20 maj 2009

Livets gåta: din inre fisk

I Naturhistorisk museum i Oslo finns det äldsta skelett av en apa som någonsin hittats. Ännu en länk i livets utveckling.

Det finns hur många argument som helst för evolutionsläran. Den är inte konstigare än läran att jorden roterar runt sin axel, fast vi upplever att det är solen som rör sig.

Ett exempel: Varför drabbas vi till exempel av hicka? Därför att vi har samma förfäder som nutida grodyngel.

"Grodyngel hickar nämligen när de andas med sina gälar. Förklaringen till detta är, enligt en teori, att hickningen förhindrar att vatten dras ned i lungorna (minnes att grodan är en amfibie där gälarna tillbakabildas när ynglet blir äldre. Således har grodbebben gälar och lungor). Effekten av detta blir att vattnet som dras in i munnen pressas ut över gälarna samtidigt som struplocket stängs. Grodynglet slipper att få en otrevlig kallsup."

Att tränga in i evolutionen är en hisnande upplevelse. Inte nog med att det ständigt hittas förstenade urtidsdjur, upptäckten av DNA har en enorm betydelse. I begynnelsen var ordet (DNA) och ordet blev kött (protein) som det står i Johannesevangeliet.

Det är skillnad på fysik och biologi. I fysiken hittar vi ingen Gud, bara Big Bang och stjärnor och atomer. Men livet är något annat, det är ett gåta som närmar sig sitt svar. Vi måste bara sätta oss över vår självupptagenhet. Den där guden sitter inte uppe i himlen med full koll på just din person, han kanske sitter i din kropp och är mer upptagen av att livet går vidare. En slags kärleksgud alltså.

För den som vill hämta argument för evolutionsteorin rekommenderar jag Neil Shubin's bok "Your Inner Fish". Läs också "Hvem skabte hvad?" av Spydpigen om en islamisk satsning med hjälp av oljemiljoner på en "Atlas of Creation".

3 Kommentarer:

Anonym sa...

visste väll att man va besäktad med skurt :P

Lilli sa...

Smukt skrivet...

Anonym sa...

Jag var en kanin i mitt förra liv.

Skogman.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.