29 januari 2009

Staten Palestina har aldrig existerat


Sovjets delegat Andrej Gromyko pläderade inför FN:s generalförsamling den 14 maj 1947 till åhörarnas förvåning för en delning av Palestina i en arabisk och en judisk stat.
Den 29 november 1947 antog FN:s generalförsamling förslaget med den erforderliga två tredjedels majoriteten. De sex arabstaterna och fem andra muslimska stater, liksom Kuba och Grek-land, röstade emot. Judarna hälsade beslutet med glädje. Araberna vägrade bestämt att gå med på någon delning.

Staten Israels självständighet proklamerades av David Ben Gurion den 14 maj 1948. Nästan omedelbart erkändes staten Israel av både Sovjetunionen och USA.

Den folkrättsliga relationen mellan Israel och palestinierna är inte så enkel som många tycks tro. Eftersom Palestina aldrig har existerat som stat kan inte palestinierna vara rätt-mätiga ägare till Gazaremsan, Västbanken och Östra Jerusalem, trots att de fått många erbjudanden om att bilda en stat, senast år 2000.
Om Yassir Arafat då förhandlat vidare med Barak så hade palestinierna fått 100 procent av Gaza, 96 procent av Västbanken och halva Jerusalem. Jordanien har lejonparten eller hela 77 procent av det forna Palestina öster om Jordanfloden, och sedan delar staten Israel och myndigheten Palestina de återstående 23 procenten väster om Jordanfloden.
Den judiska staten skulle enligt resolutionen omfatta 55 procent av området väster om floden Jordan.

Sedan år 1967 har FN ständigt upprepat ordet ”ockupation” som om det var ett axiom – FN som består av en majoritet muslimska och diktatoriska stater, detta FN som under kalla kriget var så politiserat att alltför få resolutioner från den tiden kan tolkas ur ett rättsligt perspektiv, denna fredsorganisation som i sina resolutioner uppmanat världssamfundet att bistå PLO med ”alla tillgängliga medel, inklusive väpnad kamp” mot Israel.

Bland annat därför kan inte ”Israels ockupation” av ”palestinska områden” vara det som alltid bortförklarar de palestinska självmordsmördarna. Israel kan därför svårligen lämna ”tillbaka” något till någon som inte har giltiga äganderättsanspråk. Vid tiden för de israeliska erövringarna av dessa områden var det Egypten respektive Jordanien som kontrollerade dem. Under denna tid klagade palestinierna aldrig på att de var ockuperade av Egypten och Jordanien, egendomligt nog.
För palestinierna har världens omvälvande händelser börjat år 1967, med sex arabiska arméers nederlag i sexdagarskriget.
Krigets ”felaktiga” förlopp och final kan somliga i världen överhuvudtaget aldrig förlåta.
Sedan 1948 har Israel gjort många försök att dela på territoriet för att kunna leva i fred med sina grannar, men bara bemötts med våld från arabvärlden – inklusive palestinierna. Konflikten började inte 1967 och kan därför inte bedömas enbart från den tidpunkten.

S.A

Bilden lånad från All Things Beautiful
Läs också Palestina

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Jordan och Egypten gjorde inga som helst försök att skapa en separat arabisk stat vid sidan av Israel mellan 1948 och 1967 på den mark som de erövrat. Det var romarna som använde namnet Palestina för den judiska staten i stället för Judea. Judea för att det var staten där judarna bodde.

Anonym sa...

Man kan påpeka detta faktum som blogposten berättar om hur många gånger som helst utan att det går in i hjärnorna som stödjer terroristerna i Hamas och Hizballah.

Man kan aldrig heller få in, i deras hjärnor, att Israel inte rensade ut palestinaaraberna från Israel. Det finns flera personer som har hoppat av terror-organistationerna som berättar klart och tydligt om hur arabländerna beodrade dem att lämna området så att dom kunde döda judarna och fördriva dem i havet.

Bra inlägg!

Anonym sa...

Läser med behållning Lennart Erikssons blogg.
http://www.lennarteriksson.se/blog/?p=1531
http://www.lennarteriksson.se/blog/?p=1984

Anonym sa...

Detta är en utmärkt pedagogisk film om Israels historia!

The real history of the Middle East and Israel.
It has been the goal of various hate groups to change, revise, or
obliterate the actual historical record concerning the establishment of
the State of Israel. Such real history must be preserved for future generations.
http://www.youtube.com/watch?v=_muKBYicp9o

Anonym sa...

En passande beskrivning på fenomenet av de som nu blint stöder terror följer nedan. Dietrich Bonhoeffer
skrev för mer ett halvsekel sedan att det är lättare att hanskas med de som utövar onskefulla handlingar för dessa tenderar att straffa sig själva. De som står vid sidan och eggar på onskan är farligare.


Of folly
Letters & Papers From Prison
by Dietrich Bonhoeffer

Folly is a more dangerous enemy to the good than evil. One can protest against evil; it can be unmasked and, if need be, prevented by force. Evil always carries the seeds of its own destruction, as it makes people, at the least, uncomfortable. Against folly we have no defence. Neither protests nor force can touch it; reasoning is no use; facts that contradict personal prejudices can simply be disbelieved — indeed, the fool can counter by criticizing them, and if they are undeniable, they can just be pushed aside as trivial exceptions. So the fool, as distinct from the scoundrel, is completely self-satisfied; in fact, he can easily become dangerous, as it does not take much to make him aggressive. A fool must therefore be treated more cautiously than a scoundrel; we shall never again try to convince a fool by reason, for it is both useless and dangerous.

Sture sa...

Det kommer dessvärre inte att bli fred i Israel förrän israelerna behandlar palestinierna på samma sätt som palestinierna behandlar och vill behandla israelerna.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.