31 maj 2009

Men det är ju gratis....


President Barack Obama varnade kongressen i torsdags att om man inte lagstiftar om nationaliserad hälsovård i år kommer möjligheten att gå förlorad.
"Om vi inte få det gjort i år, kommer vi inte att få det gjort," avslöjade Obama när han flög hem från att ha varit i Las Vegas för att skaffa kapital.
Tidigare i år fördömde han ju alla företagschefer som reste till Vegas men själv kan han låta skattebetalarna stå för hans egna resor i Air Force One för att tigga ihop kampanjpengar.

Kostnaden för att genomföra nationaliserad hälsovård uppskattats till cirka $ 1,5 biljoner, och att räkna ut hur det ska betalas kommer att bli en stor utmaning för kongressen och Vita huset. Jag undrar om Obama börjar inse att måttet är rågat och att amerikanen inte kommer att stillatigande ta på sig fler bördor?

Det är ju en allmän villfarelse att när staten "ger" något, är det gratis eller billigt. Men politiker kan inte skapa välstånd - de kan bara omfördela den. Pengar till alla offentliga utgifter kommer från näringslivet - antingen genom företagsinvesteringar, eller från skatter.

Vare sig det sker genom priskontroll eller ren nationalisering skjuter efterfrågan i höjden när regeringarna gör priserna artificiellt låga och resultatet blir BRIST. Politikerna möter det genom att skapa ännu fler regler för att kontrollera kostnaderna. Dessa begränsningar kväver nyskapande, driver upp kostnaderna, och tvingar de som ger vården att gå i konkurs. Slutresultatet blir att man ersätter kapitalismen, som är det mest effektiva systemet för att generera välstånd, med ett betungande system för central planering.

Kapitalismen kan inte garantera att alla våra medicinska behov kommer att uppfyllas - ingen kan göra det. Men det ger företagare incitament att konkurrera om att erbjuda den bästa möjliga service som finns. Centraliserade, socialiserade system har inte någon piska över sig att förbättra tjänster eller att försöka nya tekniker. Politikerna kan tvinga fram artificiellt låga priser men de kan inte minska kostnader - i stället blir det brist, med långa väntetider som följd och försämrad kvalitet.

Man kan aldrig få hög kvalitet till lågt pris under kort tid. Det gäller både varor och tjänster.

1 Kommentarer:

Elof sa...

Offentliga monopol skapar köer, se på Systembolaget.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.