03 augusti 2009

"Behandla alla muslimer som vuxna"

Den muslimske, författaren, journalisten och lesbiska feministen Irshad Manji kan man ha olika åsikter om. Jag har fått intrycket att hon tillhör de som påstår att de grymheter och fel som begås mot mänskligheten i islams namn, endast beror på "felaktiga" uttolkningar av islam. Visst kan man totalrelativisera allting, flaxa runt lite, påstå att upp är ner, att svart egentligen är vitt och att natt är dag. Kanske krävs det att man som Irshad är djupt troende och född in i en starkt religiös kultur för att se saken på det sättet. Jag finner det falskt och smaklöst att inte erkänna att den källa till andlighet och visdom man åberopar, faktiskt också innehåller helt oacceptabla delar.

Men strunt i det just nu. P1-programmet människor och tro sände en intervju med Irshad Manji 2009-06-12. Hon nämner hur Canada tog emot hennes familj som flydde från förtrycket i Idi Amins Uganda och de möjligheter detta gav henne. Att ha fått dessa möjligheter gör att hon anser sig vara skyldig att ifrågasätta och reformera islam.

Hon nämner hur unga radikala muslimska män i väst behandlas som ansvarsbefriade barn utan rätt till egna tankar och idéer av den egna muslimska gruppen; "Du får inte tänka. Du får inte ifrågasätta islam. Du är den du är (muslim). Detta är där du hör hemma. Detta är islam, punkt slut.".

Den annars vanliga förklaringen till männens radikalisering brukar vara att de är förtyckta av "samhället" och "väst" (vänsterns universalförklaring för ALLT), vilket ju är rent nonsens eftersom många radikala muslimer är relativt välutbildade, välbeställda, bortskämda unga herrar som får möjligheter som mina mor- och farföräldrar bara kunde drömma om.
Att De muslimska kvinnorna inte radikalas i samma utsträckning förklaras av Manji av hederskulturen vilken gör att flickorna i tidig ålder lär sig att ge upp sin egen individualitet för att ge mannen gott rykte för att ta moraliskt ansvar medan mannen kan leka terrorist och bära sig åt som ett ansvarslöst barn som inte tänker själv och inte behöver svara för sitt beteende.

Manji säger: "The solution is frankly to treat all muslims as grownups!"


DN DN SDS Tidningen kulturen
Irshad Manjis hemsida
Sturmark om Manji

Dokumentären "Faith Without Fear" av Manji
Ladda ned Människor och tro 2009-06-12

5 Kommentarer:

MS sa...

Den stora frågan är väl om dom VILL bli behandlade som vuxna? Då måste man som bekant ta ansvar för sina handlingar, förhoppningsvis. Det ligger nog en del i vad hon säger och det är bara ännu ett exempel på hur sjuk den politiska rörelse som går under namnet Islam verkligen är. Jag är övertygad om att om det inte hade funnits olja i arabvärlden så hade Islam bara varit en liten sekt. Den har bara kunnat spridas som en löpeld genom att starka intressen uppbackade av oljeschejkernas pengar och politiska agenda. Dvs att kuva den övriga befolkningen med en ”religion” som styr deras liv in i minsta detalj så dom knappt hinner med annat än att lyda alla förhållningsregler. Det är så mycket som är fel i den s k religionen och jag tvivlar på att den hade överlevt utan oljepengarna. Är det någon som vet hur utbredd Islam var innan respektive efter vi började använda olja som drivmedel i den utsträckningen som vi gör idag?

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Ligger man med rumpan i vädret fem gånger om dagen 365 dagar om året från vaggan till graven så förtjänar man inte att bli behandlad som vuxen.

Anonym sa...

Islam är att likna vid en tradiotionell fanatisk sekt eftersom det i praktiken är förbjudet att lämna den. Det är därför vårt moraliska ansvar att stå upp för mänskliga rättigheter när sektliknande rörelser vinner terräng på "befriade marker"

Knute sa...

Jag håller med MS om att utan oljan hade kanske muslimerna fått ge sig vid det här laget. Men redan innan oljan var de på hugget:

Winston Churchill skrev år 1899:

"Det förekommer ingen kraft i världen som är mera bakåtsträvande än Islam. Långt från att vara utdöende, är denna tro en militant övertygelse för nyvunna anhängare.

Den muslimska tron har redan spritt sig över Centralafrika, frambringande orädda krigare för varje steg; och var det inte för att den kristna civilisationen var skyddad inom det moderna Europa, skulle den falla såsom det antika Roms civilisation en gång föll.”

http://www.amnation.com/vfr/archives/004826.html

Knute sa...

Truly Saudi Arabia with its expenditure believed to be in excess of 100 billion dollars to support terror could be the most evil nation on our planet.

http://islammonitor.org/index.php?option=com_content&task=view&id=2617&Itemid=96

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.