24 augusti 2009

Det finns inget alternativ till kapitalism.

En gammal goding från 1979, Phil Donahue intervjuar Milton Friedman.
Friedman gör ett så bra jobb när han förklarar hur världen fungerar att även Donahue blir stum.Snabböversättning:

Donahue: När du ser på världen och dess ojämna fördelning av välstånd, den desperata situationen för miljontals människor i underutvecklade länder, när man ser så få som har och så många som inte har , när du ser girigheten och maktkoncentrationen, har du någonsin haft ett ögonblick av tvivel om att kapitalismen och girighet inte är en bra idé ?

Friedman: Tja, först av allt, säg mig om är det finns något samhälle som inte drivs av girighet? Tror du att Ryssland inte drivs av girighet? Tror du att Kina inte drivs av girighet? Vad är girighet? Naturligtvis är ingen av oss giriga, det är bara de andra som är giriga.

Världen drivs av individer och deras olika intressen. Civilisationens storartade framgångar har inte kommit från regeringsbyråkrater. Einstein konstruera inte sin teori på order från en byråkrat. Henry Ford revolutionera de inte bilindustrin på det sättet. De enda gånger där massorna har tagit sig ur den typ av skriande fattigdom du pratar om, de enda fall i vår historia, är när de har haft kapitalism och i stort sett fri handel. Om du vill veta var den stora massan har det sämst, är det exakt i den typ av samhällen som avviker från detta. Så slutsatsen man kan dra av historien är helt klar: det finns inte några alternativa sätt hittills upptäckta att förbättra livet för mängden vanliga människor, som är bättre än produktiv verksamhet som inom ett fritt företagssystem.

Donahue: Men det verkar inte belöna dygd så mycket som förmåga att manipulera systemet.

Friedman: Och vad belönar dygd? Tror du att det kommunistiska kommissarierna belönar dygd? Tror du att en Hitler belönar dygd? Tror du - ursäkta mig - tror du att en amerikanska presidenter belönar dygd? Utser de sina kandidater på grundval av dygd eller utnämner de personer eller på grund av deras politiska inflytande? Är det verkligen sant att politiskt egenintresse är ädlare än ekonomiskt egenintresse? Du vet, jag tycker att du tar en massa saker för givet. Säg bara var i världen du hittar dessa änglar som kommer att organisera samhället för oss? Jag litar inte ens på att du kan göra det.

1 Kommentarer:

Knute sa...

Jag ser att bloggaren Jenny knyckt Berits översättning av intervjun med Donahue och Friedman, utan att länka till inlägget. Berit borde fått erkännande, hon lade faktiskt ner lite tid på att översätta det.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.