21 augusti 2009

EU inget att ha när det gäller Slovakien

Slovakien nekar Ungerns president att avtäcka en staty av den medeltida ungerska kungen Stefan i staden Komarno, som ligger på den slovakiska sidan av Donau.

Slovakien hörde till Ungern i tusen år, fram till freden i Trianon år 1920, och har en stor ungersk minoritet. Nu har Slovakien infört en ny lag som kriminaliserar offentlig användning av det ungerska språket.

Fult gjort, nu efter landet väl blivit medlem av EU struntar det i alla utfästelser om att inte diskriminera. Ungrare i Slovakien ska betala 5000 euro i böter om de pratar sitt språk! I ett land där de bott sedan urminnes tider. Kunde slovakerna inte lära sig lite av hur väl Finland behandlar sin svenska minoritet.Ungern: etniska grupper och nya gränser 1920

2 Kommentarer:

Håkon sa...

Hei.

Jeg er i høy grad enig med deg i det du skriver, men ønsker bare å legge til noen detaljer for å skape ett klarere bilde av saken.

Du skriver at: Ungarare i Slovakien ska betala 5000 euro i böter om de pratar sitt språk!

Dette stemmer ikke. Den nye loven omhandler kun ofesielle henvendelser.

Det bør også bemerkes at de ungarske styresmaktene i Slovakia(før 1920) også hadde lover som kriminaliserte bruk av Slovakisk språk.

Knute sa...

Det verkar som slovakerna fortfarande efter 90 år bär nagg mot sina forna herrar.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.