19 mars 2009

Bita sig själv i svansen

Obamas teleprompter har målat in honom i ett hörn och det ska bli "intressant" att höra hur de ska spela på rikedomsavundsjukan i dag.

Hypotekslånemarknaden föll samman och utlöste en global ekonomisk kris, eftersom kongressen manipulerat lånepolitiken (Fannie Mae och Freddie Mac) genom att göra huslån tillgängliga för dem som inte klarar att sköta avbetalningar.
Det var en garanti för att det inte skulle fungera!

Kongressledamoten Barney Frank(D) och organisationen ACORN, där Obama varit anställd, var de största entusiasterna som pressade bankerna att ge subprime-lån.
Frank delade säng med en av cheferna för Fannie Mae, som var den som planerade strategin för lånen och Frank har mottagit mer än 40000 dollar i kampanjdonationer från Fannie sedan 1989.
Fannie har en bror som heter Freddie Mac och båda företagen beslagtogs av federala regulatorer redan i höstas. Fannie hade begärt 15,2 miljarder dollar i statligt stöd, medan Freddie hade begärt nästan 31 miljarder i extra stöd utöver de 13,8 miljarder de fick förra året.

Och nu kommer det roliga!

I en färsk rapport från Securities and Exchange Commission framgår att Fannie Mae planerar att dela ut bonus på 470,000 upp till 611,000 dollar för fyra av sina högsta chefer, på toppen av deras baslöner i år.
Freddie Mac har liknande planer, men har ännu inte avslöja hur mycket pengar deras högsta chefer ska få.
Vad kommer Obamas teleprompter att uppmana honom att säga om det?

Under tiden trycker man upp pengar så att pressarna går röda och driver avsiktligt denna avundsjukekampanj för att avleda uppmärksamheten från det som verkligen skulle diskuteras, nämligen det pyramidspel som regeringen har monopol på och som får Bernie Madoff att framstå som en varnkorvgubbe i jämförelse.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Jag har följt denna blog ett tag nu efter att jag "hittat" den genom en av min vänner. Väldigt bra och intressant läsning. Jag bor ju själv i USA och skulle INTE ha röstat på Obama om jag varit medborgare. Kul att läsa en blogg på svenska som inte är liberal. Kändes som jag var den enda svensken som inte var helt förälskad i Obama tills jag hittade bloggen.
För att kommentera dagens blogg så har jag undrat samma sak, hur de någonson trodde att ge folk lån som inte har råd skulle fungera?!! Man kan inget annat än skaka på huvudet.
Petra

Berit sa...

Roligt att du hittat oss Petra.
Kommentera gärna utifrån din erfarenhet som utlandssvensk, det är alltid intressant.

Anonym sa...

Bonusarna hade speciellt skrivits in av senatorn C. Dodd från CT. Han är förstås en av dem som personligen hjälpt sig till ett par goda honungslån.

Bonus är bara tippen på isberget hur stimuluspengarna för AIG spenderats.

Eva

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.