28 augusti 2009

Ett sätt att stoppa gasledningen?

Varför ska ryssarna få störa Östersjöidyllen med sin ringlande orm på havsbotten? Med krigsfartyg och u-båtar som ska övervaka den, vilken dårskap! Trots allt högtidligt prat visar det att i EU har små länder inte mycket att säga till om.

Men än är inte slaget förlorat. ”Ge tillbaka Karelen, annars öppnar vi en gruva i Östersjön!” Merit Wager skriver:

En grupp finska affärsmän har ansökt om tillstånd för ett gruvprojekt i Östersjön. Gruvan skulle komma att ligga i vägen för och försena bygget av den planerade gasledningen. Affärsmännen vill att Ryssland lämnar tillbaka Karelen, som Finland var tvunget att lämna ifrån sig till dåvarande Sovjetunionen i samband med Vinterkriget.

”Only in Finland”, sa en god vän om det hela, och han har nog rätt. I vilket annat land skulle det kunna finnas affärsmän som, via advokat, framför sådana krav till ett land som Ryssland? Eller till något annat land heller, för den delen.

Ryssland har erbjudit de finska affärsmännen pengar för att slopa gruvprojektet men pengar är inte vad affärsmännen är ute efter - de vill ha Karelen tillbaka!

Läs också: Blæse med mel i munden

12 Kommentarer:

Arlav sa...

Såg dett först i en anna blogg och regarearde på samma sätt.
Ett sånt krav skulle ALDRIG, upprepar ALDRIG kunna ställas från svensk sida..
Vi viker oss alltid, direkt. Står vi på oss så utlöses kränkningsreflexen och inte vill vi väl kränka vår motpart i "förhandlingen"??
Finnarna är tuffa och rakt på sak. Utmärkt - och tur för oss.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

P g a viknings-lustan kommer vi förr eller senare förlora Gotland till ryssarna och vi får väl vara glada om det är det enda vi förlorar.

Knute sa...

Ryssland har deklarerat att de vill ha total militär kontroll över gasledningen genom Östersjön och att Gotland ingår i säkerhetszonen runt den. Som förevändning för en invasion skulle det räcka med att påstå att ön hyser terrorister som planerar attentat mot gasledningen.

Lilli sa...

Viknings-lusta? Det låter festligt värre...

Unknown sa...

Håller med Arlav och Knute 100%
Fan vilken skillnad på finska nationalismen och det förhärskande ryggradslösa sosse/moderat-bögeriet i Sverige.

Anonym sa...

Ni som kommenterar här verkar inte vara särskilt nationella av er, snarast rädda,ett gammalt rysshat kanske. Ryssland har mer nationell stolthet numera än många av er globalister och miljömuppar !
Claes-Göran C

Petter sa...

Snyggt av er att uppmuntra tokiga finska nationalister med riktigt mörkt förflutet. Ser att kartan till exempel visar områden i fjärrkarelen som aldrig varit finska. Löjligt!

hasse sa...

Bättre att danskarna övertog skåne igen så vi kan tillhöra ett riktigt land!

Knute sa...

Ungefär 400 000 finländare fick förflyttas till andra platser i Finland. Vinterkriget och den resulterande sovjetiska expansionen orsakade stor bitterhet i Finland, som förlorade sin andra största stad, Viborg, sina industrier vid floden Vuoksen, Saima kanal (nedre loppet) som kopplar ihop centrala Finland till Finska viken, tillgång till fiskevattnen i Ladoga samt gjorde en åttondel av landets invånare till flyktingar utan chans att återvända.

Uppgifter i augusti 2007 gjorde gällande att Boris Jeltsin i slutet av 1991 skulle ha erbjudit Finland att köpa tillbaka Karelen, men att president Mauno Koivisto tackade nej eftersom priset var för högt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Karelen

Hampus sa...

Robin Shadowes: Om det fanns en "viknings-lusta" så hade Finland återtagits till Sverige där det hör hemma och det långt innan det blev självständigt.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Vikningslusta var måhända ett uselt ordval då det handlar om rent fjäsk mot starkare makter, vare sig dom är ryska eller muslimska. Dessutom tror jag knappast att finnarna vill tillhöra Sverige. Det skulle ju innebära massinvällning av rasfrämlingar till deras land.

Anonym sa...

Det finns ingen tvekan om vad som skulle vara och ha varit ett rattvist agerande i detta arende, men Ryssland har som kannt aldrig respekterat de legitima rattigheterna som aven dess grannlander borde ha.. Nustyret i Ryssland verkar otroligt nog sympatisera med Stalin som inte bara orsakade att bl.a. hundratusen finnar dog i det kriget utan aven att miljoner ryssar fick satt livet till i krig, avrattningar och i Gulag... Tjetjenien ar ett annat mycket sorgligt exempel pa ett folkmord som gjorts av samma folk.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.