ha en källa till det här med skyddsrummen och att hamas använder civila som skydd. förövrigt förstår jag inte varför man behöver skyddsrum mot råttgiftsraketer som saknar explosiva stridshuvuden.
jag tänker förbise att du skrev hamas med två stora s och inte gå in djupare på hur otroligt lågt det är för diskussionen. bete dig din ålder.

Allvarligt Knute, tror du inte att det kan ha något med israels strategi att göra?
låt oss hålla oss till fakta, israels strategi går ut på att slå till på tid och plats där det vistas så mycket människor som möjligt.
det såg vi bevis på redan vid första attacken nu senast.
israel är inte så klumpiga att dom råkar bomba skolor, sjukhus, byggnader där människor tagit skydd samt FNs högkvarter, gång på gång, på gång. och för att spara dig besväret, påstå inte att hamas gömdes sig i alla ovan nämnda byggnader, om du inte förstås kan visa mig konkreta bevis, jag är aldrig för envis för att kunna erkänna att jag har fel.
det är allmänt känt och egentligen ingen hemlighet, även om det ogärna tas upp i media, att israel aldrig skiljt på civila och militära mål. det har alltid varit deras strategi.

du pratar om hur hemska dessa 'dagliga attacker' mot israel är men det går ju överhuvud taget inte att jämföra med israels konstanta attacker mot palestinier.

det är konstigt att så fort det läggs upp fakta som motbevisar era teser så misslyckas ni att svara. bevisa att ni kan stå för det ni säger och att ni har fakta till att backa upp det.
det räcker inte med att skrika att någon är SS och att 'det är så här för jag säger det'.
låt oss föra en seriös diskussion där vi kanske kan lära något av varandra.

till er båda, var finns erat avståndstagandet när det gäller dom +400 palestinska barn som dödats, skolor och sjukhus som bombats, läkare och hjälporganisationer som nekats hjälpa människor och t.o.m skjutits mot?

Anonym sa...

"Och hur har du tänkt dig att en enstatslösning praktiskt ska gå till.
Om Hamas och Hezbollah lägger ner vapnen blir det fred, om judarna lägger ner vapnen dödas de."

Berit, det finns ingen logik eller fakta för att överhuvudtaget styrka detta påstående.
där emot finns en uppsjö av bevis för att bevisa motsatsen.

faktum är att israel från start arbetat mot en enad stat. relativt öppet dessutom.

logiken säger att ett fattigt folk som misslyckas försvara sig omöjligen kommer lyckas eller ens komma i närheten av att besegra och utplåna världens fjärde största militärmakt.

faktum är också att du har fel i vad du påstår, hamas strävar inte efter att utplåna israel eller dess befolkning.

återigen så ber jag om att bli motbevisad.

att bara utgå från magkänsla och vad som känns rätt istället för fakta, verklighet och logik har visat sig förödande i alla tider.

Berit sa...

Kristoffer, du som dubbelkollar, har du aldrig sett hamas manifesto?
"Hamas Manifesto that defended terrorism as legitimate resistance, refused to recognize the right of Israel to exist and compared the terror group's official charter – which calls for the murder of Jews –"
Hittar du det bland dina källor?
Ta också en titt på den video som Theo rekommenderar i sin första kommentar.

Du slänger bara ur dig något och kräver att du ska bli morbevisad. Leta lite själv!

Berit sa...

Å andra sidan, trots allt tal om "oproportionerligt" användande av våld, gör Israel sitt yttersta för att skona civila. Även Hamas erkänner att de flesta av de palestinier som dödats under de israeliska attackerna orsakats från de egna leden. Men omkring 10% -15% av Gazas offer är kvinnor och minderåriga - en tragedi omöjlig att förhindra i ett tätbebyggt område där nästan hälften av befolkningen är under 15 och terrorister gömmer sig bland dem.
Hittils har Hamas har beskjutit Israel i 8 år

Kristoffer, du tjatar ideligen om dina "källor" som du aldrig redovisar men som du säger gör dig så objektiv, samtidigt som du förkastar det vi skriver.
Det går inte att föra en meningsfull diskussion med någon så låst och "döv" därför ger man upp efter ett tag, vilket jag gör efter deta. Det är slöseri med tid!
Postingen handlar om galningar som använder sina barn som soldater i krig.
Kristoffer och Comsky Faen går genast in och protesterar och tvivlar och kallar det propaganda vilket får mig att anta att de tycker att nuvarande agerande från "palestiniernas" sida är acceptabel.
Jag tom skönjer besvikelse över att "palestinierna" inte är tillräckligt framgångsrika.

"Sedan den palestinska myndigheten etablerades, efter det så kallade Osloavtalet 1993, har dess verksamhet kännetecknats av en hängiven anti-israelisk och antisemitisk propaganda. Genom de offentliga palestinska radio- och tv-kanalerna och via myndighetens skolböcker, blir de uppväxande palestinska barnen och ungdomarna indoktrinerade till att hata judar och israeler. Israel har gång på gång påtalat detta förhållande, men problematiken ignoreras, trots att det är denna uppfostran till att hata, som utgör det största, kanske enda, hindret för en verklig fred. Den anti-israeliska propagandan tar sig ofta uttryck i en medveten historieförfalskning."( Källa : Världen i dag.)

Anonym sa...

Det stämmer inte Berit, hamas har för flera år sedan ändrat sitt program och accepterar israels existens. hänvisa källa tack.

jag kan redovisa för allt jag skriver, det är bara be om en källa till ett visst påstående så ska du få det.

"Men omkring 10% -15% av Gazas offer är kvinnor och minderåriga". runt 400 av 1300 dödade var barn, enligt den officiella siffran sist jag kollade. 400 av 1300 är inte 10-15%.

"Hittils har Hamas har beskjutit Israel i 8 år"
hur många år har Israel beskjutit Palestina?
om åtta års skjutande berättigar en massiv slakt av det palestinska folket kan man fråga sig vad du anser att palestinierna har innestående.

jag 'förkastar' ingenting ni skriver, jag motbevisar den felaktiga information ni presenterar. och som jag i varje kommentar tillagt så välkomnar jag en motbevisning.

att påstå att jag skulle vara "låst" och "döv" är helt motsägelsefullt då jag ber om en sansad debatt grundad på fakta.

att du sen misslyckas att svara på det jag skriver när du motbevisas ser jag bara som att du lägger dig, vilket är tråkigt. och tyder bara på att du tänker hålla fast vid din ideologi och inställning oavsett hur mycket fakta som talar emot dig.
om du svarar på det jag skriver och jag på det du skriver, och båda visar sig villiga att lyssna på varandra, slipper vi onödigt gnabb om vem som är låst.

du antar att vi båda stödjer hamas när vi båda klart och tydligt förklarat våran stånd punkt i det. riktigt lågt.
jag har inte en enda gång påstått att du skulle vara för mördandet av palestinska barn trots att du ihärdigt försvarar israels krigsförbrytelser.

vad beträffar videon du hänvisar till får vi återgå till källkritik, vilket du har en total avsaknad till, en video på youtube som visar någon som kanske skjuter någon av någon anledning någonsin i världen med en röst som berättar vad vi ska se. jag har läst mediakritik på gymnasie nivå, och sånt som du refererar till är det första man sållar ut. det liknar mer propaganda än någon som ens skulle kunna liknas vid en pålitligt källa.

jag har fakta från betydligt mer pålitliga källor än så, fakta som jag ändå väljer inte att ta upp för att jag inte kan garantera dess riktighet till 100%. det jag tar upp är sådant som jag är säker på, hämtat från bla hjälporganisationers hemsidor och pålitliga medier.

det finns alltid en liten felprocent i alla nyheter. sen finns det propaganda. du har fortfarande inte svarat på min fråga om vilka mäktiga palestinska lobbygrupper som sprider det du påstår vara propaganda.

vad beträffar propaganda i palestina vet jag inte hur det ligger till. då israel sysslar med en stark propaganda förstår jag inte på vilket sätt det är relevant för diskussionen.
om man än en gång kopplar in logik blandat med lite historia kan man ganska snabbt se att påståendet "trots att det är denna uppfostran till att hata, som utgör det största, kanske enda, hindret för en verklig fred." inte bara är högst osannolikt utan relativt absurt.
men ge mig gärna en mer konkret källa så ska jag omedelbart sätta mig in i det.

för ett tag sedan skrev du till chomsky fan, "Det är ju bekvämt att urskulda sig med att "jag inte är kapabel till en diskussion" när du inte klarar av att redovisa en praktisk möjlighet."

nu använder du samma sak mot mig, hur går det ihop?

Anonym sa...

"Å andra sidan, trots allt tal om "oproportionerligt" användande av våld, gör Israel sitt yttersta för att skona civila."

snälla Berit, ge mig TRE exempel på nämnt påstående.
och ta inte det här med att dom ringt upp och sagt att dom kommer och bombar. det är inte humant. invånarna i gaza är instängda och kan inte fly.
hela resonemanget blir lika barnsligt som att säga, jag slog i luften hans ansikte råkade bara komma i vägen.

"Även Hamas erkänner att de flesta av de palestinier som dödats under de israeliska attackerna orsakats från de egna leden."

det här måste du verkligen hänvisa källa till.

Anonym sa...

förövrigt kan jag tillägga, för att ge ett exempel på propaganda, att det som sägs på videon du hänvisade till, och som säkert många minns från nyheterna, om muslimer som dansade på gatorna efter elfte september så var detta en ren fabricering, det var bilder från någon högtid tagna vi ett helt annat tillfälle och presenterat som tidigare nämnt. detta är helt bevisat annars skulle jag inte säga det.

orkar inte leta runt efter källa just nu, men om du kräver en kan jag skaffa fram en. dock vill jag hemskt gärna att du besvarar alla mina frågor först. ömsesidighet är alltid viktigt om man ska kunna föra en diskussion.

Berit sa...

din propaganda är mycket bättre än andras, det är helt klart

Knute sa...

Hamas är inte särskilt förnuftiga:

Israel levererar ambulanser och lastbilar till Gaza medan Hamas skjuter raketer mot gränsterminalen som används för att leverera fordonen.

Israel tar hand om skadade palestinska civila för vård på israeliskt sjukhus.

http://www.ilyameyer.com/2009/01/gaza-i-hnderna-p-hamasrasister.html

Jag tycker det är okej att länka till andra bloggar om dessa i sin tur anger sina källor.

Anonym sa...

Berit. sluta sänka dig själv under respektabel nivå.
"det kan du vara!" är sånt som dagisbarn säger när dom får slut på ord.
jag gör allt för att hålla den här diskussionen på mogen nivå med så lite tjaffs som möjligt.
som du kan läsa i alla mina inlägg är jag emot propaganda. kom med nåt konkret. snälla berit, motbevisa mig.

Anonym sa...

Knute, jag har aldrig någonsin påstått att hamas är förnuftiga.

"Israel tar hand om skadade palestinska civila för vård på israeliskt sjukhus."
det har ingen som helst relevans så länge man bombar sjukhus, skjuter mot och dödar sjukvårdspersonal och hindrar internationella hjälporganisationer att nå skadade.

detta är inte på något sätt att göra "sitt yttersta för att skona civila". det är ett oacceptabelt beteende vem det än utövas av och det hoppas jag att ni båda också tycker.

påståendet på bloggen om att israel skickar in mat till gaza har därför inte heller någon relevans då dom inte släppt igenom någon mat på 18 månader.

"Jag tycker det är okej att länka till andra bloggar om dessa i sin tur anger sina källor."

nej det är inte ok eftersom en blogg är i dom flesta fall allt annat än objektiv.
en blogg kan var iformativ om källor anges men som källa bör alltid den råaste formen av infomation användas.
vad beträffar sidan du hänvisar till så finns, så vitt jag kan hitta, inga källor uppgivna. finns sådana borde du alltid hänvisa direkt till dom.

Berit sa...

kristoffer, du anser att allt du skriver är oantastligt. du bevisar inte att ngt. av vi skriver är felsktigt, "du bara tycker så"
Blogformat aldrig objektivt. På denna blog skriver Knute och jag våra personliga åsikter om vad vi anser vara rätt och fel här i världen och vi har det ovanligt högt i tak när det gäller att släppa fram andras åsikter också.
Du måste emellertid lära dig när det är nog. Och du måste också inse att bara för att du säger att en källa är objektiv är det faktiskt inte så.

Knute sa...

Här en annan blogg som skriver initierat om kriget och garanterat har många källhänvisningar:

http://missionxp.webblogg.se/

Knute sa...

500-600 döda i Gaza - resten är Hamaspropaganda

http://jihadimalmo.blogspot.com/2009/01/500-600-dda-i-gaza-resten-r.html

Anonym sa...

Hamas continues stealing humanitarian aid in Gaza

Jordan's Petra news agency reported on Tuesday that a shipment of humanitarian aid from the Hashemite Kingdom to the residents of the Gaza Strip was hijacked by Hamas.

The aid convoy traversed Israel before entering Gaza via the Kerem Shalom Crossing near the Egyptian border.

Shortly after entering Gaza, the trucks were ambushed by Hamas gunmen and forced to proceed to private warehouses where the contents were confiscated.

The UN agency that was supposed to take possession of the aid for distribution has asked that all donors stop sending aid until it can resolve the issue of the seized convoy.

Meanwhile, Israel can be expected to be blamed for the continuing and mounting humanitarian situation in Gaza.

http://www.israeltoday.co.il/default.aspx?tabid=178&nid=18059

Knute sa...

"Hamas avrättar Gaza-bor som inte lyder

Den islamistiska terrororganisationen Hamas tycker uppenbarligen inte det räcker med att utsätta de civila palestinierna för dödliga risker genom att bedriva strider från lekplatser, bostadshus, skolor och sjukhus. Nej, nu när striderna med Israel upphört, avrättar Hamas mängder med palestiner."

http://erixon.com/blogg/?p=2139

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/midtosten/article2883951.ece

Knute sa...

Myten om det palestinska folket avslöjas av Ulla Nörtoft Thomsen:

Araberne har ikke mere at gøre i Israel end jøderne. Araberne skulle være blevet i Saudiarabien, så havde verden været et bedre sted. Det var tragisk, at de nogensinde fik erobret så meget som en kvadratmeter uden for deres eget område, for de ødelagde så meget. De havde intet at gøre hverken i Syrien, Egypten, Iran eller Irak, hvor der var stærke, rige kulturer før dem. De havde heller ikke noget at gøre i Israel.

Og siden? Den senere historie? Jeg kan sagtens forstå, at araberne er strømmet til fra slutningen af det 19. århundrede og i det 20. århundrede, efter at jøderne er gået i gang med at skabe værdi i Israel. Sådan må det jo være, rigdom lokker. Men jeg kan også sagtens forstå, at jøderne af og til har viftet med halen for at få dem lidt fra livet. I betragtning af europas skæbne de sidste 30 år, hvor det samme sker heroppe, kan jeg endnu bedre forstå jøderne. Man kan ikke bare mase sig ind på folk og sige, her er jeg, og her er mine 4 koner og mine 50 børn, tål os. Og så skrige i vilden sky, hvis man bliver viftet væk - enten med det samme eller når man har opført sig for dårligt. Det er klart, at det er svært for én selv at forstå, at man er irriterende. Jeg ved ikke, hvad der skal til for at araberne kan forstå, at man kan få nok af dem. Jeg savner en bremse, lidt fingerspidsfornemmelse. Jeg hører kun braldren og selvhævdelse. De bremser ikke sig selv, og så burde det jo ikke være så svært at forstå, at man overlader den opgave til andre.

Kendsgerningerne er, at havde det ikke været for jøderne, havde palæstinenserne ikke opfundet sig selv som folk. For der havde ikke været noget land at identificere sig med.

Palæstinenserne har haft alle chancer for at leve glade og tilfredse i Israel. Gennem jødernes evne til at organisere og administere og iværksætte kunne de havde haft det langt bedre end i noget andet mellemøstligt land. Det har de selv ødelagt pga. et irrationelt had og en stor, misforstået, latterlig krigerselvfølelse. Jeg synes ikke, at det er synd. Det eneste, der er synd, er at socialistiske europæere og islamistiske arabere uafladeligt har pisket dem op til strid; de har opildnet dem til strid, men det er så bare palæstinenserne, der må leve med konsekvenserne. Herboende islamister med kæmpeegoer og kæmpe stridsånd får gratis arabisk identitetsfølelse og martyrfantasier leveret gennem palæstinensernes selvforskyldte lidelser, og det eneste, de skal betale for det, er lidt håndører til Hamas og en stjålen mobiltelefon nu og da. Hvad de europæiske socialister angår, er deres uansvarlige ideer helt gratis.

http://ullanoertoftthomsen.blogspot.com/2007/07/myten-om-det-palstinensiske-folk.html

Anonym sa...

Eftersom Knute fortsätter posta kommentarer är viktigt för mig att få sagt att ingen av mina senare kommentarer släppts igenom och därför inte kunnat bemöta Berits kommentar eller Knutes källhänvisningar.

jag hoppas att ni gör det rätta och tillåter denna kommentar publiceras.

Anonym sa...

Eftersom Knute fortsätter posta kommentarer är viktigt för mig att få sagt att ingen av mina senare kommentarer släppts igenom och därför inte kunnat bemöta Berits kommentar eller Knutes källhänvisningar.

jag hoppas att ni gör det rätta och tillåter denna kommentar publiceras.

Berit sa...

Kristoffer, du tuggar ju bara om samma saker utan att komma med någonting nytt eller faktaunderbyggt.
Dessutom verkar du inte läsa eller förstå vad andra skriver.
Det finns gränser för upprepningarna.

Anonym sa...

Berit, du har inte kunnat bemöta hälften av det jag skrivit.
som jag upprepade ggr förklarat, är det något av det du är tveksam över så kan be om källa så ska jag ge dig det.

för övrigt får du hemskt gärna vara specifik i vad du anser att jag upprepar mig, saknar fakta och inte lyckats förstå vad som skrivs.

här är ett filmklipp du bör se.
http://switch3.castup.net/cunet/gm.asp?ClipMediaID=3304975

källan till detta filmklipp är http://www.btselem.org/

som är en ISRAELISK människorätts organisation.
med andra ord ingen vidare kontroversiell sida.

vill passa på att tacka för att mina senaste kommentarer släpptes igenom. en rättvis diskussion är viktig.

Berit sa...

Kristoffer, det går inte att föra en diskussion med dig. Se tidigare kommentarer!

Anonym sa...

berit, nu är du för mycket. jag försöker hålla en ödmjuk inställning, jag besvarar allt du skriver till mig, något du gång på gång misslyckas med, jag hänvisar till källor eller visar mig beredd att styrka allt som ifrågasätts och erkänna att jag har fel om du kan styrka det du säger. var exakt ligger problemet i att diskutera med mig?

eller är problemet att jag faktiskt kan backa upp det jag säger och inte lägger mig när du så önskar?

tycker att du visar på en otroligt dålig och elitistisk attityd.

Berit sa...

yo genious, din länk fungerar inte och om du menar att stava till genius, se rätt stavning!
Trash stavas också annorlunda än ditt försök.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.