22 januari 2009

Talet

Vad presidenter säger vid invigningsceremonin är sällan någonting utöver det vanliga, sällan något som man lägger på minnet.
Om det efter fyra år visar sig att presidenten i fråga var speciellt bra , brukar talen grävas fram ur arkiven och ett eller annat uttryck går till historien.
Obamas tal följde konstens regler, lite klyschor och lite allmänt i hoppets anda som man förväntade sig, men det var faktiskt något som jag lade på minnet:

"Vi kommer inte att be om ursäkt för vårt sätt att leva, vi kommer heller inte att vackla i vårt försvar, och för dem som försöker att nå sina mål genom att använda sig av terror och slakta oskyldiga, till er säger vi att vårt mod är stort och vi kan inte brytas ner, ni kan inte trötta ut oss, och vi kommer att besegra er.

I den muslimska världen, söker vi en ny väg framåt, baserad på ömsesidigt intresse och ömsesidig respekt. För de ledare runt om i världen som försöker åstadkomma konflikt eller skylla sina egna samhällens missförhållanden på Västvärlden ska veta att folk kommer att döma er för vad ni bygger upp, inte vad ni förstör.
De som klamrar sig fast vid makten genom korruption och bedrägeri och som tystar oliktänkande, ska veta att ni är på fel sida av historien, men att vi kommer att sträcka ut en hand om ni är villiga att öppna knytnäven."
Det lovar gott, speciellt det där om att "vi ska besegra er". Undrar hur det går ihop med att ta hem trupperna från Irak innan segern där är fullständigt klar?

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Vilken otrolig besvikelse för de mörka vänsterpopulistiska krafterna !! :-))

Anders Fredriksson sa...

Jag håller med om att det lovar gott. Fast snarare andra stycket.

Första stycket handlar väl om amerikaners rätt att faktiskt försvara sig. Precis som vi svenskar har rätt att försvara oss. Andra stycket står dock för en ny inriktning som vänder sig mot den senaste tidens snarast islamofobiska politik som USA har fört.

/Anders

Anonym sa...

Något som Reinfeldt eller Mona S(t)ahlin aldrig skulle säga! Istället vi skall förändra och anpassa oss oc bereda plats för er spännande kultur som kan upplysa oss tråkiga barbarer.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.