01 januari 2009

Som genom ett trollslag...

I juli kommer vi att uppleva en känsla av att 2009 kommer att bli ett av de mest optimistiska åren i vår historia.
Det som vi brukade kalla nyhetsmedia * kommer att rapportera om alla mystiskt underbara saker som plötsligt äger rum.

Allt prat under kampanjtiden om "Great Depression", ett vietnam-liknande krig och vår söndertrasade konstitution kommer nu lyckligtvis att avta när Obama-administrationen löser problem genom förlikning, dialog och multilateral visdom, snarare än gnäll, ensidighet, förutfattade meningar och "min-väg-är-den-enda-rätta-dogmen".
Vi kommer att få höra att med historiska mått mätt är arbetslösheten fortfarande inte så illa, att BNP-tillväxten inte historiskt sett är särskilt låg, och att underskott, inflation, räntor och bostäder befinner sig inom hanterbara parametrar.

"Depression" kommer att förvandlas till i "lågkonjunktur", vilket i sin tur någon gång i juli kommer att vara en "nedgång" och inom ett år kallas det "uppgång", på väg mot högkonjunktur.

Faktum är att nästan alla övernaturliga kriser kommer att lösas därför att Bush lämnat scenen; inga fler översvämmade gator på grund av spräckta vattenledningar som en följd av Presidentens försummelse av infrastrukturen, inga fler broar som rasar i Mississippi-floden på grund av omfördelning av skattepengar till Irak-kriget.
Och när temperaturen stiger eller sjunker, vinden viner, molnen bildas eller försvinner, snön smälter eller samlas i drivor kommer det att vara naturen som orsakat kaos, inte den nuvarande ockupanten i Vita huset, som inte undertecknade Kyoto-avtalet.

*Victor Davis Hanson säger "det som brukade kallas nyhetsmedia" eftersom vi aldrig vet om goda nyheter om Obama är lovtal eller fakta.
Om det de skriver är negativt, vet vi inte om det kommer från verkliga misstag eller, om den som skriver bara känner sig träffad av tidigare kritik och försöker verka tillfälligt balanserad.
Mer från Hansons förutsägelser finns att läsa här.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Förstår att du är ironisk. Men vad är det som har hänt egentligen? USA får en ny president. Men om det visar sig att han bara var munväder så försvinner han om fyra år.
Den ekonomiska krisen? Men det är väl bara pengar som har försvunnit? I och för sig en jäkla massa pengar.
Men allt annat finns ju kvar. Fabriker och företag. Den yrkeskunniga arbetskraften. I Europa och Amerika. Och om man tillägger, den amerikanska framåtandan och optimismen. Framtidens amerikanska storföretag håller säkert i detta nu på att startas i något villagarage i någon småstad i USA.
USA ligger ju fortfarande på topp när det gäller forskning och utveckling i världen. USA har ju flest nobelpristagare i världen år efter år.
Varför deppa för lite övergående svårigheter? Lite tuggmotstånd är bra i längden.

Berit sa...

Rune, problemet, som jag ser det, är att man försöker lösa knuten genom att vidta exakt de åtgärder som orsakade den till att börja med, nämligen att göra det ännu enklare för människor med dålig kreditsäkerhet att låna mer pengar.
GM använder sina "räddningspengar" till att erbjuda räntefria lån till de som köper bilar som företaget vill bli av med; 2008 Chevy Trailblazer, the GMC Envoy och tre Saabmodeller. Dessutom har man sänkt nivån för bedömning av kreditvärdighet så att låntagare bara behöver 621 poäng jämfört med tidigare 700.
Du har säkert rätt i din optimistiska syn på USA men politikers inställning gör att problemen förvärras och dras ut på ännu längre tid än om man låter lågkonjunkturen ha sin gång och naturligt reparera sig.

ProfessorPelotard sa...

Fred Thompson on the economy

Berit sa...

Right on, Professorn. Min nästa posting kommer att handla om det.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.