06 januari 2009

Is för VarmisterTack vare en snabb återhämtning under de senaste månaderna är nu den globala havsisens nivå densamma som den var för 30 år sedan. 1979 var det år man började mäta havsisarna.

Mängden is har varit mindre under stor del av 2008, men snabbt återhämtat sig under det sista kvartalet. Faktum är att ökningstakten från september och framåt är den snabbast förändringstakten som dokumenterats, antingen uppåt eller nedåt.

Havsisen är flytande, och till skillnad från den massiva isen som är förankrad i berggrunden på Grönland och Antarktis, påverkar den inte havet nivåer. På grund av sin övergående natur, svarar den också mycket snabbare på förändringar i temperatur och nederbörd och är därför en användbar måttstock på förändringar.

Tidigare i år var förutsägelserna att Nordpolen skulle smälta helt under 2008.
I stället har den arktiska isen sett en kraftig återhämtning. Bill Chapman, en forskare med UIUC's Arctic Center, säger att det berodde delvis på kallare temperaturer i regionen. Chapman säger också att vindarna varit svagare i år. Starka vindar kan bromsa isbildning samt tvinga isen till varmare vatten där den kommer att smälta.

Varför blev prognoser så fel?
Forskarna hade förväntat sig de nyare havsisen, som är tunnare, skulle bli mindre motståndskraftigt och smälter lättare. I stället har den tunnare isen ett mindre snötäcke och isoleras därför inte från den bittert kalla luften, och därmed växte den mycket snabbare än väntat, enligt National Snow och Ice Data Center.
Man har dessutom mage att förutse omfattande klimatförändringar baserade på enbart 30 års mätningar!

Det var ju också meningen att de stackars isbjörnarna skulle dö ut när havsisen försvann men nu när havsisen är på samma nivå som för 30 år sedan kanske de klarar sig ett tag till.
Att deras antal dessutom ökat är generande eftersom de är söta och användbara som "offer" i den hysteriska värmebluffen.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.