02 januari 2009

Låna dig skuldfri


För några decennier sedan var Ponzi system (pyramid spel) på modet. Kedjebrev och flera nivåer av marknadsföringmodeller var vanliga. Varje dag lurades godtrogna människor.

Kedjebrev och pyramidbedrägerierna handlade till största delen endast om mycket små summor i kontanter och efter en eller två gånger avskräcktes vanligtvis de med normal intelligens från att luras igen. Låt emellertid staten använda sitt monopol för att ta över marknadsmodellen och tvinga befolkningen att spela med i lurendrejeriet och då handlar det om stora pengar.

Gary North visar på ett intressant förhållande mellan hur aktiemarknaden har fungerat under de senaste årtiondena och ett traditionella Ponzi system:

Varje investeringssystem som inte är beroende av den faktiska ökningen av produktiviteten hos företaget, genom att det investeras för att betala skulder, även obligationer, bankcertifikat, eller pensioneringsdrömmar för långsiktiga aktieinnehavare, är ett Ponzi system. Det kan vara ett pyramidsystem som arrangeras av regeringen såsom Social Security (pensionssystemet) eller Medicare (obligatorisk sjukförsäkring).

Det kan vara ett Ponzisystem som ordnas av en stat eller kommun, som lovar enorma pensionsförmåner för statligt anställda. Det kan också vara en avgiftsfri aktieindex fond. Ponzisystemen har alla en sak gemensamt: framtida produktiviteten kommer inte att återbetala investerare tillräckligt med pengar för konstant eller ökad köpkraft så att investerarna ska uppnå sina mål. Investerarna har pensioneringsmål som kommer att vara omöjliga att uppnå, med de tror på säljargumenten och tydligen tror deras rådgivare på dem också. Politiker blir valda av denna anledning men det är ändå nonsens.
North säger att de "progressiva" keynesianska ekonomerna svalde betet och så gör också våra nuvarande politiker:
Att säga till de amerikanska konsumenterna att de kan förbättra produktiviteten enbart genom att gå ut och spendera pengar är ... [Keynesianskt] nonsens. Det enda sättet att öka produktiviteten i ekonomin är genom sparsamhet. De pengar som genereras av denna sparsamhet måste sedan investeras klokt när det gäller framtida villkor, så att bolaget eller fondernas investeringen kan ge vinst. Om ekonomin inte kan göra detta genom ökad produktivitet, kommer man att finna att man är oförmögen att skaffa ytterligare kapital. Utan ytterligare kapital kan det inte bli någon ökad produktivitet.
Om samhället bara spenderar och inte sparar, finns det inga pengar att investera i ökad produktivitet, och upplåning för att spendera (som är den nuvarande ekonomiska politiken för regeringen) kan bara förvärra problemet.

The Great Depression på 1930-talet var ursprungligen en lågkonjunktur som förvärrades och förlängdes med samma statliga åtgärder som används i dag som "botemedel".

Lågkonjunkturer i sig är emellertid botemedlet för det åtgärder som orsakats av ineffektiva, felaktig bedömningar.

Vi är nu på väg att drabbas hårt och länge av konsekvenserna av regeringens försök att undvika en kort tids obekvämhet som skulle uppstå vid en normal korrigering.
Det ska bli intressant att höra vilka framtida ursäkter som erbjuds av den politiska klassen.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Vilken regering avses med "konsekvenserna av regeringens försök" ?

Berit sa...

I denna posting USAs regering

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.